Vilniaus senamiestyje įsikūrusio restorano „Mykolo 4” vadovė Zita Rimkienė, kalbėdama su 15min, neslėpė, kad rezervacijų skaičius yra viršijantis lūkesčius.
„Galvojome, kad susidomėjimas bus mažesnis, bet šiuo metu jis tikrai yra nemažas. Šiai dienai turime laisvą tik vieną didesnį staliuką, bet dar yra galimybė šiek tiek anksčiau [apsilankyti] – 18 valandą. Bet tikrai esu nustebusi, nes Valentino diena bus pirmadienį ir tikrai rezervuojamasi pakankamai aktyviai“, – 15min sakė Z.Rimkienė.
Tiesa, ji turėjo ir pastabų lankytojams – retai pasirūpinama išankstine staliukų rezervacija.
„Paskutinę dieną mes nespėjame ragelių kilnoti. Turėtų iš anksto pradėti rezervuotis, nes paskutiniu momentu tikrai nebebūna vietos, niekuo negalima pagelbėti. Lietuviai tikrai turėtų pakeisti savo įpročius“, – tikino pašnekovė.
Panašias tendencijas įvardijo ir „Grey“ restoraną valdančios „Juta Jazz“ vadovė Ivona Šukevič. Pasak jos, aktyvesnį susidomėjimą restoranas pajuto šį savaitgalį, tačiau yra ir pavyzdingesnių svečių – apie 20 proc. lankytojų staliuką Valentino dienai rezervavosi dar likus mėnesiui iki šventės.
„Šiai dienai jau esame rezervavę svečiams apie 70 proc. restorano sėdimų vietų“, – komentavo I.Šukevič.
Jos teigimu, planuojama viršyti 100 proc. užimtumą, nes restoranas priima ir užsakymus išsinešimui, o rezervacijų laikai yra skirtingi, tad ruošiamasi kelioms svečių bangoms.
„Vieni svečiai vakarienę pasiankstina ir atvyksta 17–18 valandą, o tuomet keliauja į numatytus renginius, kiti vakarienę pavėlina ir stalus rezervuojasi 20–21 valandą, jau po papildomų veiklų senamiestyje, o likusioji dalis pasirenka populiariausią laiką restorano vakarienei – 19 valandą“, – apie svečių įpročius pasakojo pašnekovė.
Lankytojų laukia ir kurortuose įsikūrę restoranai. Druskininkuose esančio restorano „The House“ vadovas Linas Jablonskas atskleidė, jog tikimasi Valentino dienos vakarą keletą valandų turėti pilną svečių restoraną. Tiesa, antrame restorano aukšte yra įsikūrę svečių namai – savaitgaliui prieš Valentino dieną, anot pašnekovo, jau rezervuoti beveik visi kambariai.
„Nors pirmadienis ir darbo diena, bet vaikų atostogos prasideda, tai manau, kad bus pilnai [užimtas]“, – teigė L.Jablonskas.
Turėtų iš anksto pradėti rezervuotis, nes paskutiniu momentu tikrai nebebūna vietos, niekuo negalima pagelbėti.
Didžioji dauguma svečių, pasak jo, atvyksta iš kitų miestų, nors apsilanko ir vietiniai gyventojai.
Tuo metu „Balzac“ restoraną valdančios „Sweet art“ direktorė Jadvyga Lobul rezervacijų klausimu pasisakė atsargiai – nors lankytojai staliukus ir rezervuojasi, tačiau, didėjant sergamumui, nemaža dalis jų jas ir atšaukia. Visgi ji teigė besitikinti, jog tądien restoranas užsipildys.
Vilniaus televizijos bokšto restorane „Paukščių takas“ taip pat tikimasi sulaukti nemažai lankytojų. Tiesa, „Telecentro“ komunikacijos vadovas Valdas Kaminskas pastebėjo, kad svečių skaičių gali lemti ir oro sąlygos.
„Jei oras pakankamai giedras, viskas tvarkoje, tai žmonės dažniausiai keliasi į televizijos bokštą, kad galėtų pasigrožėti miesto panorama, vaizdais, naktinio miesto vaizdu“, – sakė V.Kaminskas.
Ką siūlo ir kiek teks mokėti?
„Balzac“ restorano vadovė įvardijo, jog speciali Valentino dienos vakarienė vienam žmogui atsieis 60 eurų.
Tuo metu „Grey“ restorano vadovė pasakojo, kad restorane Valentino diena pirmame ir antrame aukšte bus skirtinga. Pirmame aukšte restorano svečiai renkasi maistą bei gėrimus iš kasdienio meniu, o antrame kasmet vyksta degustacinė vakarienė dviem su galimybe mėgautis priderintais gėrimais, romantiška aplinka ir muzika.
„Degustacinės keturių patiekalų vakarienės kaina porai antrame restorano aukšte – 99 eurai su pridėtinės vertės mokesčiu. Pirmame aukšte kainos standartinės, kaip ir kasdien, renkantis iš kasdienio restorano meniu. Šių metų degustacinės vakarienės kaina nepakito nuo 2020 metų, kai vyko restorane. 2021 m. vakarienę gaminome išsinešti, tad automatiškai ji buvo pigesnė“, – kainų tendencijas įvardijo pašnekovė.
„The House“ restorano Druskininkuose vadovas neatskleidė tikslios sumos, tačiau patikino, jog vienas žmogus tikrai galėtų pavakarieniauti už 50 eurų.
Tuo metu „Mykolo 4“ restorano vadovė įvardijo kiek mažesnes sumas – pasak jos, vienas žmogus čia galės pavakarieniauti už 30 eurų. Bus siūloma trijų patiekalų vakarienė, taip pat desertas.
Tuo metu Vilniaus televizijos bokšto restorane „Paukščių takas“ speciali vakarienė neplanuojama, tačiau svečiai galės rinktis iš kelių naujų patiekalų, kurie meniu pasirodė nuo vasario 1 dienos.
„Jokios programos nedarome, tai bus kaip ir eilinis vakaras, kai ateina žmonės pavakaroti, bet jis bus kažkiek šventiškesnis, bus stalų serviravimas kitoks“, – teigė V.Kaminskas.
Dalis nepatenkinti rekomendacija dėl 2 metrų atstumo
Nors galimybių pasas laikinai sustabdytas nuo vasario 5 dienos, visgi maitinimo įstaigoms rekomenduojama laikytis 2 metrų atstumo tarp staliukų. Dalis kalbintų restoranų vadovų šią rekomendaciją vertino kritiškai.
„Objektai ir taip nedideli, maži senamiestyje, tai laikantis 2 metrų atstumo prarasime ir pinigus, ir svečius. Galimybių pasas man netrukdė, viskas buvo tvarkoje, visi drąsiai sėdėjo. Dabar nežinau, kaip čia bus. Dėl to, kad yra 2 metrų atstumas, daug kam reikės atsakyti, nes pusės svečių nepasodinsi“, – skundėsi J.Lobul.
Z.Rimkienė taip pat tvirtino blogai vertinanti tokią rekomendaciją.
„Kadangi metas toks neapibrėžtas, būna, kad pas mus restoranas labai pilnas, o paskui dvi dienas tuščia. Jei mes laikytumės tos rekomendacijos griežtai, mes tikrai turėtume užsidaryti“, – sakė Z.Rimkienė.
O L.Jablonskas sakė, kad tai – plati tema diskusijai. Anot jo, dabar sunku suprasti, koks yra pandemijos valdymas.
„Atstumų mes visą laiką laikėmės, turime pertvaras padarę, bet ar tai padeda, nemanau. Jei būna pilnas restoranas ar žmonės laukia eilėse, niekas per daug to nesilaiko. Aišku, kontroliuojame, kad su kaukėmis būtų, bet žmonės elgiasi turbūt kurorte laisviau negu kitur. Nemanau, kad tos apsaugos iš esmės veikia“, – sakė restorano vadovas.
Dovanoja kvepalus, išmaniuosius laikrodžius
Prekybininkai taip pat jaučia artėjančią Valentino dieną – pasak „Pigu“ pardavimų vadovės Kristinos Liškauskaitės, žmonės grįžta prie klasikinių dovanų – kvepalų, kurių pardavimai prieš įsimylėjėlių šventę paauga iki 50 procentų, ilgai nevystančių augalų, minkštų žaislų. Taip pat perkami garsių ženklų kompiuteriai, treniruokliai, ausinės, išmanieji telefonai, laikrodžiai.
„Sudėtinga įvertinti, ar prabangi elektronika perkama kaip dovana sau ar antrajai pusei, tačiau išlieka tendencija, kad pirkėjai vietoj auksinių auskarų mieliau renkasi išmanųjį laikrodį, apyrankę ar telefoną“, – sako K.Liškauskaitė.
Aktyviausiai Valentino dienos dovanų paieškos ir prekyba internete vyksta visą savaitę iki vasario 14 dienos.
Pasak „Pigu“ atstovės, auga ryškių spalvų ausinių, rožinių telefonų paklausa. Šiemet fiksuojamas šokolado fondiu prietaisų populiarumas. Ypač suaktyvėjo grožio elektronikos – plaukų džiovintuvų ir formavimo prietaisų, veido masažuoklių, epiliatorių, barzdaskučių – pardavimai.
„Gera dovana“ generalinis direktorius Ernestas Vasiliauskas vardijo, jog tradiciškai Valentino dienos proga klientai renkasi viešnages Lietuvos kurortuose su nakvyne, SPA procedūromis, taip pat masažus, romantiškas vakarienes.
„Išlieka populiarūs dovanų rinkiniai „Jai“, „Jam“, „Laikas dviese“, klientai atranda ir šių metų naujieną – prabangų pasirenkamos vertės dovanų rinkinį „Ypatingiems norams“, kurio gavėjas galės pasinaudoti išskirtinės kokybės paslaugas teikiančių partnerių pasiūlymais. Žinoma, visada yra dalis klientų, ieškančių kažko netikėto. Tokius klientus kviečiame išbandyti šaudymo ginklais iššūkį porai, romantišką pasivažinėjimą „Monster truck“ ar įspūdžius lekiant dviviečiu kartingu“, – sakė E.Vasiliauskas.
Dovanoms skirtas biudžetas, anot jo, varijuoja nuo 15 eurų iki 500 eurų ir daugiau. Vidutinė kliento išleidžiama suma siekia 50 eurų.