Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV teisėja atmetė „Purdue Pharma“ bankroto planą

JAV teismas ketvirtadienį atmetė farmacijos įmonės „Purdue Pharma“ bankroto planą, kadangi jis suteiktų tam tikrą imunitetą įmonės savininkams mainais į 4,5 mlrd. JAV dolerių kompensacijų išmoką nuo opioidų krizės nukentėjusiems asmenims.
Doleriai
Doleriai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

avo sprendime, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP, teisėja Colleen McMahon teigė, kad federalinio teismo teisėjas, rugsėjį patvirtinęs farmacijos įmonės bankroto planą, neturėjo įgaliojimų užkirsti kelią būsimiems ieškiniams prieš Sacklerių šeimos narius, išskyrus tyčinio nusižengimo atvejais.

Keturiasdešimt trys JAV valstijos patvirtino planą, tačiau Teisingumo departamentas ir keletas kitų valstijų jį užginčijo. Pasak jų, jis atima nukentėjusiųjų teisę paduoti bendrovę į teismą.

JAV generalinis prokuroras Merrickas Garlandas palankiai įvertino naująjį sprendimą.

„Bankroto teismas neturėjo įgaliojimų atimti iš opioidų krizės aukų teisės paduoti Sacklerių šeimą į teismą“, – pareiškė jis.

„Tai yra didelė pergalė teisingumo ir atskaitomybės prasme, kuri iš naujo privers įvertinti giliai ydingą „Purdue Pharma“ bankrotą ir privers Sacklerių šeimą pažvelgti į tą skausmą ir žalą, kurią jie sukėlė“, – pridūrė Konektikuto generalinis prokuroras Williamas Tongas (Viljamas Tongas), vadovavęs apeliacijai, kuria apskųsta ankstesnė teismo nutartis.

Pagal ankstesnį susitarimą „Purdue Pharma“ – „OxyContin“ gamintoja – būtų likviduota, o įmonės įkūrėja Sacklerių šeima turėtų sumokėti 4,5 mlrd. JAV dolerių kompensacijų. Tačiau jie negalėtų būti vėl patraukti į teismą šioje byloje.

Priklausomybės nuo opioidų krizė Jungtinėse Valstijose per pastaruosius 20 metų lėmė daugiau nei 500 tūkst. mirčių nuo vaistų perdozavimo.

Susidūrusi su ieškinių lavina, „Purdue Pharma“ praėjusiais metais pripažino kalta dėl trijų baudžiamųjų kaltinimų, susijusių su agresyviu siekiu skatinti didelę priklausomybę sukeliančio receptinio skausmą malšinančio vaisto „OxyContin“ pardavimus.

Pagal sandorio sąlygas įmonė būtų parduota iki 2024 metų, kad ją pakeistų naujas subjektas, valdomas patikos fondo, o jos dalyvavimas parduodant opioidinius preparatus būtų apribotas.

„Purdue Pharma“ taip pat turėtų sukurti saugyklą, kurioje būtų saugoma dešimtys milijonų dokumentų, kuriuose būtų išsamiai aprašyta jos pardavimo ir rinkodaros praktika.

Savo sprendime teisėja C.McMahon pripažino, kad panaikinus Sackleriams suteiktą imunitetą „beveik neabejotinai bus atšauktas kruopščiai parengtas planas, o tai atneš daug svarbių dalykų, įskaitant ypač reikalingų programų, skirtų kovai su priklausomybe nuo opioidų, finansavimą. “

Tačiau kadangi bankroto kodeksas „tokių įgaliojimų nesuteikia, planą patvirtinanti nutartis turi būti atšaukta“, – teigė teisėja nuosprendyje, kuri taip pat gali būti apskųstas.

Teisėja pripažino, kad jos nuomonė apie bankroto teisėjų galimybes suteikti imunitetą greičiausiai nebus paskutinis žodis šiuo klausimu.

„Purdue Pharma“ pareiškė ketinanti apskųsti sprendimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas