Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV teismas apkaltino „Coca-Cola“ neteisėtu pelno perkėlimu į užsienį

Didžiausia pasaulyje gaiviųjų gėrimų gamintoja – JAV korporacija „Coca-Cola“ į užsienį perkėlė pernelyg didelę tarptautinės veiklos pelno dalį, užuot priskyrusi ją savo patronuojančiai įmonei, kuriai taikomas didesnis mokesčių tarifas, nusprendė JAV Mokesčių teismas.
„Coca-Cola HBC Lietuva“ naujas biuras verslo centre „Duetto“
Coca-Cola / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Teismas sutiko su dauguma pagrindinių šalies valdžios institucijų argumentų. Vidaus pajamų tarnyba (IRS) reikalavo iš šios korporacijos daugiau kaip 3,3 mlrd. dolerių už 2007-2009 metus.

Kita vertus, teismas nenustatė galutinės pretenzijų sumos, kurią „Coca-Cola“ turės sumokėti – korporacija ir valdžios institucijos ją turės nustatyti tolesniais skaičiavimais.

Šis konfliktas susijęs su „Coca-Cola“ antrinėmis įmonėmis Brazilijoje, Airijoje ir Egipte. Jos gamina sirupus ir daugybę kitų ingredientų, kurie naudojami gėrimų gamybai. Pelno mokestis šiose šalyse yra mažesnis nei JAV.

Pelno mokesčio tarifas Jungtinėse Valstijoje buvo sumažinta 2017 metais.

Teismas nusprendė, kad „Coca-Cola“ antrinėms įmonėms valdo nedaug prekės ženklų bei intelektinės nuosavybės, o strateginiai, rinkodaros ir kiti esminiai sprendimai už jas priimami Jungtinėse Valstijose, todėl jų atskleistas pelnas yra neproporcingai didelis visos verslo grupės mastu.

„Coca-Cola“ perspėjo investuotojus, kad šis teismo procesas gali sukelti neigiamų pasekmių finansiniams rodikliams, ir pažadėjo užginčyti IRS argumentus, apskųsti teismo sprendimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas