Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinėse Valstijose „Amazon“ patraukta į teismą dėl padidintų elektroninių knygų kainų

JAV advokatų kontora „Hagens Berman“ pateikė grupinį ieškinį internetinės mažmeninės prekybos milžinei „Amazon“, apkaltindama bendrovę dėl per didelių elektroninių knygų kainų.
Skaityklė
Skaityklė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasak teisininkų, „Amazon“, valdanti 90 proc. JAV elektroninių knygų rinkos, 2015 metais susitarė su penkiomis didžiosiomis leidėjimis – „Hachette“, „HarperCollins“, „Macmillan“, „Penguin-Random House“ ir „Simon & Schuster“, siekdama padidinti kainas, teigiama advokatų kontoros pranešime spaudai.

Dėl šio susitarimo leidėjai 30 proc. padidino savo elektroninių knygų kainas, o tai leido „Amazon“ išvengti kitų mažmenininkų konkurencijos, pažymi „Hagens Berman“.

„Konkurencinėje rinkoje „Didysis [leidėjų] penketas“ pardavinėtų elektronines knygas savo svetainėse arba per mažesnius komisinius imančius „Amazon“ konkurentus, už mažesnė kainą“, – sakoma pranešime, kurį pacitavo „The Wall Street Journal“ (WSJ).

2011 metais „Hagens Berman“ pateikė ieškinį „Apple“ ir penkis leidėjus, pateikdama panašius kaltinimus. Tuomet „Apple“ sumokėjo 400 mln. JAV dolerių, kad pasiektų susitarimą.

Kaip pažymi WSJ, „Amazon“ 2007 metais sukūrė elektroninę skaityklę „Kindle“, pasiūlydama populiariausias knygas su nuolaida, kas leido įmonei užimti rinkos dalį.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Elektroninės knygos
AFP/„Scanpix“ nuotr./Elektroninės knygos

Šiuo metu „Amazon“ atžvilgiu vyksta keli antimonopoliniai tyrimai.

Spalį JAV Atstovų rūmų antimonopolinis pakomitetis baigė 16 mėnesių trukusį kelių technologijų bendrovių tyrimą ir padarė išvadą, jog „Amazon“ savo platformoje daro monopolinį spaudimą pardavėjoms–trečiosioms šalims.

2019 metais JAV teisingumo departamentas pradėjo tyrimą dėl didelių technologijų kompanijų, įskaitant „Amazon“, dominavimo. JAV Federalinė prekybos komisija (FTC) taip pat šiuo metu vykdo pramonės praktikos peržiūrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas