Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Korėjos bankas pirmasis iš didžiųjų Azijos šalių centrinių bankų pakėlė palūkanų normas

Korėjos bankas ketvirtadienį įvykusiame posėdyje padidino bazinę palūkanų normą 25 baziniais punktais iki 0,75 procento.
Investicijos
Investicijos / 123RF.com nuotr.

Prieš tai ši norma 15 mėnesių iš eilės – nuo 2020 metų gegužės – sudarė rekordinius 0,5 procento. Bazinė palūkanų norma buvo padidinta pirmą kartą per beveik trejus metus – nuo 2018 metų lapkričio.

Taigi Pietų Korėja pirmoji iš didžiųjų Azijos šalių pradėjo laipsniškai atsisakyti skatinamosios pinigų politikos.

Iš JAV verslo dienraščio „The Wall Street Journal“ apklaustų 34 ekonomistų ir analitikų, 18 prognozavo, kad bazinė palūkanų norma bus padidinta jau rugpjūtį, o likę 16 manė, kad centrinis bankas šį žingsnį žengs tik spalį arba lapkritį.

Didinti skolinimosi kainas kol kas pradėjo tik kelios šalys, įskaitant Braziliją, Rusiją, Čilę ir Meksiką, ir viso pasaulio investuotojai atidžiai stebi, kada mažinti savo milžiniškas skatinimo apimtis pradės JAV federalinio rezervo sistema (FRS).

Bazinė palūkanų norma Pietų Korėjoje padidinta tuo metu, kai dvylikto didžiausio pasaulyje ūkio valdžia susidūrė su sparčiu namų ūkių skolos augimu ir būsto rinkos perkaitimu, kuris, kaip įspėja analitikai, gali kelti grėsmę ekonominiam stabilumui.

Namų ūkių skola Pietų Korėjoje balandžio–birželio mėnesiais padidėjo 41,2 trln. vonų (35,3 mlrd. JAV dolerių) iki rekordinių 1 806 trln. vonų, o tai maždaug atitinka šalies bendrąjį vidaus produktą (BVP).

„Skolinimo namų ūkiams augimas paspartėjo, o būsto kainos visose šalies dalyse ir toliau sparčiai kilo“, – pažymėjo centrinis bankas po posėdžio paskelbtame pranešime.

Šalies ekonomika, pasak centrinio banko, toliau „tvirtai atsigauna“.

Tačiau analitikai neslepia abejonių dėl atsigavimo tempo ir bazinės palūkanų normos padidinimo poveikio.

„Dauguma išsivysčiusių ūkių dar nepadidino savo normų ir nemanau, kad Pietų Korėjos ekonominė padėtis pagerėjo“, – pareiškė tyrimų instituto „Hyundai Research Institute“ mokslininkas Joo Wonas (Ju Vonas).

Anot jo, padidinęs bazinę palūkanų normą, centrinis bankas, regis, nori atvėsinti būsto rinką. Pasak eksperto, dėl didesnių palūkanų normų „gerokai padidės pažeidžiamiems namų ūkiams tenkanti našta“.

Centrinis bankas nepakeitė šalies ekonomikos augimo šiais metais prognozės ir, kaip ir anksčiau, numato, kad BVP 2021 metais padidės 4 procentais. Jeigu ši prognozė pasitvirtins, prieaugis bus didžiausias nuo 2010 metų.

Tačiau infliacijos šiais metais prognozė buvo padidinta nuo 1,8 iki 2,1 procento.

Per 2020 metus Korėjos bankas bazinę palūkanų normą sumažino iš viso 75 baziniais punktais. Šalies BVP pernai smuko 1 procentu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas