Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV bendrovių turimų lustų atsargų užtektų vos kelioms dienoms

Amerikiečių bendrovių puslaidininkių atsargų užtektų vidutiniškai mažiau nei penkioms dienoms, todėl jos galėtų būti priverstos stabdyti gamybą, jei tiekimas sutriktų, antradienį pranešė JAV prekybos departamentas.
Lustai
Lustai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Daugiau nei 150 įmonių praėjusį rugsėjį atliktos apklausos išvados patvirtina, kad JAV įmonių padėtis yra sudėtinga, pasaulyje trūkstant itin svarbių kompiuterinių lustų, o tai jau privertė kai kurias įmones mažinti gamybą ir prisidėjo prie infliacijos šuolio.

JAV prezidentas Joe Bidenas nori 52 mlrd. JAV dolerių investicijų į puslaidininkių tyrimus ir gamybą šalyje, tačiau nors JAV Senatas ir patvirtino įstatymo projektą, to dar nepadarė Atstovų Rūmai.

Abiejuose rūmuose prezidento Demokratų partija turi nedidelę persvarą. Vienas Atstovų Rūmų demokratas naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad įstatymo projektas turėtų būti svarstoma šią savaitę.

„Puslaidininkių tiekimo grandinė išlieka trapi, todėl labai svarbu, kad Kongresas kuo greičiau apsispręstų dėl lustų gamybos finansavimo“, – sakoma prekybos sekretorės Ginos Raimondo pranešime.

„Kadangi paklausa auga ir visapusiškai išnaudojami esami gamybos pajėgumai, akivaizdu, kad vienintelis sprendimas, kaip išspręsti šią krizę ilgalaikėje perspektyvoje, yra atkurti mūsų vidaus gamybos pajėgumus“, – pridūrė pareigūnė.

Tyrimas parodė, kad lustų paklausa šiuo metu yra 20 proc. didesnė nei 2019 metais, o įmonės skaičiuoja, kad užsakymai viršys pasiūlą dar šešis mėnesius.

Vidutinės lustų tiekimo apimtys smarkiai sumažėjo nuo 40 dienų atsargų 2019 metais, o Prekybos departamentas perspėjo: „Jei COVID-19 protrūkiai, stichinės nelaimės ar politinis nestabilumas nors kelioms savaitėms sutrikdys puslaidininkių gamybą užsienyje, tai gali lemti gamybos stabdymą JAV,“ – pridūrė ji.

Ataskaitoje teigiama, kad automobilių ir medicinos prietaisų pramonė – tai sektoriai, kuriuos labiausiai paveikė trūkumas.

Gamybos sutrikimai automobilių pramonėje turėjo įtakos naudotų automobilių kainų šuoliui praėjusiais metais, o tai prisidėjo prie bendro vartotojų kainų augimo 2021 metais 7 procentais.

Baltieji rūmai siekia paskatinti amerikiečių įmones investuoti į vietos puslaidininkinių gamybos pajėgumus, o penktadienį J.Bidenas pagyrė „Intel“ planus investuoti 20 mlrd. JAV dolerių į naujų lustų gamyklų statybas.

Visgi gamyba dviejose bendrovės gamyklose Ohajo valstijoje prasidės ne anksčiau kaip 2025 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas