Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš Vėlinių pralobti siekiantys gėlininkai keikia prekybos centrus

Kapinių prieigose įsikūrusių prekeivių gretose Vėlinių ramybe nedvelkia: keikiami ir pigiomis chrizantemomis prekiaujantys prekybos centrai, ir geresnes vietas užsiėmę konkurentai.
Gėlių prekeiviai prie kapinių didelio uždarbio nesitiki.
Gėlių prekeiviai prie kapinių didelio uždarbio nesitiki. / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

Aktyvi prekyba gėlėmis ir žvakėmis prie kapinių prasidėjo trečiadienį. Žmonės jau skuba į kapines sutvarkyti artimųjų amžinojo poilsio vietų, papuošti kapavietes artėjančioms šventėms. 

Nuo trečiadienio prie Klaipėdos kapinių prasidėjo ir aktyvi prekyba gėlėmis bei žvakėmis. Šiemet prekeiviai buvo spartesni ir leidimus prekybai susigraibė vos tik pradėjus juos dalinti. 

Leidimai – iššluoti

Prie Joniškės kapinių paruoštos 37 vietos prekybai, prie Lėbartų – per 130. Anot bendrovės „Senasis turgus“, besirūpinančios prekyba prie Lėbartų kapinių, administratorės Loretos Jasienės, susidomėjimo šiemet sulaukta didesnio nei ankstesniais metais. „Atsirado ir nemažai naujų žmonių, kurie nori pabandyti. Nori pažiūrėti, kiek iš to galima uždirbti“, – teigė pašnekovė.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Nedidelė puokštė iš džiovintų gėlių atsieina apie 2 eur.
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Nedidelė puokštė iš džiovintų gėlių atsieina apie 2 eur.

Už vieną prekybinę vietą „Senajam turguj“ reikia sumokėti 7,20 euro per dieną. Leidimai suteikiami penkioms dienoms, todėl ir suma už tą laikotarpį susidaro nemaža.

„Veltui, matyt, niekas nestovi. Užsidirba žmonės. Viena moteris ankstesniais metais pasigyrė, kad per tą šventinį laikotarpį uždirbo 10 tūkst. Lt. Bet ji buvo užsiėmusi tris vietas ir tai prekybai ėmė ruoštis tikrai ne prieš mėnesį ir ne prieš du. Aišku, taip pasiseka ne visiems. Kiti džiaugiasi nuostolių išvengę“, – pasakojo L.Jasienė. 

Moteris pasigyrė per šventines dienas uždirbusi 10 tūkst. Lt.

Anot jos, iki šiol pavykdavo išvengti konfliktų tarp prekeivių dėl vietų nuomos. Tačiau akylesni prekiautojai tuoj pat praneša administratoriams, jei pamato kokį nepažįstamąjį, gėles pardavinėjantį be leidimų. 

Uždarbis – 100 eurų

Prie kapinių įsitaisiusios gėlių pardavėjos tik juokėsi išgirdusios, kad kažkas iš tokio verslo uždirba tūkstančius.

„Skamba neįtikėtinai. Jei taip būtų, ne tik pensininkės čia sėdėtų. Tikiu, kad galbūt kažkas, jei gauna gerą vietą prie vartų ar pačioje gatvelės pradžioje, uždirba kelis tūkstančius per tas dienas, bet tikrai ne dešimt tūkstančių“, – 15min.lt aiškino visą gyvenimą prekybos srityje dirbusi Nijolė.

Šią savaitę kasdien iš namų Kretingoje į Joniškės kapines Klaipėdoje važinėjanti  moteris tikisi prisidurti prie pensijos. „Mano pensija nedidelė. Vos 170 eurų, tikiuosi, kad pavyks uždirbti antrą pensiją. Nors tiek“, – atviravo moteris. 

Tą pusvalandį, kol ji bendravo su 15min.lt žurnaliste, nepriėjo nė vienas pirkėjas. Dirbtinių gėlių, eglišakių ir chrizantemų puokštes pardavinėjanti Nijolė už jas nori gauti nuo 1,5 euro. Šakelė chrizantemų kainuoja po 0,8-1 euro.  Kelias žvakes ant prekystalio pasidėjusi moteris nelabai tiki, kad kas jas nupirks: didžiuosiuose prekybos centruose kapų žvakės pardavinėjamos su didele nuolaida.

Išskirtinai dirbtinių gėlių puokštes pardavinėjusi Albina guodėsi per tris valandas suprekiavusi vos už 3 eurus.  „Jei per šias dienas uždirbsiu 100 eurų – bus labai gerai. Toks mano tikslas“, – neslėpė moteris.

Konkurentai – prekybos centrai

„Didieji prekybos centrai mums – didžiuliai konkurentai. Žmonės jau atvažiuoja į kapines su gėlėmis. Matome, kaip išlipa iš autobusų ir nešasi vienoje rankoje didžiulį vazoną su chrizantemų krūmeliu ir maišelį su žvakėmis. Konkuruoti su jų kainomis mes, pensininkės, tikrai negalime“, – teigė Nijolė. 

Tam, kad apsimokėtų, reikia uždirbti bent 16 eurų.

Šalia jos puokštėmis iš džiovintų gėlių prekiaujanti klaipėdietė Veronika neslėpė, kad uždirbti daugiau gali nebent tada, kai turi savo sode užaugintų gėlių. 

Moterys suskaičiavo, kad per dieną turi uždirbti bent 16 eurų grynojo pelno tam, kad stovėjimas prie kapinių apsimokėtų. 

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Šakelė chrizantemų kainuoja po 80 ct – 1 eur.
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Šakelė chrizantemų kainuoja po 80 ct – 1 eur.

„Pati tvarka, kaip išduodami leidimai, turi daug spragų. Elektroninė sistema strigo, teko nuo 6 val. ryto stovėti eilėje savivaldybėje. Tada paaiškėjo, kad kiti galėjo registruotis internetu ir gavo geriausias vietas. Mums liko tai, kas liko. Nuo vietos daug kas priklauso. Galbūt tikrai reikėtų pagalvoti apie loteriją. Bet ji turi būti skaidri“, – piktinosi moterys. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito