Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 31 /16:02

„Inter RAO“ pateikė pretenziją Lietuvai dėl investicijų sutarties

Rusijos energetikos koncernas „Inter RAO“, valdantis rusiškos elektros importuotoją į Lietuvą „Inter RAO Lietuva“, pateikė pretenziją Vyriausybei dėl galimo Lietuvos ir Rusijos vyriausybių sutarties dėl investicijų skatinimo ir abipusės apsaugos pažeidimo.
AB „INTER RAO Lietuva“
AB „INTER RAO Lietuva“ / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Tokia informacija pateikta Energetikos ministerijos parengtame Vyriausybės nutarimo projekte. Pagal jį ministerijai būtų suteikti įgaliojimai atstovauti valstybei ginant jos interesus teismuose ir ginčus sprendžiančiose užsienio institucijose.

Projekto lydraštyje nurodoma, jog Vyriausybės pavedimą parengti nutarimo projektą kartu su „Inter RAO“ pretenzija ministerija gavo vasario 18 dieną – tai yra dar iki tol, kai Rusija pradėjo karą Ukrainoje ir Europos Sąjunga paskelbė sankcijas „Inter RAO“ direktorių tarybos pirmininkui Rusijos oligarchui Igoriui Sečinui, pasak FNTT, buvo įšaldytos „Inter RAO Lietuvos“ sąskaitos, o elektros importas iš Rusijos sumažintas iki techninio minimumo.

Kaip teigiama dokumente, konkreti prašomos atlyginti žalos suma nėra įvardijama, tik nurodoma, kad dėl galimų sutarties pažeidimų investuotojai – „Inter RAO“ – patyrė „didelę ekonominę žalą“, kuri vėliau bus patikslinta.

Energetikos ministerijos Komunikacijos grupės atstovas Laimis Bratikas BNS teigė, jog „Inter RAO“ pretenziją pateikė Lietuvos institucijoms, tarp jų Vyriausybei ir Prezidentūrai.

„Čia nebuvo vienas adresatas, čia buvo Lietuva įvardyta ir išvardinta eilė institucijų. (...) Įmonė pareiškė pretenziją Lietuvai. Lietuva, Vyriausybė, dabar įgalioja Energetikos ministeriją išanalizuoti ir parengti atsakymą“, – aiškino L.Bratikas.

Energetikos ministerijos atstovo teigimu, procesas gali užtrukti iki pusės metų.

Pirmasis apie tai pranešė portalas delfi.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas