Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Konkurencijos taryba nutraukė tyrimą dėl KPD pavaldžios įmonės

Konkurencijos taryba antradienį pranešė nutraukusi tyrimą dėl Kultūros paveldo departamento (KPD) sprendimų be konkursų pavesti teikti paveldosaugos programų vykdymo paslaugas valstybės įmonei „Lietuvos paminklai“ po to, kai buvo pakeistos galimai Konkurencijos įstatymą pažeidžiančios sutartys.
Kultūros paveldo departamentas
Kultūros paveldo departamentas / 15min iliustracija

Tyrimą Konkurencijos taryba pradėjo 2017 metų gruodžio 19 dieną, kilus įtarimams, kad KPD, neįvykdęs konkurencingos procedūros, pavaldžiai įmonei „Lietuvos paminklai“ 2015–2017 metais pavedė teikti kultūros paveldo objektų tvarkybos darbus ir su šiais darbais susijusias projektavimo bei inžinerines paslaugas.

„Konkurencijos tarybos ekspertams pradėjus aiškintis, ar minėtų darbų negalėjo atlikti ir kiti rinkoje veikiantys subjektai ir ar tokiais sprendimais nebuvo pažeisti Konkurencijos įstatymo reikalavimai, KPD nuo 2018 metų pakeitė sutartyse su „Lietuvos paminklais“ numatytas sąlygas taip, kad šios neprivilegijuotų valstybės įmonės“, – rašoma pranešime žiniasklaidai.

Nuo šių metų „Lietuvos paminklai“ vykdo valdytojo (užsakovo) funkcijas, rengia ir pasirašo daugiašales sutartis, atlieka darbų ir paslaugų viešuosius pirkimus, sudaro rangos sutartis. Kadangi šios viešojo administravimo funkcijos nėra susijusios su ūkine veikla, Konkurencijos taryba teigia nusprendusi nutraukti pradėtą tyrimą.

„Departamentas atsižvelgė į Konkurencijos tarybos teiktas pastabas ir pataisė sutartis taip, kad šiomis nebūtų sudaromos prielaidos privilegijuoti ar diskriminuoti ūkio subjektus. Įtariami Konkurencijos įstatymo pažeidimai, dėl kurių ir buvo pradėtas tyrimas, pašalinti ir nuo šiol visi rinkos dalyviai gali pasinaudoti sąžiningos konkurencijos teikiama nauda“, – dėsto Konkurencijos tarybos Viešųjų subjektų priežiūros skyriaus vedėja Justina Paulauskaitė.

Konkurencijos įstatyme nustatyta, kad viešojo administravimo subjektai, įgyvendindami pavestus uždavinius, susijusius su ūkinės veiklos reguliavimu, privalo užtikrinti sąžiningos konkurencijos laisvę.

Viešojo administravimo subjektams draudžiama priimti teisės aktus arba kitus sprendimus, kurie teikia privilegijas arba diskriminuoja atskirus ūkio subjektus ar jų grupes ir dėl kurių atsiranda ar gali atsirasti konkurencijos sąlygų skirtumų atitinkamoje rinkoje konkuruojantiems ūkio subjektams, išskyrus atvejus, kai skirtingų konkurencijos sąlygų neįmanoma išvengti vykdant įstatymų reikalavimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas