Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauniečių mėgstamame restorane „Casa della pasta“ bandyta nuslėpti apie 157 tūkst. eurų pajamų

Kauniečių pamėgtame „Casa della pasta“ restorane, veikiančiame Laisvės alėjoje, Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) specialistai atliko patikrinimą. Jo metu nustatyta, kad maitinimo įstaigoje nebuvo apskaityta kiek didesnė nei 157 tūkst. eurų pajamų suma. „Casa della pasta“ vadovybė tikina, kad įmonė – jauna, tad nėra apsaugota nuo klaidų.
Restoranas Casa Della Pasta
Restoranas „Casa Della Pasta“ / Aliaus Koroliovo/15min nuotr.

„Casa della pasta“ restorano vadovas Fabio Manconi nuslėpė apie 157 tūkst. eurų pajamų. Valstybinė mokesčių inspekcija atliko tyrimą ir rado pažeidimų. Suprantu, kad užsieniečiams atrodo, kad mūsų šalies įstatymai jiems negalioja, bet viskas turi savo ribas“, – teigė laišką 15min redakcijai parašęs vienas susirūpinęs kaunietis.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Restorano „Casa Della Pasta“ vadovas Fabio Manconi
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Restorano „Casa Della Pasta“ vadovas Fabio Manconi

Priversti sumokėti papildomus 33 tūkst. eurų

VMI 15min patvirtino šią žinią. Pasak Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (Kauno AVMI) viršininkės Juditos Stankienės, UAB „Ajo makaronai“, kuriai ir priklauso „Casa della pasta“ restoranas, tikrinta nuo 2018 m. sausio 15 d. iki balandžio 9 d. Patikrinimas atliktas gavus pilietiško gyventojo pranešimą VMI pasitikėjimo telefonu 1882. Pranešta, kad Kauno kavinėje „Casa della pasta“ galimai išduodami netikri kvitai. Nedelsiant atlikus operatyvų patikrinimą, pranešimas pasitvirtino.

Patikrinimo metu nustatyta, kad restorane, įsikūrusiame Laisvės alėjoje, neapskaityta kiek didesnė nei 157 tūkst. eurų pajamų suma.

„Patikrinimo metu nustatyta, kad restorane, įsikūrusiame Laisvės alėjoje, neapskaityta kiek didesnė nei 157 tūkst. eurų pajamų suma. Įmonė įpareigota ateityje tinkamai apskaityti pajamas ir patikslinti Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) deklaracijas. Pasibaigus patikrinimui, įmonė patikslino PVM deklaracijas ir į biudžetą sumokėjo beveik 33 tūkst. eurų“, – teigė J.Stankienė.

Anot jos, pastarąjį kartą įmonės veikla buvo tikrinta 2017 m. Tuomet nustatyta pažeidimų, susijusių su kasos aparato kvitų išdavimu, kasos aparatų eksploatavimo tvarka, taip pat registravimosi mokesčių mokėtoju tvarkos pažeidimų.

„Taip, tikrai buvo atliktas patikrinimas ir nustatyti pažeidimai. Šiuo metu pažeidimai yra pašalinti. Tai yra jauna ir sparčiai auganti įmonė, todėl nenuostabu, kad buvo padarytos tam tikros klaidos. Svarbiausia, kad klaidos ištaisytos ir padarytos atitinkamos išvados“, – 15min teigė „Casa della pasta“ vadovybė.

Nustačiusi pažeidimus, „Ajo makaronai“ įmonei VMI baudos neskyrė. Pasak specialistų, VMI funkcija nėra bausti – svarbiausia, kad mokesčiai į valstybės biudžetą galiausiai buvo surinkti. „Ajo makaronai“ sutiko geranoriškai ištaisyti atrastus trūkumus – patikslino PVM deklaracijas. Tikimasi, kad po šio patikrinimo įmonės vadovybė taps sąmoninga.

Dėl kvitų žaidimo PVM surinko 1,3 mln. eurų daugiau

„Startavus kvitų žaidimui pastebėjome, kad gyventojai ne tik aktyviau reikalauja dokumento ir noriai registruoja kvitus, bet ir į gautą kvitą atkreipia didesnį dėmesį, norėdami ant jo išvysti LTF ženklą. Dėkojame visiems gyventojams, kurie pastebėję įtartiną kvitą apie tai praneša mokesčių inspekcijos specialistams“ , – teigė VMI Verslo e.erdvėje ir e.priemonėmis kontrolės skyriaus vedėjas Rolandas Puncevičius.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Restoranas Casa Della Pasta
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Restoranas Casa Della Pasta

Gyventojai žaidime jau užregistravo apie 1,2 mln. kvitų ir jų dėka vien per keturis žaidimo mėnesius viešojo maitinimo sektoriuje PVM skaičiuojama beveik 1,3 mln. eurų daugiau.

VMI pažymi, jog vis dažniau pasitaiko atvejų kai įmonės bando dalį pajamų nuslėpti naudojant įvairias pažangias elektronines priemones. VMI Verslo e.erdvėje ir e.priemonėmis kontrolės skyrius turi visus reikalingus įrankius tikrinti įmonių naudojamą specialią programinę įrangą, analizuoti duomenis serveriuose ir kompiuterinėse laikmenose, tad nesąžiningam verslui lieka vis mažiau galimybių nuslėpti mokesčius.

Pavyzdžiui, atliekant patikrinimą „Casa della pasta“, panaudojus specialias technines bei programines priemones, buvo paimti elektroniniai kasos aparato programinės įrangos duomenys. Išanalizavus elektroninius duomenis paaiškėjo, kad dalis spausdinamų nefiskalinių kvitų būdavo uždaromi, o juose nurodytos sumos taip ir nebuvo fiksuojamos. Tokiu būdu įmonė bandė nuslėpti kiek daugiau nei 157 tūkst. eurų pajamų, nuo kurių privalės sumokėti PVM ir Pelno mokestį.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Restoranas Casa Della Pasta
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Restoranas Casa Della Pasta

VMI pastebėjimu, visuomenė vis labiau netoleruoja mokesčių slėpimo – tai atspindi ne tik aktyvus gyventojų dalyvavimas kvitų žaidime, bet ir Mokesčių inspekcijos pasitikėjimo linija 1882, programėle išmaniesiems telefonams „Pranešk“, kitais būdais gaunamų pranešimų apie pastebėtus galimus mokestinius pažeidimus statistika. Nuo šių metų sausio iki balandžio mėnesio gauti 1 723 pranešimai, t.y. beveik 4 proc. daugiau lyginant su atitinkamu praėjusių metų laikotarpiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai