Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JK sudarė laisvosios prekybos susitarimą su Norvegija, Islandija ir Lichtenšteinu

Didžioji Britanija penktadienį paskelbė apie laisvosios prekybos susitarimą su Norvegija, Islandija ir Lichtenšteinu, leisiantį sumažinti muitus birtų maisto ir žemės ūkio produktams.
Didžioji Britanija
Didžioji Britanija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Šiandienos susitarimas taps dideliu postūmiu mūsų prekybai su Norvegija, Islandija ir Lichtenšteinu, stiprėjant ekonominiams santykiams, kurių vertė jau yra 21,6 mlrd. svarų (25 mlrd. eurų), tuo pačiu palaikant darbo vietas ir klestėjimą“ visoje JK, teigiama Didžiosios Britanijos užsienio prekybos sekretorės Elizabeth Truss pranešime.

Prieiga prie turtingų Didžiosios Britanijos žvejybos vandenų buvo vienas svarbiausių klausimų derybose su ES dėl prekybos po „Brexito“.

„Sumažėję krevečių ir juodadėmių menkių importo muitai sumažins JK žuvies perdirbimo išlaidas ir padės išlaikyti maždaug 18 tūkst. darbo vietų šioje pramonėje Škotijoje“ bei šiaurės Anglijoje, sakoma penktadienį paskelbtame pranešime.

Susitarimas taip pat sumažina muitus „net 277 procentais“ britų sūrių eksportui į Norvegiją.

„Taip pat muitai sumažės ir bus nustatytos kvotos kiaulienai, paukštienai ir kitoms prekėms. JK vynai ir spiritiniai gėrimai, įskaitant škotišką viskį, sulauks pripažinimo Norvegijoje ir Islandijoje“, – priduriama pareiškime.

Eksportas į tris ne ES šalis bus vykdomas nereikalaujant jokių dokumentų.

„Visi dokumentai, sutartys ir parašai galės būti elektroniniai, leidžiant prekėms sklandžiai judėti per sienas ir taupant verslo laiką bei pinigus“, – priduriama pranešime.

Pranešimas paskelbtas šią savaitę prasidėjus deryboms dėl Didžiosios Britanijos prisijungimo prie didžiojo Ramiojo vandenyno prekybos pakto.

Didžioji Britanija vasario mėnesį pateikė prašymą prisijungti prie 11-os šalių, įskaitant Japoniją, Kanadą, Meksiką, Vietnamą ir Australiją, susitarimo, pasirašyto 2018 metais.

Didžioji Britanija oficialiai paliko Europos Sąjungą 2020 metų sausio mėnesį po beveik penkis dešimtmečius trukusios narystės, o šių metų pradžioje išėjo iš Bendrosios rinkos ir muitų sąjungos.

JK pakartojo ar sudarė naujus prekybos susitarimus su bloku ir keliomis šalimis.

Londonas šiuo metu derasi su Australija bei yra pradėjęs diskusijas su Indija, Naująja Zelandija ir JAV.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas