„Čia yra dalis mano gyvenimo – tai, ką aš pats suradau, išbandžiau kelionėse, pristatau čia. Niekas man nieko nepadėjo, viską padariau pats“, – teigė Ž.Pupkus.
Klaipėda tapo trečiuoju Lietuvos miestu, kur atidaryta specializuota „Šiaurės jūros“ žuvų parduotuvė. Prieš porą metų tokia parduotuvė atidaryta Vilniuje, o prieš du mėnesius – Kaune. Čia atverta parduotuvė – itin plataus asortimento, yra žuvų apdorojimo cechas, apie 50 pavadinimų produktų.
Uostamiestis – be žuvų parduotuvės
Jūros miestas Klaipėda iki šiol neturėjo specializuotos žuvies parduotuvės. Yra gyvas žuvies turgus, palei Danės krantinę prieš kelerius metus pastatyti kioskeliai, kur galima įsigyti tik ką žvejų ištrauktų ar dar šiltų, išrūkytų žuvų. Vietos gyventojai prisimena, kad Herkaus Manto gatvėje būta žuvų parduotuvės, kur buvo ir šviežio tuno, ir austrių.
Ž.Pupkus dešimtmetį gyveno Australijoje, vėliau daug keliavo po Europą ir vis stebėjosi, kodėl visur specializuotos žuvų parduotuvės gyvos, o Lietuvoje tokių net nėra. „Vis klausiau savęs: Kodėl? Tyrinėjau rinką, domėjausi. Daug važinėjau ir po tą pačią Klaipėdą, kol ryžausi“, – pasakojo pašnekovas.
Nors Klaipėdoje gana populiarus Žuvies turgus, siūlomas asortimentas, anot jo, visiškai netenkina po pasaulį daug keliaujančių ir įvairius skonius pamėgusių žmonių.
Lietuvių pagautos žuvies nebus
2014-aisiais Vilniuje parduotuvę atidaręs Ž.Pupkus mokė klientus ir kaip gardžiai pasigaminti parsineštą žuvį.
„Būdavo, kad stovėdavo eilutėje ir užsirašinėdavo, ką grįžus reikia daryti, kokių ingredientų dar reikia. Panašius mokymus, degustacijos vakarus darysime ir Klaipėdoje kiekvieną ketvirtadienį. Nes, tarkime, daug kas žino, kas tas tunas, yra jo valgęs, bet ką daryti su nupirktu gabalu tuno – nežino“, – teigė jis 15min.
Žvejų gatvėje atvertoje parduotuvėje asortimentas bus atnaujinamas kiekvieną trečiadienį.
Sūdytos silkės receptas: silkės filė apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir užspausti citrinos sulčių. Po 15 minučių jau galima patiekti į stalą.
Didžioji asortimento dalis – užšaldytos žuvys, jų produktai, šviežios žuvys, konservai. Galima įsigyti ir šviežių austrių – parduotuvės sustatyti akvariumai, imituojantys tikras jų gyvenimo sąlygas.
Dauguma žuvų atgabentos iš Šiaurės jūros, Atlanto vandenyno. Štai omarai atgabenami iš Kanados, krabai iš Norvegijos, jūrų šukutės iš JAV.
Anot Ž.Pupkaus, lietuvių žvejų pagautomis žuvimis nebus prekiaujama. „Jie negali užtikrinti stabilumo, kurio mums reikia“, – paaiškino jis trumpai.
Populiariausia – lašiša
Lietuvių įpročius jau perpratęs Ž.Pupkus pastebėjo, kad šie labiausiai mėgsta lašišą, menkę, plekšnę, otą.
„Pirkėjams svarbiausia, kad žuvis būtų išdaryta, be žiaunų, filiuota. Taip, kad parvežus šeimininkei nieko nebereikėtų daryti“, – aiškino jis.
Pigiausiai „Šiaurės jūroje“ šiuo metu kainuoja nuo 8 eurų už kilogramą – skumbrės, jūrų gaidžiai, merlangai. Jūrų plekšnių kilogramas kainuoja 9 eurų. Brangiausiai čia kainuoja turbotas, kurio kilogramas – 60 eurų. Vienas amerikinis omaras, sveriantis nuo 1,2 iki 1,3 kg, kainuoja 69 eurus.
Konkurencijos nesudarys
Priekrantės verslinės ir rekreacinės žuvininkystės asociacijos vadovas Mindaugas Rimeikis teigė, kad tokia parduotuvė jų kioskeliams palei Danę konkurencijos nesudarys.
„Aš tik džiaugiuosi, kad tokios parduotuvės atsidaro. Mūsų asortimentas visiškai kitoks. Vasarą parduodame daugiau rūkytų, vytintų žuvų. Dabar auga paklausa šviežios žuvies. Šaltuoju sezonu žmonės labiau mėgsta pirkti šviežias menkes, sterką. Be to, artėja šventės žiemos, kai žuvų nuperkama daugiau“, – aiškino M.Rimeikis. Anot jo, klaipėdiečiai vis dar sunkiai renkasi kulinarinius žuvies gaminius.