Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Intai“ ir „Nuctech“ nepavyko įtikinti teismo išbraukti nacionalinio saugumo reikalavimą

Muitinės departamentas neprivalo keisti rentgeno sistemų konkursų sąlygų, susijusių su nacionaliniu saugumu, taip pat atnaujinti nutraukto konkurso, nusprendė teismas.
Muitinės departamento logotipas
Muitinės departamento logotipas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Pripažinti negaliojančiomis bei panaikinti sąlygas, kuriomis draudžiama pirkimuose dalyvauti su nepatikimomis šalimis siejamoms įmonėms, siekė bendrovė „Inta“ ir Kinijos įmonės „Nuctech“ padalinys Varšuvoje „Nuctech Warsaw Company Limited“.

Tačiau Vilniaus apygardos teismas praėjusią savaitę jų ieškinį atmetė konstatavęs, kad sąlygos yra teisėtos.

„Ieškovų kvestionuojamos pirkimo dokumentų nuostatos negali būti laikomos neteisėtomis ir dėl to naikintinomis, todėl ieškovų ieškinys atmestinas“, – teigiama kovo 27-osios sprendime.

Ginčytinos sąlygos numato, kad tiekėjas ir jo siūlomos prekės neturi kelti grėsmės nacionaliniam saugumui, prekių gamintojas ar jį kontroliuojantis asmuo negali būti registruotas kaip nepatikimas tiekėjas – tokiomis Lietuvoje laikomos Kinijos, Rusijos, Baltarusijos bei su Rusija siejamų teritorijų įmonės.

Atskira sąlyga numato, kad nuo šių metų konkursų dalyviai privalo pateikti nacionalinio saugumo reikalavimų atitikties deklaraciją.

„Inta“ ir „Nuctech“ taip pat siekė įrodyti, kad jų siūlomos prekės nekelia pavojaus Lietuvos nacionaliniam saugumui.

Kitame – rentgeno Raigardo pasienio punkto – konkurse bendrovės Muitinės departamentui pateikė pretenziją dėl sąlygų ir prašė konkursą stabdyti, tačiau jų pretenzija buvo atmesta. Dėl to „Inta“ su „Nuctech“ taip pat kreipėsi į teismą bei prašė naikinti ginčytinas sąlygas, bet Vilniaus apygardos teismas kovo 27-ąją ieškinį atmetė nurodęs, jog sąlygos yra teisėtos.

Bendrovės taip pat prašė kreiptis į Europos Sąjungos Teisingumo teismą (ESTT) bei Konstitucinį Teismą išaiškinimo, ar šios sąlygos nepažeidžia Bendrijos ir Lietuvos įstatymų ir neapriboja pamatinių teisių ir laisvių įskaitant nuostatas dėl laisvo prekių judėjimo. Tačiau, teismo vertinimu, tai su šiuo ginču nesusiję ir prašymą atmetė.

Muitinės departamentas sausio 22-ąją paskelbė konkursą už maždaug 3 mln. eurų įsigyti rentgeno kontrolės sistemą, kuri bus įrengta Raigardo kelio poste, kuriame anksčiau buvo sulaikomi itin daug kontrabandinių cigarečių, jame baigiasi 2013 metais pirktos sistemos naudojimo laikas.

Muitinė šių metų pradžioje nutraukė rentgeno kontrolės sistemų įrengimo Klaipėdos uoste konkursą, kurį, pasiūliusi 3,2 mln. eurų kainą, laimėjo „Inta“. Bendrovė teismų prašė panaikinti muitinės sprendimą dėl konkurso nutraukimo ir įpareigoti ją sudaryti sutartį su ja, tačiau, Vilniaus apygardos teismas „Intos“ prašymą atmetė, o kovo viduryje šią nutartį paliko galioti Lietuvos apeliacinis teismas.

Teismai konstatavo, jog grėsmės nacionaliniam saugumui kriterijus yra toks pat svarbus, kaip ir pirkimo vertė bei greitis.

Rentgeno sistemos neturi kelti grėsmės šalies saugumui, todėl sandorius su laimėtojais tvirtina vyriausybinė strateginių įmonių sandorius tikrinanti komisija.

Ši komisija bei jai rekomendavus – ir Vyriausybė 2021-ųjų vasarį pripažino, kad planuotas „Nuctech“ sandoris su Lietuvos oro uostais dėl bagažo patikros sistemos įsigijimo kelia grėsmę nacionaliniam saugumui dėl bendrovės ryšių su Kinija, o teismai vėliau atmetė „Nuctech“ ir „Intos“ prašymą panaikinti tokį Vyriausybės nutarimą.

Vis dėlto pernai „Nuctech“ padalinys Varšuvoje, laimėjęs Muitinės departamento konkursą, įrengė traukinių rentgeno kontrolės sistemą Kenos pasienio punkte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas