Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelio milijonierius Lietuvoje ieško genijų: mokės bent po 2 tūkst. eurų, duos įmonės akcijų

Izraelio informacinių technologijų įmonės EXAI vadovas Galas Moranas Vilniuje pats susitikinėja su programuotojais, kuriuos norėtų pasamdyti. Kaip tikino, jis ieško tik talentų, genijų, kuriems pasiruošęs ne tik mokėti didelį atlyginimą, bet ir duoti įmonės akcijų.
Galas Moranas
Galas Moranas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Laukia iš Lietuvos 3 mln. eurų

Galas Moranas įsitikinęs, kad įmonę – Izraelio dirbtinio intelekto ir turinio valdymo sprendimų startuolio padalinį – Lietuvoje atidarys jau birželio 1 dieną. Įmonę, į kurią investuoti kol kas ruošiasi apie 1,2 mln. eurų. Dar 3 mln. eurų pradžiai tikisi gauti iš Ekonomikos ir inovacijų ministerijos.

Sprendimo dėl paramos dar nėra, o G.Moranas išsisuka nuo klausimo, ar atsidarys Lietuvoje, jeigu pinigų negaus, nes yra įsitikinęs, kad visus kriterijus atitinka.

„Aš bandau atkreipti dėmesį į tai, kad mes bandome čia parodyti kitą veiklos modelį, mums padeda Ekonomikos ir inovacijų ministerija, nes kaina atsikraustyti čia yra didelė. Tu turi mokėti kažkam didelius pinigus, kad apmokytų programuotojus. Turi mokėti programuotojams, kad jie mokytųsi, ir iš to gauni nulį. Kažkas turi paremti šitą schemą, ir Lietuva nori tą padaryti“, – tikino jis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Galas Moranas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Galas Moranas

G.Moranas aiškino apie Lietuvą, nors iš Vilniaus yra kilęs jo senelis, net nemąstęs, – naują padalinį jis norėjo atidaryti Ukrainoje. Tačiau Lietuvos atstovai neva patys kreipėsi į jį ir pasiūlė tokią galimybę. G.Moranas pasakojo susitikęs su premjeru Sauliumi Skverneliu jo vizito Izraelyje metu, taip pat susipažinęs su ekonomikos ir inovacijų ministru Virginijumi Sinkevičiumi.

Tada žmonės dirba sau. Aš 30 proc. kompanijos akcijų atiduodu darbuotojams. Tai tarsi naujasis socializmas, – tvirtina G.Moranas.

Vyras viliasi, kad Lietuvoje jam pavyks rasti talentingų programuotojų. To padaryti mažai kompanijai Izraelyje jau esą nebeįmanoma – visi geriausieji yra išgraibstyti. Darbuotojams jis žada ne tik dosnų atlyginimą, bet ir įmonės, į kurią tikina investavęs jau 25 mlrd. dolerių, akcijų.

Pardavinėju svajonę“

„Žydų tautos svajonė buvo sukurti valstybę. Tai yra mano močiutės, mano senelio, kuris, beje, kilęs iš Vilniaus, svajonė. Svajonė buvo grįžti į Pažadėtąją žemę ir sukurti valstybę. Kadangi tai buvo daugelio žmonių svajonė, mes tą padarėme, ir jau maždaug 70 metų Izraelis yra labai sėkminga valstybė. O dabar aš esu čia ir pardavinėju svajonę. Kokia ji? Labai paprasta – tai galimybė darbuotojams gauti įmonės akcijų“, – sakė G.Moranas.

Jis tikino Izraelyje pažįstąs šimtus milijonierių, kurie praturtėjo būtent dėl to, kad įmonės, kuriose dirbo, davė jiems šiek tiek akcijų.

„Tada žmonės dirba sau. Aš 30 proc. kompanijos akcijų atiduodu darbuotojams. Tai tarsi naujasis socializmas, – pasakojo verslininkas. – Mano atveju aš esu vienintelis investuotojas, todėl galiu atiduoti daugiau akcijų didžiausiems talentams. Kuo daugiau turi talentų, tuo sėkmingiau gali dirbti.“

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Galas Moranas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Galas Moranas

Jis skaičiuoja, kad, kompanijai sėkmingai išėjus į biržą, darbuotojai galėtų nemažai uždirbti.

„Darbuotojai, atėjus laikui, taip pat galės sėkmingai parduoti savo akcijas ir užsidirbti kiekvienas bent po 1–2 mln. dolerių. Tarp Izraelio startuolių toks modelis yra populiarus. Aš šio modelio neišradau“, – pasakojo G.Moranas.

Akcijos yra vienas iš masalų, kuriais verslininkas vilios lietuvių programuotojus. Tačiau ne vienintelis.

Google“ Lietuva per maža?

„IT sektorius Izraelyje taip žydi, kad ten aš nerasiu nė vieno programuotojo“, – apie priežastis, kodėl nori steigti dar vieną filialą užsienyje, atviravo G.Moranas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Galas Moranas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Galas Moranas

Paklaustas, ar ras jų čia, nors Lietuvoje taip pat egzistuoja kvalifikuotos darbo jėgos trūkumas, vyras aiškino tuo neabejojantis.

Izraelyje man reikia konkuruoti su „Google“, „Facebook“, „Intel“, ir mažai kompanijai pasamdyti tikrą talentą yra beveik neįmanoma. Todėl bandau savo laimę čia, – aiškino verslininkas.

„Čia kelis aš jau radau“, – tvirtino jis. G.Morano nuomone, Lietuvoje niekad filialų nesteigs tokios milžinės, kaip „Google“, nes joms čia tiesiog per mažai programuotojų.

„Izraelyje man reikia konkuruoti su „Google“, „Facebook“, „Intel“, ir mažai kompanijai pasamdyti tikrą talentą yra beveik neįmanoma. Todėl bandau savo laimę čia. „Google“ čia nepakaks darbuotojų, jiems reikia tūkstančiais“, – mano verslininkas.

Lietuvoje jis ruošiasi pasamdyti kelias dešimtis žmonių, pareigybių aprašymus galima rasti įmonės tinklalapyje. G.Moranas tiki, kad jo pasiūlytos sąlygos tikrai bus patrauklios.

„Atlyginimas prasidės nuo 2 tūkst. eurų. Geras programuotojas nedirba už žemą kainą. O aš ieškau talentų, genijų“, – G.Moranas tvirtino, kad Izraelyje jam pavyko pasisamdyti itin gerų specialistų iš kariuomenės.

„Mes čia kuriame naujus dalykus. Kuriame technologijas, prie kurių daugelis net neturi galimybės prisiliesti“, – aiškino G.Moranas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito