Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Konkurencijos taryba nesutinka su PST baudos mokėjimu per dešimtmetį

Konkurencijos taryba pateikė skundą antstoliui, kuris Panevėžio statybos trestui (PST) skirtą 9,6 mln. eurų baudą su palūkanomis nurodė sumokėti per dešimtmetį.
„Panevėžio statybos trestas“ (PST)
„Panevėžio statybos trestas“ (PST) / Bendrovės nuotr.

Taryba prašo panaikinti patvarkymą, kuriuo antstolis sutiko su PST pasiūlytu baudos mokėjimo grafiku bei prašo atlikti išieškojimo veiksmus, neišdėstant baudos ir palūkanų.

Abejoja, ar bus pasiektas baudimo tikslas

„PST nenurodė objektyvių priežasčių, kodėl negali baudos sumokėti laiku. Bendrovei mokant baudą per tokį ilgą laikotarpį, PST iš esmės nepatirs didesnių nepatogumų, todėl nebus pasiekta pagrindinių baudos skyrimo tikslų – ne tik nubausti, bet ir atgrasyti įmones nuo pažeidimų“, – pranešė taryba.

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) prieš mėnesį sutiko, kad PST skirtos baudos ir palūkanų mokėjimas būtų išdėstytas aštuoneriems metams. PST siūlymui atidėti baudos mokėjimą pritarė ir antstolis, vykdantis baudos bei palūkanų išieškojimą. Apie tai jis informavo Konkurencijos tarybą ir įpareigojo PST mokėjimą išdėstyti dešimties metų laikotarpiui.

PST: tai noras sužlugdyti verslą

PST Konkurencijos tarybos išsakytą pozicija pavadino „labai keista“. „Susidaro įspūdis, kad taryba norėtų, kad jos skirtos baudos atliktų ne prevencinę funkciją, o žlugdytų verslą. Deja, iš daugybės pavyzdžių rinkoje matome būtent tai – didelė dalis tokias baudas gavusių bendrovių neturi galimybių tęsti veiklą ir skelbia bankrotus. Taip valstybė praranda darbo vietas, nesurenka mokesčių į biudžetą, galiausiai nėra sumokamos ir tos paskirtos baudos“, – teigiame komentare.

„Nejauku girdėti, kai konstruktyvų ir toliaregišką VMI priimtą sprendimą kita institucija taip aštriai kritikuoja. Iš savo pusės galiu pasakyti, kad tiek mes, tiek kitos įmonės labai vertina tai, kai su valstybės institucijomis galima kalbėtis kaip su partneriais, ieškoti kompromisų, kurie būtų priimtini tiek bendrovei, tiek valstybei“, – sako PST generalinis direktorius Egidijus Urbonas.

Konkurencijos taryba šių metų birželį kreipėsi į antstolį dėl priverstinio baudos ir palūkanų išieškojimo iš PST už kartelį viešuosiuose pirkimuose.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas birželį galutinai nutarė, kad PST ir šiuo metu bankrutuojanti Vilniaus statybų bendrovė „Active construction management“ (tuometinė „Irdaiva“) prieš septynerius metus buvo sudariusios kartelinį susitarimą, dalyvaudamos Vilniaus savivaldybės skelbtuose darželių atnaujinimo konkursuose, ir už tai pagrįstai buvo nubaustos milijoninėmis baudomis.

Už kartelį Konkurencijos taryba PST skyrė 8,5 mln. eurų baudą, o palūkanos jau viršijo 1,1 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas