Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kokios įmonės neteko daugiausia darbuotojų: „lyderiai“ aptirpo ir tūkstančiu

2021-eji buvo tie metai, kai garsiai kalbėta ne tik apie pandemiją, bet ir darbuotojų trūkumą – šįmet jis pasiekė kritinį tašką ir neaplenkė daugumos sektorių. Baigiantis metams aiškėja, kad daugiausia darbuotojų šįmet neteko prekybos bei logistikos sektoriai. 15min apžvelgia, kokios įmonės šįmet skaičiavo didžiausius darbuotojų netekimus.
Parduotuvė
Parduotuvė / 123RF.com nuotr.

Kaip rodo Užimtumo tarnybos duomenys, gruodžio 1 dieną registruotas nedarbas, nors ir sumažėjo 5,4 proc., vis tiek išliko aukštas ir siekė 10,1 proc. O darbo ieškantys asmenys lapkritį galėjo rinktis iš 51,6 tūkst. laisvų darbo vietų.

Darbuotojų trūkumo problema ypač neramina gamybos įmones. Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Vidmantas Janulevičius ne kartą pastebėjo, jog šalyje susiklostė struktūrinis nedarbas – didelė dalis žmonių pastaruosius kelerius metus niekur nedirbo, tačiau tuo pat metu yra daug laisvų darbo vietų. Pasak jo, problemai švelninti reikalinga įsivežti ir daugiau darbuotojų iš trečiųjų šalių.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kvalifikuotos darbo jėgos trūkumas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kvalifikuotos darbo jėgos trūkumas

Tiesa, Finansų ministerija prognozuoja, kad situacija stabilizuosis. Naujausiame ekonominės raidos scenarijuje teigiama, kad nedarbo lygis, praėjusiais metais siekęs 8,5 proc., 2021 m. sumažės iki 7,1 proc., o užimtų gyventojų skaičius po patirto 1,5 proc. nuosmukio pernai šiemet išaugs 0,8 proc.

Šių metų trečiąjį ketvirtį laisvų darbo vietų skaičius šalyje buvo aukščiausias nuo 2008 metų pradžios ir sudarė 26,7 tūkst., tačiau tikimasi, kad ateinančiais metais gyventojų ekonominį aktyvumą ir užimtumo augimą skatins stipri darbuotojų paklausa ir įsibėgėjantis plano „Naujos kartos Lietuva“ įgyvendinimas. Numatoma, kad 2022 metais užimtų gyventojų skaičius padidės 0,6 proc., o nedarbo lygis sumažės iki 6,4 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas