Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kainų augimas neaplenkė ir kelionių traukiniais – bilietai pabrango 15 proc.

Lietuvoje apie 15 proc. pabrango kelionės traukiniais visais maršrutais. „Lietuvos geležinkeliai“ tvirtina, kad pastarąjį kartą kainas kėlė tik 2017 metais, o per ketverius metus smarkiai išaugo sąnaudos: darbo užmokestis pakilo 16 proc., traukinių priežiūra – 25 proc., be to, prisidėjo traukinių dezinfekcija ir kitos išlaidos dėl pandemijos.
„Lietuvos geležinkeliai“
„Lietuvos geležinkeliai“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

15min skaitytojas pastebėjo, kad neseniai pabrango kelionės traukiniu iš Vilniaus į Klaipėdą. Rugpjūčio viduryje į pajūrį vykęs vyras už II klasės bilietą sumokėjo keliais eurais brangiau negu rugpjūčio pradžioje.

„Lietuvos geležinkeliai“ atstovė Kotryna Dzikaraitė 15min patvirtino, kad nuo rugpjūčio 2 d. vietinio susisiekimo traukiniais bilietų kainos išties pasikeitė – jos visiems maršrutams padidėjo apie 15 proc.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kelionės
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kelionės

Komentuodama dėl Vilnius–Klaipėda maršruto kainų pokyčio, K.Dzikaraitė atkreipė dėmesį, kad šiuo maršrutu kursuoja skirtingo tipo traukiniai – klasiniai ir daugiau patogumų turintys „Pesa 730ML“. Tad skiriasi ir jų kainos.

„Tad minimo maršruto kainodaros pokyčiai buvo taikomi atsižvelgiant į traukinio tipą“, – tvirtino „Lietuvos geležinkelių“ atstovė.

Pasak jos, iki rugsėjo mėnesio šio maršruto klasikiniame traukinyje II klasės bilietų kainos siekė 14,50 Eur, dabar – 16,70 Eur. O „Pesa 730ML“ traukinių II klasės bilietų kainos pakilo nuo 17,40 Eur iki 20 Eur.

Vilnius-Kaunas maršrute traukinio bilietai skirtinguose traukiniuose pabrango nuo 4,80 Eur iki 5,50 Eur, nui 5,60 Eur iki 6,40 Eur ir nuo 6,60 Eur iki 7,60 Eur.

Paskutinį kartą kainas kėlė 2017 metais

Pasak K.Dzikaraitės, išskyrus naujus maršrutus, „Lietuvos geležinkeliai“ pastarąjį kartą kelionių traukiniais kainas kėlė 2017 metais, nors per šį beveik ketverių metų laikotarpį reikšmingai pakito sąnaudinė dalis.

„Lietuvos geležinkelių“ atstovė vardijo, kad darbo užmokestis bendrovėje išaugo 16 proc., traukinio priežiūros ir parangos sąnaudos (riedmenų remontai, medžiagos ir kt.) – 25 proc.

Be to, atsirado naujos sąnaudinės dalys, susijusios su COVID-19 prevencija, kurios, tikėtina, išliks rutininėmis (traukinių dezinfekcija, apsauginės priemonės darbuotojams ir kt.).

„Matome ir rinkos situaciją – kainų peržiūras kiti tarpmiestiniai vežėjai atlieka kasmet. Žiūrint dar plačiau – augantis vidutinis šalies darbo užmokestis bei pragyvenimo lygis keičia ir vartojimo įpročius, prekių bei paslaugų kainas.

Siekdami efektyviai veikti, užtikrinti keliones traukiniais ne tik šiandienos keliautojams, bet ir galvoti apie ateitį, turime įsivertinti ekonominius ir rinkos situacijos pokyčius“, – pabrėžė K.Dzikaraitė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Lietuvos geležinkeliai“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Lietuvos geležinkeliai“

„Lietuvos geležinkelių“ atstovė pabrėžė, kad šiuo metu papildomi kainodaros pokyčiai neplanuojami. Nesikeičia ir galiojančios lengvatos.

Didžiausia infliacija Baltijos šalyse – Lietuvoje

Lietuvoje vartojimo prekių ir paslaugų kainos didėja aštuntą mėnesį iš eilės. Rugpjūtį, palyginti su liepa, mėnesio infliacija siekė 0,4 proc., metinė – 5,3 proc., pranešė Statistikos departamentas.

Lietuvoje metinė infliacija rugpjūtį buvo didžiausia Baltijos šalyse.

Metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo degalų ir tepalų, kietojo kuro, šilumos energijos, dujų, elektros energijos, azartinių lošimų (loterijos bilietų), restoranų, kavinių ir panašių įstaigų paslaugų, daržovių, baldų ir būsto apstatymo reikmenų, tabako gaminių, asmeninių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugų kainų padidėjimas bei atostogų išvykų, avalynės kainų sumažėjimas.

Vartojimo prekių kainos per metus padidėjo 5,6 proc., paslaugų – 4,5 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas