Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinės Valstijos pradeda technologijų milžinų antimonopolinį patikrinimą

Jungtinės Valstijos pradeda didžiųjų internetinių platformų antimonopolinį patikrinimą, kurio metu bus mėginama nustatyti, ar šios bendrovės „slopina“ inovacijų kūrimą ir (arba) konkurenciją.
ES parūpo „Google“ ir „Facebook“ valdomi asmens duomenys
ES parūpo „Google“ ir „Facebook“ valdomi asmens duomenys / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Konkrečių bendrovių Teisingumo departamentas nenurodė, tačiau pažymėjo, jog kalbama apie paieškos sistemas, socialinius tinklus ir interneto mažmenininkus. Šiose srityse visame pasaulyje pirmauja „Google“, „Facebook“ ir „Amazon“.

„Nesant drausmės, kurią užtikrintų tinkama konkurencija rinkoje, skaitmeninės platformos savo veikloje gali neatsižvelgti į vartotojų poreikius“, – pareiškė Teisingumo departamento antimonopolinio skyriaus vadovas Makanas Delrahimas.

Įvairios žiniasklaidos priemonės, remdamosi šaltiniais, anksčiau skelbė, kad JAV federalinė prekybos komisija (FTC) su Teisingumo departamentu pasiekė susitarimą, pagal kurį tyrimui dėl „Facebook“ vadovaus FTC, o Teisingumo departamentas atliks pagrindinį vaidmenį „Google“ patronuojančiosios bendrovės „Alphabet“ veiklos tyrime.

Taigi, į kai kurias bendroves gali nusitaikyti abi šios institucijos, rašo JAV verslo dienraštis „The Wall Street Journal“.

Kol kas neaišku, ar bus tiriama ir „Apple“ veikla. Nors ši bendrovė yra stambi išmaniųjų telefonų gamintoja, jai taip pat priklauso elektroninė programėlių parduotuvė „App Store“.

„Apple“ generalinis direktorius Timas Cookas televizijos kanalui „CBS News“ neseniai duotame interviu aiškino, jog bendrovė nėra monopolininkė. Visgi jis sutiko, kad, atsižvelgiant į bendrovės dydį, institucijų noras ištirti jos veiklą gali būti pagrįstas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Timas Cookas pristatinėja „Apple“ naujoves
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Timas Cookas pristatinėja „Apple“ naujoves

Tuo tarpu Teisingumo departamentas pranešė, jog antimonopolinis skyrius tikrina, „ar rinkoje pirmaujančios elektroninės platformos yra įgijusios didelę įtaką rinkoje ir, jei taip, kaip jos tai padarė“. Taip pat tikrinama, ar „jos vykdo veiksmus, kuriais yra varžoma konkurencija, slopinamas inovacijų kūrimas ar kitaip kenkiama vartotojams“.

Tyrėjai, pasak departamento, „tariasi ir prašo informacijos iš visuomenės, įskaitant atitinkamų sektorių dalyvius, kurie turi tiesioginių žinių apie konkurenciją elektroninėse platformose“.

JAV konkurencijos prievaizdai turi plačius įgaliojimus: jie gali nustatyti baudas už konkurencijos įstatymų pažeidimus, nustatyti „struktūrines“ taisomąsias priemones, kuriomis būtų užtikrinta didesnė konkurencija, ar net suskaidyti bendroves.

Kai kurie įstatymų leidėjai, įskaitant demokratę senatorę Elizabeth Warren, kuri siekia tapti savo partijos kandidate per 2020 metų prezidento rinkimus, jau kurį laiką ragina suskaidyti didžiąsias technologijų bendroves, kurios, jų teigimu, yra per didelės ir galingos.

Tačiau naujausioje JAV istorijoje buvo liepta suskaidyti tik „Standard Oil“ 1911 metais ir telekomunikacijų milžinę AT&T praėjusio amžiaus 9-ajame dešimtmetyje, taigi daugelis analitikų yra įsitikinę, kad didžiosios technologijų bendrovės išvengs tokio likimo.

„Dabartiniuose konkurencijos įstatymuose nėra numatyta priverstinio suskaidymo, kuris būtų grindžiamas tik verslo dydžiu. Jeigu tokia galimybė būtų nustatyta, [mažmeninės prekybos milžinė] „Walmart“ būtų suskaidyta jau prieš kelis dešimtmečius“, – pažymėjo finansinių paslaugų ir investicijų bendrovės „Wedbush Securities“ analitikas Danas Ivesas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento