Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ispanija planuoja 1,5 mlrd. eurų investicijas į „ekologiško“ vandenilio gamybą

Ispanija per ateinančius trejus metus skirs 1,5 mlrd. eurų iš Europos Sąjungos (ES) atkūrimo fondo gautų lėšų ekologiško vandenilio produktų gamybai, pirmadienį pranešė šalies ministras pirmininkas Pedro Sanchezas.
Ispanija. Viduržemio jūra
Ispanija. Viduržemio jūra / „Skanių kelionių“ nuotr.

Ispanija sieks tapti pirmaujančia Europoje vandenilio gamintoja, naudojančia atsinaujinančius šaltinius, o ne iškastinį kurą, kad sumažintų šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą ir sukurtų naujų darbo vietų.

„Ispanijos vyriausybė yra tvirtai pasiryžusi šiam žingsniui“, – kalbėjo premjeras.

Jo vyriausybė tikisi, kad valstybės išlaidos šiam planui įgyvendinti iki 2030 metų paskatins 8,9 mlrd. eurų investicijas – daugiausia privataus sektoriaus – į technologijos plėtrą.

Vyriausybė jau yra gavusi daugiau nei 500 „ekologiško vandenilio“ projektų pasiūlymų iš energetikos įmonių, sakoma vyriausybės pranešime.

„Ekologiško“ arba „be išmetamųjų teršalų“ vandenilio gamyba yra pagrindinis žingsnis tvarių energijos šaltinių kūrimo ir anglies dioksido išmetimo mažinimo link.

Viena iš didelio susidomėjimo vandenilio technologijomis priežasčių yra ta, kad kai vandenilis naudojamas variklių kurui, išskiriami vandens garai.

Visgi vandenilį gaminti yra brangu, o procesui reikalingos elektros energijos sunaudojimas lemia didelius kiekius anglies dioksido ar kitų teršalų.

Ekologiškas vandenilis gaminamas elektrolizės būdu, kai elektros srovė teka per vandenį, naudojant vėjo, saulės ar hidroelektrinių gaminamą elektrą.

ES ypač nekantrauja kurti naujoviškas, tačiau vis dar brangaus kuro technologijas ir išvengti pakartotinio pralaimėjimo Kinijai, kuri išsiveržė į priekį saulės technologijų tyrimų srityje.

Ekspertai prognozuoja, kad ekologiško vandenilio, kurio gamyboje bus naudojama atsinaujinanti energija, sąnaudos daugelyje sričių greitai mažės ir ateityje jis taps pigesnis už gamtines dujas.

JAV variklių gamintoja „Cummins“ pirmadienį paskelbė skirsianti 50 mln. eurų vienos didžiausių pasaulyje elektrolizatorių gamyklų, skirtos ekologiškam vandeniliui gaminti, statybai Ispanijoje.

Gamykla, kuri bus pastatyta centriniame Kastilijos ir La Mančos regione, turėtų būti atidaryta 2023 metais.

„Ispanija siūlo stiprią ir dinamišką vietos aplinką vandenilio gamybai, ir mes džiaugiamės galėdami investuoti“, – pareiškė „Cummins“ pirmininkas Tomas Linebargeris.

Ispanija turėtų gauti 140 mlrd. eurų – pusę tiesioginėmis išmokomis, o pusę – paskolų forma, – iš 750 mlrd. eurų vertės ES ekonomikos atgaivinimo plano, kurį praėjusiais metais patvirtino ES lyderiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas