Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kinų „Alibaba“ kirtis rusams: nebepriima rublių ir nepristato prekių

Kinijos „Alibaba“ (prekybos platformos „AliExpress“ savininkė) sugriežtino sąlygas Rusijos verslui: nebepriima rublių ir neleidžia pristatyti prekių į Rusiją, praneša „Kommersant FM“, remdamasi rinkos šaltiniais.
Rusijos rubliai ir Vladimiras Putinas
Rusijos rubliai ir Vladimiras Putinas / Scanpix ir 123rf.com

„Mokėjimai rusiškomis kortelėmis nebevyksta, išskyrus kai kuriuos bankus, tačiau, greičiausiai, „Alibaba" per kelias dienas šiuos pinigus tiesiog grąžins. Reikės naudotis schemomis su kazachų, kirgizų, armėnų kortelėmis, tačiau nėra iki galo aišku, kaip prekės bus fiziškai siunčiamos į Rusiją“, – leidiniui rbc.ru sakė rinkos ekspertas Artiomas Bobcovas.

Pasak jo, pokyčiai susiję ne tik su mokėjimo politika, bet ir su prekių siuntimu, o tai reiškia, kad bus naudojamos „tam tikros tranzito schemos“, dėl kurių padidės kainos ir bus prarasta „ekonominė prasmė“ pirkti prekes rinkoje.

Ekonomikos ekspertas Semionas Novoprudskis susiejo „Alibaba“ sprendimą su baime dėl antrinių sankcijų, dėl kurių kilo kitų problemų, susijusių su Rusijos mokėjimais Kinijoje.

Nuo šių metų pradžios pastebimi sunkumai atliekant rusiškas operacijas Kinijos bankuose. Jie prasidėjo po to, kai JAV prezidentas Joe Bidenas gruodžio mėnesį pasirašė dekretą, pagal kurį JAV Iždo departamentas buvo įgaliotas įvesti priemones prieš užsienio bankus, dirbančius su sankcionuotais asmenimis iš Rusijos arba padedančius tiekti tam tikras medžiagas ir įrangą Rusijos kariniam-pramoniniam kompleksui (KKI), rašo rbc.ru.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas, balandžio mėn. lankydamasis Kinijoje, pareiškė, kad Vašingtonas gali įvesti apribojimus Pekinui, jei šis ir toliau tieks dvejopo naudojimo prekes Rusijai, taip stiprindamas jos gynybos pramonę.

Prezidentas Vladimiras Putinas, lankydamasis Kinijoje, sakė, kad problemos, kylančios atliekant mokėjimus bankuose, yra „aptariamos ekonominės veiklos dalyvių lygiu“ ir jas įmanoma išspręsti.

V. Putinas pažymėjo, kad sankcijos, kurių imamasi prieš trečiąsias šalis, yra neteisėtos ir „peržengia sveiko proto ribas“, be to, daro žalą pasaulio ekonomikai, nurodo rbc.ru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai