Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jokios patirties arba kaip gauti pirmąjį darbą?

Atsidarote darbo skelbimą, o ten pirmas punktas prie reikalavimų: „Kandidatas turi turėti ne mažiau kaip 3 metus darbo patirties....“. Ir taip uždarote jau šeštą skelbimą iš eilės. Ar yra darbų, kur nereikalaujama darbo patirties ir taip galima ištrūkti iš užburto rato?
Pokalbis dėl darbo
Pokalbis dėl darbo / 123rf.com nuotr.

Statistikos departamento duomenys rodo, kad nedarbo lygis praėjusių metų

pabaigoje tarp jaunimo siekė 13,3 proc., kai bendras nedarbo lygis buvo beveik perpus mažesnis. Taigi jaunimui ieškoti darbo nelengva: didžiausias barjeras, su kuriuo susiduria pirmojo darbo ieškantys jauni žmonės, yra patirties reikalavimai.

Pasitelkime darbo skelbimų portalą CVbankas.lt ir pažiūrėkime, ar yra darbo pasiūlymų, kuriuose nereikalaujama darbo patirties ir kokios tai pozicijos.

Turbūt geriausia galimybė gauti darbą ir įgauti įgūdžių yra praktika. Portale CVbankas.lt yra apie pusšimtis pasiūlymų atlikti praktiką. Peržvelgus skelbimus pamatysite, kad praktikos pasiūlymai yra iš labai įvairių sričių.

Esate jaunas apskaitininkas? Logistikos bendrovė ieško studento, kuris norėtų susipažinti su buhalterių darbo subtilumais. Esate marketingo studentas? Įmonei iš Vilniaus tokio reikia. Už entuziazmą ir norą dirbti įmonė siūlo susipažinti su reklamos rinka ir gauti praktinių žinių. Galvojate apie karjerą draudimo srityje? Tarptautinė įmonė pasiruošusi jums pasiūlyti vietą verslo klientų skyriuje. Jei pasirodysite gerai, tai praktika gali virsti ir nuolatiniu darbu, nes siūlomos „karjeros galimybės“.

Dažniausiai bendrovės vadovaujasi tokia schema „už laiką ir pastangas – patirtis ir įgūdžių lavinimas“, tačiau laikas nuo laiko atsiranda praktikų, kur siūlomi ir pinigai. Lyginant su bendru praktikų skelbimų skaičiumi, tokių yra nedaug. Iš darbo skelbimų galima spėti, kodėl siūlomi pinigai: darbdaviai nori išbandyti būsimus darbuotojus; taip tikisi didesnės motyvacijos studentų; kelia didesnius reikalavimus nei įprastai praktikantams (pvz. darbas visą darbo dieną). Iš šio skelbimo galima numanyti, kas laukia praktikanto sėkmės atveju - siūlomas iki 600 eurų atlyginimas.

Iš karto į darbo rinką – įmanoma

Norintiems iš karto iš mokyklos ar universiteto suolo peršokti į darbo rinką taip pat yra galimybių. Situacija vis dėlto diktuoja savo - yra sričių, kur darbuotojų paklausa yra nemaža, todėl darbdaviai linkę prisiimti specialistų ruošimo kaštus.

Tokių pasiūlymų būna įvairiausiose srityse: restoranų padavėjų, kazino krupjė, prekybininkų, įvairių gamybos darbininkų, nekilnojamojo turto brokerių, pardavimų, transporto vadybininkų ir kitų.

Pavyzdžiui, Gargžduose bendrovė ieško padangų montuotojo, tarp reikalavimų - nebijojimas fizinio darbo, pareigingumas, atsakingumas; kruopštumas, o jei nemokate dirbti tokio darbo – tai apmoko. Kaip žmogui be patirties – ir solidus atlyginimas.

Be darbo patirties siūlomas ir darbas skambučių centro operatoriui. Žadama įspūdinga iki 2000 eurų alga, kuri priklauso nuo darbo rezultatų. Vienintelis reikalavimas – rusų kalbos mokėjimas, nes teks dirbti su Rusijos rinka.

Yra ir tokių pasiūlymų, kur darbdaviai pažymi, jog patirtis yra privalumas, tačiau ji nėra būtina. Vėlgi, tai tokios darbo vietos, kur darbuotojų trūksta arba tai yra darbas, nereikalaujantis specifinių gebėjimų: kasininkai, tolimųjų reisų vairuotojai, indų plovėjai ir kt.

Taigi, jei nusprendėte ieškoti pirmojo savo darbo arba „perkrauti“ karjerą, galimybių yra ir ne viena.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai