Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JK ir JAV susitarė dėl paliaubų ginče dėl „Airbus“ ir „Boeing“

Didžioji Britanija ir JAV sustabdė baudžiamuosius muitus viena kitos atžvilgiu, įvestus jau 17 metų trunkančiame ginče dėl valstybės pagalbos Europos Sąjungos (ES) lėktuvų gamintojai „Airbus“ ir jos varžovei Jungtinėse Valstijose „Boeing“, ketvirtadienį paskelbė šalys.
„Air Canada“ lėktuvas „Boeing 737 MAX 8“
„Air Canada“ lėktuvas „Boeing 737 MAX 8“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Antradienį buvo paskelbtas panašus ilgalaikis susitarimas tarp ES ir JAV.

Naujasis susitarimas leis Didžiajai Britanijai sutelkti dėmesį į laisvosios prekybos po „Brexito“ susitarimo sudarymą su didžiausia pasaulio ekonomika.

„Pasiektas susitarimas su Jungtine Karalyste, leidžiantis galų gale palikti už nugaros įsisenėjusį ginčą dėl civilinių orlaivių gamintojų, yra puikus žingsnis į priekį mūsų ypatinguose santykiuose“, – pareiškė JAV prekybos atstovė Katherine Tai po derybų su Didžiosios Britanijos užsienio prekybos sekretore Elizabeth Truss.

Atskirame pareiškime E.Truss teigė, kad abi šalys taip pat bendradarbiaus „glaudžiau kovodamos su nesąžininga tokių valstybių kaip Kinija praktika ir pasitelks laisvosios prekybos galią, kad greičiau atsistatytų po pandemijos sukeltos krizės“.

Ilgiausiai Pasaulio prekybos organizacijoje (PPO) trunkančiame ginče dėl subsidijų „Airbus“ ir „Boeing“ buvo įvesti žalingi baudžiamieji muitai tokiems produktams kaip prancūziški vynai, škotiškas viskis, amerikietiški kviečiai bei tabakas.

Ketvirtadienį JK ir JAV susitarė sustabdyti šių muitų taikymą penkeriems metams.

„Šiandienos susitarimas leidžia išspręsti neįtikėtinai žalingą klausimą“, – pažymėjo E.Truss.

Ji pridūrė, kad susitarimas reiškia, jog JK galės sutelkti dėmesį į savo „prekybos santykių su JAV pakėlimą į kitą lygį“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas