Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JK ir JAV susitarė dėl dalies baudžiamųjų muitų britų prekėms panaikinimo

Didžiosios Britanijos vyriausybė ketvirtadienį pranešė sudariusi susitarimą su Jungtinėmis Valstijomis dėl baudžiamųjų muitų panaikinimo įvairioms britų prekėms, o kartu tai leis deeskaluoti ginčą, susijusį su valstybių parama orlaivių gamintojoms „Boeing“ ir „Airbus“.
Airbus A330 neo
Airbus A330 neo / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

„Susitariau su JAV dėl baudžiamųjų muitų panaikinimo įvairioms JK prekėms“, – pranešė K užsienio prekybos sekretorė Elizabeth Truss, pridurdama, kad į susitarimą įtrauktas 25 proc. muito škotiškam viskio panaikinimas.

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas ketvirtadienį pasveikino su Jungtinėmis Valstijomis pasiektą susitarimą.

„Nuo škotiško viskio iki stiltono gamintojų – JAV sprendimas sustabdyti kai kurių JK eksporto muitų galiojimą bus naudingas įmonėms visoje JK“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė B.Johnsonas.

„Puikios naujienos stiprinant JK ir JAV prekybos santykius ir stengiantis kuo greičiau atsigauti nuo pandemijos“, – pridūrė jis.

Briuselis ir Vašingtonas, įsitraukę į jau 16 metų besitęsiantį konfliktą dėl vyriausybių pagalbos konkuruojančioms orlaivių gamintojams, yra įvedę baudžiamųjų muitų vienas kito atžvilgiu.

2019 metais gavusios Pasaulio prekybos organizacijos (PSO) leidimą, JAV įvedė muitus rekordinei 6,2 mlrd. eurų vertės europiečių prekių importui.

Muitai škotiškam viskiui ir daugybei kitų prekių smarkiai paveikė kadaise pelningą rinką, o Didžiosios Britanijos išstojimas iš Europos Sąjungos bendrosios rinkos ir muitų sąjungos metų pradžioje dar labiau padidino pramonės problemas.

Prieš įsigaliojant muitams, JAV rinką škotiško viskio gamintojai vertino 1,06 mlrd. svarų. 2020 metais ji susitraukė 32 proc. iki 729 mln. svarų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas