Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nuo ko priklauso įmonės mikroklimatas: „Devbridge“ vadovai įvardija svarbiausius veiksnius

Vienas didžiausių šiandienos iššūkių šiuolaikinės organizacijos vadovui – išsaugoti darbuotojų komandiškumą. Anot JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ viceprezidento ir Lietuvos padalinio vadovo Viktoro Gurgždžio, jei yra pasirenkamos kūrybiškos priemonės, o bendrą susitelkimą atspindi nedirbtinai suformuotos ir natūraliai puoselėjamos įmonės vertybės, yra įmanoma užtikrinti ne tik gerą darbuotojų emocinę savijautą, įsitraukimą, bet ir sklandų komandų bendradarbiavimą.
JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ viceprezidentas ir Lietuvos padalinio vadovas Viktoras Gurgždys
JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ viceprezidentas ir Lietuvos padalinio vadovas Viktoras Gurgždys / „Devbridge“ nuotr.

Organizacijos vertybės neturi keistis

Įmonės viceprezidento teigimu, organizacijos kultūros pagrindas ir pamatinės vertybės buvo suformuotos nuo veiklos pradžios, kai komandą sudarė vos keli žmonės, jos nepakito iki šių dienų, net ir įmonei prisijungus prie „Cognizant Softvision“ įmonės. Todėl ypač svarbu, kad darbuotojai ne tik puoselėtų tai, bet ir jaustųsi viso to dalimi. „Devbridge“ darbuotojai yra didžiausias ir vienintelis kapitalas, todėl jų pritraukimas, išlaikymas ir integravimas į organizacijos kultūrą yra vienas svarbiausių įmonės augimą lemiančių ir verslo strategiją palaikančių veiksnių.

„Šiuo metu pastebime tendenciją, kad prie mūsų prisijungiantys programuotojai, testuotojai, verslo analitikai, infrastruktūros inžinieriai, produktų vadovai ar dizaineriai, nori įgyti unikalios patirties, dirbti prie kompleksinių projektų, ieško galimybių lavinti naujus įgūdžius. Puikiai suprantame, kad kiekvieno karjeros sėkmė dažnai prasideda nuo įmonės pasirinkimo, todėl patyrę specialistai itin atsakingai renkasi darbdavį – išsiaiškina prie kokių projektų, su kokiomis technologijomis dirba kolegos. Mes lygiai taip pat kruopščiai atsirenkame kandidatus. Dirbant IT srityje, be profesinių įgūdžių, yra būtinos bendradarbiavimo komandoje kompetencijos, žmogiškosios savybės, tačiau tikrai yra ne mažiau svarbus ir vertybinis pagrindas, idealiu atveju sutampantis su organizacijos kultūriniu pagrindu. Todėl svarbu, kad darbuotojai puoselėtų šias pamatines vertybes. Mūsų darbuotojai kaip vieną iš kertinių ir labiausiai organizacijoje vertinamų dalykų įvardija vidinę įmonės kultūrą, darnią komandą ir įdomius projektus, todėl dedame labai daug pastangų, kad užtikrintume visus šiuos elementus. Skatiname, kad įmonės darbuotojai rekomenduotų kolegas, patys ieškotų tokių komandos narių, su kuriais norėtų drauge dirbti“, – sako Lietuvos padalinio vadovas.

„Devbridge“ nuotr./JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ viceprezidentas ir Lietuvos padalinio vadovas V. Gurgždys
„Devbridge“ nuotr./JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ viceprezidentas ir Lietuvos padalinio vadovas V. Gurgždys

Vadovų kompetencijų ir naujų praktikų stiprinimas

V.Gurgždžio teigimu, viena iš dažniausiai pasitaikančių vadovų klaidų – kai yra susikoncentruojama tik į vienkryptę lyderystę ir nematoma, jog visgi yra veikiama organizacijos tinkle, o ne griežtoje struktūroje.

„Esame gavę gerų pamokų, kol supratome, jog organizacijai netinka senesni IT vadybos metodai – reikėjo keisti požiūrį į tai, kas yra komanda, ir atitinkamai daryti kultūrinius pokyčius. Nusprendėme, kad daug efektyviau yra žiūrėti į visą organizaciją, kaip į daug mažesnių organizacijų grupę, ir decentralizuoti galią organizacijos viduje. Labai dažnai kiekvienam vadovui, atsidūrusiam dar nepatirtoje situacijoje, norisi turėti labai aiškų receptą, kaip spręsti vieną ar kitą uždavinį. Visgi, kuo vadovavimo skalė didėja, tuo užduotys tampa abstraktesnės ir vadovas save pagauna situacijose, kuriose lyg ir nėra sprendimo recepto.

Tačiau būtina ieškoti įvairių prieigos būdų ir išeiti iš komforto zonos, suvokiant, kad tai, kas anksčiau padėdavo išsaugoti komandiškumą, gali visiškai nebeveikti. Čia padeda ne tik asmeninis tobulėjimas, lyderio intuicija, bet ir organizacijos vertybės. Ugdome ir skatiname vadovus ieškoti kūrybiškų ir netradicinių kelių, kaip palaikyti ryšį su darbuotojais, suprasti jų emocinę savijautą, užmegzti dar geresnį ryšį bei stengtis kiekvienam individualiai padėti. Norint kurti palaikančią atmosferą organizacijos viduje, reikia įdėti nemažai individualių vadovų pastangų, tačiau tai yra būtina kasdien daryti “, – akcentuoja „Devbridge“ vadovas.

Būtina kurti sveiką darbo aplinką

V.Gurgždžio teigimu, komandiškumą stiprinančios priemonės ir per daugelį metų pasiteisinę tokie ritualai, kaip bendri penktadienio darbuotojų pietūs, pasiekimų šventimas ar komandų vakarėliai, organizacijai yra gyvybiškai svarbūs. Žinoma, prasidėjus karui, didžiausių renginių atsisakėme, tačiau pozityvumą skatinančios iniciatyvos niekada neturėtų nutrūkti.

„Mūsų kaip darbdavio pareiga stengtis suteikti visus įrankius ir priemones, kurie padėtų sukurti sveiką aplinką darbe. Būtent dėl šios priežasties nuolat investuojame į vadovų mokymus, stengiamės užtikrinti visas priemones darbuotojo gerovei užtikrinti, suteikti psichologo konsultacijas, užtikrinti kitas emocinę būklę gerinančias veiklas. Bet iš esmės kiekvienas darbuotojas yra pats atsakingas už save. Vadovui yra būtina palaikyti gerą santykį su darbuotoju, kad jis ne tik pastebėtų, jei kyla problemų, bet ir jas aptartų, padėtų rasti kelią, kaip tai išspręsti. Mūsų įmonėje visi yra suaugę ir intelektualūs žmonės, kiekvienas esame už save atsakingas. Tačiau mes sistemiškai žiūrime į žmogų ir norime, kad vadovai atsakingai galvotų apie kiekvieną darbuotoją ir jo motyvavimą. Mums labai svarbu, kad kiekviena komanda kurtų savo tradicijas ir ritualus, skatiname ieškoti autentiškų veiklų, kuriuos vienytų visus komandos narius ir visiškai nesvarbu kas tai bebūtų – sportas, savanorystė, kelionės ar meninės veiklos. Esame tikri, kad būtent tai ir padeda išlaikyti tarpasmenius santykius, komandiškumo ir bendrumo jausmą mūsų organizacijoje“, – sako padalinio vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas