Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Japoniškas vaistas nuo nedarbo – plušantys pensininkai

Japonijos vyriausybė nusprendė pavėlinti išėjimo į pensiją amžių – 2025 metais į pensiją galės eiti 65 metų sulaukę japonai. 2013 metais šis rodiklis siekė 61, šiemet – 62.
Senolio rankos
Senolio rankos / „Shuterstock“ nuotr.

Nedarbo lygis dabar Japonijoje yra žemiausias per du dešimtmečius iš dalies dėl to, kad itin daug vyresnio amžiaus žmonių dirba. Japonijos nedarbo lygis sausį nukrito iki 3,3 proc.

Tuo metu, pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje darbo neturi 5,3 proc. žmonių, Vokietijoje – 4,3 proc.  (mažiausias rodiklis euro zonoje).

Žmonija sensta, ir Japonija čia yra pirmūnė. 2060 metais japonų, vyresnių nei 65 metai, dalis perkops 60 proc. Tai reiškia, kad valstybė praras daugiau nei 27 mln. darbuotojų, jeigu gimstamumo lygis, kuris yra vienas žemiausių pasaulyje (1,4 vaiko moteriai), nepasikeis.

Daug vyresnių japonų mielai lieka dirbti. Taip jie sako išsaugantys fizinę ir psichologinę sveikatą.

Pavyzdžiui, 86 metų Sugira, anksčiau pardavinėjęs saldainius, dabar taiso duris.

„Aš dirbu, kad išlaikyčiau gerą kūno formą. Manau, kad nedaryti nieko yra klaidinga. Nematau prasmės dykinėti“, – sakė jis.

Japonijos vyriausybė nusprendė pavėlinti išėjimą į pensiją – 2025 metais į pensiją jau išeis tik 65 metų sulaukę asmenys. Dabar išeina 62 metų.

Kai kurios įmonės jau dabar sprendžia visuomenės senėjimo problemą. Japonijos automobilių gamintoja „Honda“ nuo balandžio išėjimą į pensiją vėlina iki 65 metų.

„Darbdaviai jaučia didelį rinkos spaudimą išlaikyti vyresnius darbuotojus. Daug nori padidinti tam tikro amžiaus darbuotojų skaičių. Manau, tokia tendencija laikysis ir ateityje“, – sakė ekonomikos profesorė Atsushi Seike.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas