Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kinų bepiločių skraidyklių gamintoja DJI laikinai stabdo veiklą Rusijoje ir Ukrainoje

Didžiausia pasaulyje bepiločių skraidyklių gamintoja DJI paskelbė sustabdysianti visas verslo operacijas Rusijoje ir Ukrainoje, žengdama kinų įmonėms nebūdingą žingsnį, Maskvai įsiveržus į Ukrainą.
Dronas
Dronas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaimynę užpuolusi Rusija susidūrė su sankcijų lavina, į kurią daugelis Vakarų tarptautinių įmonių reagavo pasitraukdamos iš šalies.

Tuo tarpu Pekinas atsisakė pasmerkti invaziją, o Kinijos bendrovės dažniausiai vengė pareikšti nuomonę, kaip jos spręs sankcijų poveikio klausimą.

„DJI iš naujo vertina įvairiose jurisdikcijose galiojančius atitikties reikalavimus“, – sakoma bendrovės antradienį paskelbtame pranešime.

„Kol bus atlikta peržiūra, DJI laikinai sustabdys visą verslo veiklą Rusijoje ir Ukrainoje“, – priduriama jame.

Bendrovė nepaminėjo sankcijų Rusijai poveikio, tuo metu naujienų agentūra AFP susisiekė su įmone norėdama gauti komentarą.

Praėjusį mėnesį DJI sulaukė intensyvios Ukrainos kritikos, kuri apkaltino Šendžene įsikūrusią įmonę leidus Rusijos pajėgoms naudoti savo technologijas karinėse operacijose, įskaitant nukreiptas prieš civilius.

„@DJIGlobal, ar tikrai norite būti šių žmogžudysčių partneriu?“ – Ukrainos vicepremjeras Mykola Fiodorovas parašė socialiniame tinkle „Twitter“.

„Blokuokite savo produktus, kurie padeda Rusijai žudyti ukrainiečius!“ – paragino jis.

Ukrainos kritika buvo sutelkta į DJI sistemą „AeroScope“, kuri leidžia vartotojams aptikti ir stebėti netoliese esančius dronus. Ši sistema įvardijama kaip priemonė jautriems objektams, pavyzdžiui, oro uostams ir kalėjimams, saugoti.

Kijevas teigė, kad Rusija šią sistemą panaudojo savo raketoms valdyti.

Bendrovė griežtai neigia, kad leido Rusijai naudoti savo gaminius kariniams tikslams arba kad pateikė Ukrainos pozicijų buvimo vietų duomenis.

Visgi savo atsakyme M.Fiodorovui, paskelbtame socialiniame tinkle „Twitter“, bendrovė teigė, kad funkcija, leidžianti DJI bepilotėms skraidyklėms būti aptiktiems „AeroScope“ sistemos, negali būti išjungta.

DJI „neabejotinai prieštarauja mėginimas prie mūsų gaminių pritvirtinti ginklus“, sakoma praėjusią savaitę paskelbtame įmonės pranešime.

„Mes niekada nesutiksime, kad mūsų produktai būtų naudojami siekiant pakenkti““, – pridūrė gamintoja.

DJI anksčiau buvo kritikuojamas žmogaus teisių aktyvistų dėl įtarimų, kad per savo technologijas prisidėjo prie žmonių sekimo Kinijos Sindziango regione, kur maždaug milijonas uigūrų ir kitų musulmonų mažumų buvo sulaikyti per didelio masto saugumo priemones.

JAV iždo departamentas įmonei skyrė sankcijas gruodį ir uždraudė amerikiečiams prekiauti jos akcijomis, nors DJI nėra listinguojama biržoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas