Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kiaušinių kainos per dešimtmetį: kiek mokėjome 2013 m. ar 2020 m.?

Svarbiausio Velykų atributo – kiaušinių – kainos šiemet gali gerokai pasikandžioti. Duomenys rodo, kad nuo 2013 m. iki dabar jie pabrango apie 67 proc. Prekybininkai sako, kad kainos kyla, nes sumažėjo kiaušinių tiekėjų – prieš karą daug jų buvo atsivežama iš Ukrainos, tačiau dabar tai sudėtingiau. Augintojai sako, kad produkcija brangsta ir dėl spaudimo vištų nelaikyti narvuose.
Kiaušiniai
Kiaušiniai / 123RF.com nuotr.

Šiemet už 10 kiaušinių parduotuvėje, Valstybės duomenų tarnybos vasario mėnesio duomenimis, teks pakloti 2,26 euro. Praėjusiais metais mokėjome 1,60, tad per metus kaina išsipūtė 40 proc.

O kiek už kiaušinius mokėjome prieš 10 metų?

2013 m. vidutinė 10 vienetų dėžutės kaina, perskaičiavus tuomet naudotus litus į eurus, siekė 1,35 euro, 2014 m. ir 2016 m. kainavo 1,19 euro, 2016 m. – 1,26 euro.

Nuo 2016 m. iki 2021 m. kiaušinių kaina su nežymiais pokyčiais svyravo ties pusantro euro riba, tačiau 2022 m. pasiekė 1,60 euro, o pastaraisiais mėnesiais perkopė net 2 eurus.

Tokios tendencijos stebimos ne tik Lietuvoje. Kaip rašo „European supermarket magazine“, 2023 m. vasarį, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų mėnesiu, kiaušiniai vartotojams kainavo vidutiniškai 31,1 proc. daugiau.

Kai kuriose rinkose kainos išaugo beveik dvigubai – Čekijoje kiaušiniai kainuoja 95 proc. brangiau nei prieš metus.

Remiantis Eurostato ir Nyderlandų statistikos agentūros CBS surinktais duomenimis, kainos taip pat išaugo Vengrijoje (79,2 proc.), Slovakijoje (78,8 proc.), Bulgarijoje (71,4 proc.) ir Jungtinės Amerikos Valstijose (55,4 proc.).

Kas tai lėmė?

Priežastis – ne viena

Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė komentavo, kad viena iš priežasčių, dėl kurių išaugo kainos, yra sumažėjęs tiekimas iš Ukrainos.

„Ukraina iki Rusijos karo buvo didžiausia kiaušinių tiekėja. Deja, ji šiuo metu negali tiekti tiek daug, kiek anksčiau, dėl to sumažėjo kiaušinių kiekis. Antras dalykas – paukščių gripas. Europoje jis praėjusiais metais siautė nemažai šalių, dėl to buvo uždaryta nemažai paukštynų“, – 15min įvardijo V.Budrienė.

Asmeninio archyvo nuotrauka/Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė
Asmeninio archyvo nuotrauka/Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė

Be to, dar dar viena priežastis, jos teigimu, yra energijos kainos, nes paukštynams apšildyti reikia daug šilumos bei šviesos. Tiesa, pastaruoju metu tiek dujų, tiek elektros kainos normalizuojasi.

Naminių paukščių auginimo ir kiaušinių gavybos bendrovės „Lit Egg“ vadovas Dmitrijus Bušnevas sakė, kad prie kiaušinių kainų augimo labai prisideda ir pašarų brangimas – ji kiaušinio savikainoje šiuo metu sudaro 73 proc., kai anksčiau ši dalis siekė 40 proc.

Antra svarbiausia kiaušinio kainų dedamoji yra darbo jėga (12–15 proc.), trečia – energijos kainos (8 proc.).

Be to, kainas, pasak jo, kelia ir spaudimas atsisakyti narvuose laikomų vištų kiaušinių, nes paukštynų, kur paukščiai laikomi ant kraiko, įrengimas nemažai kainuoja.

Primename, kad šią savaitę gyvūnų teisių gynėjai Vilniuje buvo surengę socialinę akciją-performansą, kuriuo ragino atsisakyti narvuose laikomų vištų kiaušinių. Vilniaus Kudirkos aikštėje profesionalios gimnastės įkūnijo narvuose uždarytus paukščius.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Nevyriausybinės gyvūnų apsaugos organizacijos „Tušti narvai“ soacialinė akcija
Lukas Balandis / BNS nuotr./Nevyriausybinės gyvūnų apsaugos organizacijos „Tušti narvai“ soacialinė akcija

„Mes diskutuojame su Žemės ūkio ministerija, kaip sukurti bendrą sistemą, nes vieno paukštyno įranga kainuoja nuo 5 mln. eurų, [jei vištos būtų laikomos ant kraiko]. Iš savo kišenės lėšų paukštynai tam neturi ne tik Lietuvoje, bet ir ES mastu. Valstybė planuoja rasti lėšų, kad kainų augimas neatsiremtų į vartotoją. Kol kas vartotojui svarbesnė kaina, tad yra netinkamas laikas viską sugriauti. Nesame pasiruošę nei mes, nei industrija tokiam staigiam perėjimui“, – sakė D.Bušnevas.

Jis tikino, kad jo vadovaujamoje įmonėje yra tiek ant kraiko laikomų vištų, tiek laikomų narvuose.

Perkamiausi balti kiaušiniai, perka ir putpelių

Prekybininkai vardijo, kad lietuviai ir šįmet ištikimiausi baltiems kiaušiniams, nes juos patogiausia dažyti.

„Iki“ atstovė V.Budrienė sakė, kad tinklas jau pardavė 90 proc. iš Ukrainos specialiai Velykoms atsivežtų baltų kiaušinių.

„Jei imtume reguliarias kiaušinių kainas, jos svyruoja nuo 1,79 euro iki 3,99 euro. Patys brangiausi yra ekologiški, laisvai lakstančių vištų kiaušiniai, kurie „Iki“ tinkle turi savo vartotoją. Galiu pasakyti, kad mes tikrai plėstume šių pirkėjų ratą, bet, deja, tokių kiaušinių augintojų yra labai mažai. Praktiškai dėl kiekvieno vieneto reikia kautis didelėje konkurencinėje kovoje ir stabili distribucija nėra užtikrinama“, – teigė ji.

Tuo metu „Lidl“ kiaušinių kainos, pasak atstovės ryšiams su visuomene Linos Skersytės, svyruoja nuo 1,39 iki 2,49 euro. Šiuo metu asortimente baltų kiaušinių dar yra, kaina už dėžutę siekia 1,39 euro.

Lina Skersytė / „Lidl Lietuva“ nuotr.
Lina Skersytė / „Lidl Lietuva“ nuotr.

„Taip pat siūlome laisvėje laikomų vištų kiaušinių. 10 vienetų rudų kiaušinių pakuotės kaina siekia 2,49 euro. Turime ir ant kraiko laikomų vištų kiaušinių (kaina 2,19 ir 2,29 euro), ekologiškų kiaušinių (8 vnt.), kurių kaina yra 2,39 euro. Asortimente siūlome ir putpelių kiaušinių, kurie taip pat būna pirkėjų pasirinkime. Jų kaina už 18 vienetų pakuotę yra 2,35 euro“, – vardijo L.Skersytė.

V.Budrienė sutiko, kad prieš Velykas populiarūs būna ir putpelių kiaušiniai, kurie, kaip svarstė ji, greičiausiai perkami vaikams arba kaip stalo puošmena.

„Apskritai kiaušiniai išgyvena renesansą, nes kiaušinių pardavimai ne Velykų laikotarpiu yra padidėję 3,2 proc.“, – teigė ji.

Gyventojų įpročių tyrimą užsakęs prekybos tinklas „Maxima“ anksčiau skelbė, kad didžioji dalis gyventojų, ruošdamiesi Velykoms, mėgina sutaupyti – perka reikiamus ilgesnio galiojimo produktus iš anksto, jeigu šiems taikomos nuolaidos, trečdalis apklaustųjų nurodo ieškantys pigesnių įprastų produktų alternatyvų. Penktadalis gyventojų sako neketinantys taupyti Velykų šventei – tokių daugiau sostinėje bei kaimo vietovėse.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Maxima“
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Maxima“

„Beveik 70 proc. apklaustųjų šventinio stalo patiekalams ketina išleisti iki 100 eurų. Pusė žmonių siekia neviršyti sumos, kurią Velykoms skyrė pernai, o penktadalis nusiteikę išleisti šiek tiek daugiau pinigų. Apklausa parodė, kad ruošdamiesi Velykoms dėl infliacijos nerimauja sąlyginai nedidelė gyventojų dalis – 16 proc., tai leidžia manyti, kad su akcijomis bei iniciatyvomis judame teisingu keliu“, – teigė „Maximos“ Pardavimų departamento direktorius Marius Tilmantas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas