Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 10 07 /13:36

INVL didina šių metų infliacijos Lietuvoje prognozę iki 4 proc.

Vidutinė metinė infliacija Lietuvoje šiemet sieks 4 proc., o kitąmet numatomas 3,8 proc. vidutinis metinis vartotojų kainų augimas, prognozuoja bendrovės INVL vyriausioji ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė.
Mokesčiai
Mokesčiai / 123RF.com nuotr.

Pavasarį bendrovė numatė mažesnį infliacijos augimą, – atitinkamai, 2,7 proc. šiemet ir 3,5 proc. kitąmet.

Pasak INVL pranešimo, bendrojo vidaus produkto (BVP) prognozė nekeičiama: Lietuvos ekonomika šiemet turėtų augti 4,3 proc., o 2022-ais metais – 3,5 proc.

„Infliacijos prognozę teko gerokai pakoreguoti, nes išties pavasarį neatrodė, kad kainų augimas taip stipriai įsibėgės. Dabar, kaip matome, realybė visai kitokia“, – ketvirtadienį apžvelgdama šalies ir pasaulio ūkio tendencijas kalbėjo I.Genytė-Pikčienė.

Pasak jos, infliaciją sukėlė „butelio kaklelio“ efektas ir deficitai žaliavų rinkose. Pandemijos ir karantino sutrikdytos tiekimo grandinės atsistato vangiai ir nespėja patenkinti šiemet staigiai atsigavusios pasaulio ekonomikos paklausos.

„Matome, kad labiausiai yra išsišovę energetinių prekių infliacijos rodikliai. Taip, tai yra laikina, tai labai tikėkimės, kad šitas šuolis galiausiai pasibaigs tokiu pačiu kritimu žemyn“, – sakė ekonomistė.

Vis dėlto, anot I.Genytės-Pikčienės, Lietuva iš bendro konteksto Europoje išsiskiria tuo, kad turi „chronišką paslaugų kainų augimą“, kuris nulemtas ir labai sparčiai augančio darbo užmokesčio.

INVL prognozėmis, vidutinis bruto darbo užmokestis šiemet bus 11 proc. didesnis nei pernai, o kitąmet jis išaugs 12 proc. Pavasarį bendrovė prognozavo, kad vidutinis atlyginimų augimas, pernai siekęs 10,1 proc., šiemet bus 7,5 proc., o kitąmet – 7 procentai.

„Teko pakoreguoti darbo užmokesčio prognozes, atlyginimų augimas nustebino tiek šiemet, tiek, panašu, kad atlyginimai dar gal net sparčiau augs kitais metais. Jau tam, sakykime, katalizatorių turime: mėnesinė minimali alga, panašu, kad nuo Naujų metų didės net 14 proc. Tai yra labai daug“, – sakė I.Genytė-Pikčienė.

INVL vyriausioji ekonomistė įspėja, kad spartus ilgą laiką besitęsiantis atlyginimų augimas ir per žemas investicijų į technologinį atsinaujinimą lygis kelia grėsmių šalies eksporto konkurencingumui.

INVL prognozėmis, vidutinis nedarbo lygis šiemet turėtų sumažėti iki 7,2 proc., o kitais metais jis sieks 6,5 proc.

Pasak bendrovės pranešimo, bendrojo vidaus produkto (BVP) prognozė nekeičiama: Lietuvos ekonomika šiemet turėtų augti 4,3 proc., o 2022-ais metais – 3,5 proc.

INVL teigimu, Lietuvos ekonomika įgavo atsparumo pandemijai ir, „užglaisčiusi pernykščius praradimus, sėkmingai tęsia plėtros distanciją“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas