Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Irano oro bendrovė Sirijos režimą saugo įžūliai meluodama

Dėl Vakarų šalių sankcijų Sirijos diktatoriaus Basharo al Assado režimui, susisiekimas oru su šia Artimųjų Rytų šalimi beveik neegzistuoja. Vis dėlto, Sirijos vyriausybei, esančiai viena iš labiausiai izoliuotų visame pasaulyje, į pagalbą sprendžiant susisiekimo problemą atskubėjo viena Irano oro bendrovė, rašo naujienų svetainė businessinsider.com.
„Mahan Air“ lėktuvas
„Mahan Air“ lėktuvas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Oficialus Sirijos oro vežėjas „Syrian Airlines“ yra pakliuvęs į įmonių, kurioms taikomos ES sankcijos, sąrašą ir negali skraidyti į daugelį Europos šalių.

Vieno iš nepriklausomų Sirijos oro vežėjų „Cham Wings“ vadovui taikomos JAV sankcijos, o kitos oro linijų bendrovės „FlyDamas“, kuri apie savo veiklą paskelbė balandį, internetinė svetainė iki šiol nesukurta.

Oficialus Sirijos oro vežėjas „Syrian Airlines“ yra pakliuvęs į įmonių, kurioms taikomos ES sankcijos, sąrašą.

Labiausiai prie B.al Assado režimui būtino atsargų papildymo oro keliu prisideda Irano komercinės oro linijos, skraidančios į daugelį ES šalių.

Kaip teigia „Demokratijų gynimo fondo“ atstovas Emanuele Ottolenghis, Irane įsikūrusi „Mahan Air“ bendrovė vykdo nemažai skrydžių tarp Irano ir Sirijos miestų.

Įdomi detalė yra ta, kad skrydžiai nėra vykdomi pagal oficialiai sudarytą tvarkaraštį, o lėktuvai kartais nesuteikia informacijos apie savo tikrąją skrydžio kryptį, arba apie kryptį bendrai. Štai spalio 8 d. „Mahan Air“ skrido iš Bagdado į Damaską, nors oficialiai skelbta, kad bendrovės laineris skrenda maršrutu Teheranas – Bagdadas.

Dar kitu atveju „Mahan Air“ lėktuvas, kurio skrydžio kodas skelbė, kad skrendama iš Teherano į Damaską, iš tiesų nusileido Latakijoje.

Dar kitu atveju „Mahan Air“ lėktuvas, kurio skrydžio kodas skelbė, kad skrendama iš Teherano į Damaską, iš tiesų nusileido Latakijoje – strategiškai svarbiame B.al Assado režimo kontroliuojamame Sirijos uostamiestyje.

E. Ottolenghis atkreipė dėmesį ir į rugsėjo 19 d. skrydį, kuris, remiantis oficialia informacija, buvo vykdomas iš Teherano į Damaską. Tačiau iš tiesų jis nusileido Abadano mieste, įsikūrusiame arabiškai šnekančioje Irano dalyje, ir esančiu Irano islamo revoliucijos gvardijos karinio jūrų laivyno centru.

Rugsėjo 4 d. taip pat buvo užfiksuotas neįprastas „Mahan Air“ lėktuvo manevras. Iš Teherano į Damaską skredantis laineris sustojo Abadane, po to išjungė lėktuvo radaro transponderį, o po to pasirodė jau tik netoli Latakijos.

Svarbu pažymėti, kad „Mahan Air“ yra taikomos įvairios JAV sankcijos jau nuo 2011 m. To priežastis – ginklų tiekimas Sirijos režimui, transporto paslaugų teikimas Libano sukarintai islamistų grupuotei „Hezbollah“ bei Irano islamo revoliucijos gvardijos kariškių gabenimas.

Ši bendrovė liks bendrovių, kurioms taikomos JAV sankcijos, sąraše net ir pasiekus susitarimą su Teheranu dėl branduolinės programos.

Tačiau ES B.al Assado režimui talkinančiai Irano oro bendrovei leidžia laisvai skraidyti net į keletą Europos miestų – Atėnus, Diuseldorfą, Miuncheną bei Milaną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas