Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Komandos vienijimas darbo iš namų laikais: nuo bendrų pietų ekrane – iki realių treniruočių lauke

Įvairios apklausos rodo, kad didelė dalis Lietuvos žmonių šiais nuotolinio darbo kultūros laikais su mielu noru ir toliau liktų namuose. Darbas iš namų pasirodė turįs ypač daug privalumų, vis dėlto ekranai neatstoja realaus bendravimo ir sukelia kitų nepatogumų, kuriuos darbdaviai identifikavo ir ėmėsi spręsti.
Dėmesio vertos aplikacijos – startuolio akimis Pašnekovė neabejoja, kad žmonėms užsidarius gyvenamojoje erdvėje, atsirado emocinis disbalansas, laikinai sumažėjo energingumas ir produktyvumas, o nesikeičianti darbo-namų aplinka, socialinių ryšių sąstingis bei kiti aspektai prisidėjo prie prastėjanči
Komandos vienijimas darbo iš namų laikais: nuo bendrų pietų ekrane – iki realių treniruočių lauke / WOLT nuotr.

Edukacijos startuolio „Turing College“, ugdančio duomenų mokslo specialistus Europos rinkai, personalo vadovė Algė Masiulytė teigia, kad šios organizacijos atveju karantino ribojimai paskatino su darbu iš namų susijusius pokyčius.

„Mūsų organizacija yra įvairiatautė. Turime darbuotojų, gyvenančių už Lietuvos ribų, tad nuotolinio darbo kultūra kai kuriems egzistavo visada. Kalbėdama apie pokyčių komandoje vertinimą, remtis galiu paskutine kolektyvo apklausa, kurioje analizavome naująją darbo kultūrą, karantininį poveikį, emocinę būklę bei kitus aspektus. Mūsų komanda 100 proc. išreiškė norą likti prie darbo iš namų varianto arba turėti galimybę, esant reikalui, dirbti iš biuro ar bendradarbystės erdvės. Vadinasi, šis pokytis buvo priimtinas visiems“, – dėsto A.Masiulytė.

Pradingusi takoskyra tarp darbo ir laisvalaikio

Pasak startuolio „Turing College“ personalo vadovės, perėjus prie naujosios darbo specifikos, komandos nariams buvo bandoma suteikti kuo komfortabiliškesnes sąlygas namuose – pasiūlytos biuro kėdės, stalai, stacionarūs kompiuteriai.

„Įvykus pokyčiui, susidūrėme su sumažėjusiu komandos narių gebėjimu atskirti darbą nuo poilsio. Kadangi viskas vyksta tose pačiose erdvėse, nebeliko režimo namai-biuras-namai. Taip pat pradėjome dirbti nuo vėlyvesnio ryto. Tai susiformavo organiškai, kartu su pasikeitusia darbo rutina. Tad čia pasitelkėme vidinę komunikaciją ir stengiamės kuo dažniau priminti, kad yra labai svarbu dienos eigoje atskirti poilsio laiką nuo darbo laiko“, – pabrėžia A.Masiulytė.

Pastebėję pokalbių „apie orą“ trūkumą, įvedė „Coffee buddy“ skambučius

Perėjus prie darbo iš namų režimo, A.Masiulytės teigimu, startuolio komandos nariai pajuto ne vien išaugusį vaizdo skambučių kiekį. Kartu ėmė ryškėti kita tendencija – pokalbių metu viskas sukosi apie darbinius reikalus, nebeliko biurui įprastų pasikalbėjimų su kolegomis virtuvėje, kabinete ar kitose erdvėse.

„Turint omenyje, kad dalis kolegų prisijungė karantino laikotarpiu, suprantama, kad netgi ne visi yra susitikę gyvai. Tad viena iš pirmųjų iniciatyvų – neformalūs kassavaitiniai skambučiai tarp atsitiktinai suporuotų kolegų „Coffee buddy“ (liet. – „Kavos bičiulis“, aut. past.). Esminis tikslas – kalbėti apie viską, išskyrus darbą. Tikime ir matome, kad tai buvo vienas iš teisingiausių žingsnių, siekiant užtikrinti kolektyvo neformalų bendravimą ir vienas kito pažinimą, – vertina A.Masiulytė. – Taip pat pradėjome dirbtuvių seriją. Pavyzdžiui, vienos iš jų tema – laiko valdymas – buvo itin aktuali karantinui.“

Bendriems pietums renkasi iš skirtingų Europos valstybių

Startuolio „Turing College“ personalo vadovė pasakoja, kad iki prasidedant karantinui jos vadovaujama komanda rinkdavosi kasmėnesiniams pusryčiams biure, kuriuos pandemijos laikotarpiu pakeitė kasmėnesiniai pietūs su „Wolt@Work“.

„Stengiamės, kad mūsų virtualaus pasaulio dienose atsirastų kuo daugiau skirtingų būdų neformaliai bendrauti vieni su kitais, – priduria A.Masiulytė. – Man, kaip komandos pietų organizatorei, labiausiai patinka, jog „Wolt“ turime ir kitose Europos šalyse, tad mūsų komandos pietuose gali pilnavertiškai dalyvauti ir iš kitų šalių dirbantys kolegos. Labai džiaugiuosi, jog nereikia rūpintis atskiromis sąskaitomis faktūromis, maistą galima užsakyti iš anksto, tad pavyksta susiderinti vienodą laiką pietums. Vertinant bendrai, „Wolt@Work“ labai palengvina organizavimą, komanda gali rinktis pietus iš galybės restoranų, o apmokėjimo dalis yra tokia paprasta, kad optimalesnio varianto negaliu sugalvoti. Šis bendradarbiavimas mus džiugina.“

WOLT nuotr./Komandos vienijimas darbo iš namų laikais: nuo bendrų pietų ekrane – iki realių treniruočių lauke
WOLT nuotr./Komandos vienijimas darbo iš namų laikais: nuo bendrų pietų ekrane – iki realių treniruočių lauke

Po pietų – bendras kalorijų deginimo procesas

Be „Coffee buddy“ skambučių, bendrų virtualių pietų ir įgūdžius formuojančių dirbtuvių, šaltuoju metų laiku startuolyje, jos personalo vadovės teigimu, susiformavo bėgikų klubas, besiplečiantis šylant orams:

„Labai smagu matyti, kad į šią veiklą yra įsitraukę ir buvę darbuotojai bei mūsų programos dalyviai. Fizinio aktyvumo sumažėjimas, tikriausiai, palietė visas „biurų“ įmones, tad įvairūs iššūkiai, skirtingų sporto šakų klubai yra vienas efektyviausių būdų motyvuoti vieni kitus judėti.
Ilgalaikėje perspektyvoje, neatsižvelgiant į fizinio aktyvumo didinimo svarbą, kiekvienas mūsų galime susidurti su skaudžiomis sveikatos problemų pasekmėmis. Tad laukiame visų ateities galimybių kuo daugiau judėjimo įtraukti į savo dienotvarkes, kad „new normal“ (liet. – „Nauja kasdienybė“, aut. past.) taptų pilnavertiškesne, dinamiškesne.“

Pasikeitusi, bet tiek pat būtina motyvacinė sistema

Startuolio „Turing College“ personalo vadovė neabejoja, kad motyvacinė sistema yra vienas svarbiausių dalykų galutiniams kiekvieno komandos nario darbo rezultatams. Tiesa, pašnekovė pastebi, kad „karantininis motyvavimas“ taip pat turi savas žaidimo taisykles.

„Jis daugiau orientuotas į tarpusavio ryšių stiprinimą, kas padeda užtikrinti komandiškumą, esant skirtingoms aplinkybėms. Pavyzdžiui, į savo kalėdinį virtualų paminėjimą įtraukėme tinginio gamybos procesą. Visa komanda savo virtuvėse laužė sausainius, maišė ingredientus, formavo tinginį – ir toks, atrodytų, elementarus sprendimas karantino laikotarpiu tapo dar viena visus suburiančia ir įtraukiančia veikla. Pasirodo, kai kuriems tai buvo pirmas kartas, gaminant šį desertą, – pastebi A.Masiulytė. – Kolektyvo nariams sukūrėme ir naujo dizaino džemperių bei veido kaukių liniją. Šis sprendimas tapo labai žaismingu: susitinki žmogų, kurį per kaukę iškart identifikuoti sudėtinga, bet jeigu ant jos yra „Turing“ logotipas, gali drąsiai labintis.“

Pagrindinis elgesio modelio pavyzdys ateina iš vadovo

Organizacijos viduje taip pat yra padėkų sienelė, kurioje komandos nariai dėkoja vienas kitam už pagalbą, palaikymą bei kitus dalykus.
„Drąsiai galiu paminėti kaip mūsų įmonės išskirtinumą tai, jog esame empatiški, pasiekiami ir pasirengę vieni kitiems padėti. O kuo dažniau ir garsiau vieni kitiems sakome ačiū, tuo didesne vertybe įmonėje tampa pagalba ir pagarba vienas kitam. Tikiu, kad šiuo laikotarpiu, kai visų socialiniai ryšiai sumažėję, dėkingumas, pagarba ir dėmesys vienas kitam užima kone svarbiausią vaidmenį socialiniame kontekste. Išsakyta padėka, pagyrimas pakelia darbuotojo pasitikėjimą savimi, suteikia pozityvių emocijų, motyvuoja. Dar svarbu, kad visi pavyzdžiai ateitų iš tiesioginių vadovų – jie yra pirminis žmogus kiekvienam darbuotojui, kuris turi suteikti pasitikėjimą ir įgalinti“, – neabejoja A.Masiulytė.

Atviras bendravimas – gyvybiškai būtinas

Startuolio „Turing College“ personalo vadovė, užsiminusi apie vertybes įmonėje, išskiria visus startuolius vienijantį bruožą – tai bendro tikslo siekianti komanda, kurią „veža“ veiklos idėja. Pašnekovė įsitikinusi, kad dirbant organizacijoje, kuri savo kultūra, žmonėmis geba tave įkvėpti, skatinti bei padėti, neleidžia komandos dvasiai išnykti net atsiradus „pandeminiams“ pokyčiams.

„Be bendrai organizacijos lygmeniu įgyvendinamų iniciatyvų, kiekviena komanda turi savo tradicijas, savo būdus kurti tarpusavio ryšį, dalintis grįžtamuoju, užtikrinti pasitikėjimą vienas kitu, kad galėtume kuo laisviau jaustis ir kalbėtis. Kai miniu kalbėjimąsi, turiu omenyje ne tik pandemijos laikotarpį, bet juo tai yra itin aktualu. Svarbu dalintis viskuo: savo jausena, išgyvenimais, nerimą keliančiais aspektais, idėjomis, pasiūlymais, nuogąstavimais. Kuo atviresni pokalbiai bus įprasti komandoje arba tarp atskirų asmenų, tuo greičiau galėsime pastebėti problemas, o tokiu būdu padėti vienas kitam. Vienas iš nuotolinio darbo kultūros minusų yra tai, kad virtualaus bendravimo metu mes remiamės tik verbaliniu būdu gaunama informacija, nes mūsų kūno kalba neatskleidžia pilnų emocijų. Tad savo sakomais žodžiais turime stengtis perteikti kuo daugiau informacijos“, – pastebi A.Masiulytė.

WOLT nuotr./Komandos vienijimas darbo iš namų laikais: nuo bendrų pietų ekrane – iki realių treniruočių lauke
WOLT nuotr./Komandos vienijimas darbo iš namų laikais: nuo bendrų pietų ekrane – iki realių treniruočių lauke

Dėmesio vertos aplikacijos – startuolio akimis

Pašnekovė neabejoja, kad žmonėms užsidarius gyvenamojoje erdvėje, atsirado emocinis disbalansas, laikinai sumažėjo energingumas ir produktyvumas, o nesikeičianti darbo-namų aplinka, socialinių ryšių sąstingis bei kiti aspektai prisidėjo prie prastėjančios emocinės jausenos.

„Šioje vietoje labai noriu pasidžiaugti naujos draugystės pradžia su startuoliu „Mindletic“. Jie pristato save kaip emocinio balanso sporto klubą, kuris, mūsų akimis, bus puikus įrankis visai komandai rūpintis savo emocine sveikata. Naudodamiesi „Mindletic“ programėle, stebėsime energijos lygmenis, produktyvumą, emocijas, gebėsime suteikti emocinę ar netgi profesionalią psichologinę pagalbą. Matome naudą tiek darbuotojų savijautai, tiek įmonės lygmeniu.

Be įprastų, darbui skirtų platformų, naudojame „Strava“ programėlę. Minėjau, kad mūsų komandoje yra nemažai bėgančių žmonių, tačiau ir mėgstančių važinėjimą dviračiu ar kitokį sportą. „Stravoje“ tiek su savo komanda, tiek su programos dalyviais dalijamės šių veiklų rezultatais. Patinka, kad vieni kitus motyvuojame skirdami „Kudos“.

Sakyčiau, kad visgi daugiau naudojame ne atskiras platformas, o įvairias integracijas į pagrindinius įrankius. Pavyzdžiui, darbiniams susirašinėjimams skirtą „Slack“ platformą esame išties praplėtę įvairiais papildomais įrankiais arba individualiais kanalais. Mūsų „Slack“ šiuo metu puikiai atstoja vidinės komunikacijos ir bendruomenės ryšio palaikymo rolę. Dalinamės viskuo: gerų knygų rekomendacijomis, pasaulio naujienomis, idėjomis komandai. Giriam vieni kitus, džiaugiamės kitų darbais, siunčiam „memus“ bei dar visaip kitaip išnaudojam šią platformą“, – patirtimi dalijosi Startuolio „Turing College“ personalo vadovė A.Masiulytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas