Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Krovos apimtis pirmąjį pusmetį išlaikiusi KKT tikisi augimo

Klaipėdos uosto krovos bendrovė Klaipėdos konteinerių terminalas (KKT) pirmąjį šių metų pusmetį perkrovė 2,8 mln. tonų krovinių, arba 4 proc. mažiau nei pernai tuo pačiu metu (2,9 mln. tonų). Tikimasi, kad antrojo pusmečio rezultatai bus geresni.
Klaipėdos krovinių terminalas
Klaipėdos krovinių terminalas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Nors bendrovės rezultatai nežymiai prastėjo, jos direktorius pusmetį vertina neblogai.

„Manau, kad pusmetis buvo gana neblogas, nors turėjome šiokį tokį mažėjimą. Labiausiai krito ro-ro kroviniai, konteinerių krova irgi šiek tiek mažėjo, bet generalinių krovinių buvo daugiau nei praėjusiais metais“, – BNS trečiadienį sakė KKT vadovas Vaidotas Šileika.

Pirmąjį pusmetį KKT perkrovė 203,7 tūkst. konteinerių, arba 5 proc. mažiau nei pernai tuo pačiu metu, ro-ro krovinių sumažėjo 11 proc., iki 325,9 tūkst. tonų. Tai, anot bendrovės vadovo, lėmė tarptautinės sankcijos Rusijai ir Baltarusijai bei bendra geopolitinė situacija pasaulyje.

„Tokios tendencijos yra, nes veikia tarptautinės sankcijos, šių krovinių transportavimui per Klaipėdą įtakos daro ir geopolitinė situacija“, – sakė V.Šileika.

Dėl įtemptų Lietuvos ir Kinijos prekybinių santykių beveik sustojo eksportas iš Lietuvos, nors priešinga kryptimi krovinių per KKT net išaugo.

„Konteinerių iš Kinijos nemažėja, jų krova pakankamai stabiliai auga, tik eksporto prasme jie nutrūko arba mažėja“, – sakė jis.

Generalinių krovinių srautas bendrovėje šiemet išaugo 32 proc. iki 430,1 tūkst. tonų. Pasak V.Šileikos, būtent dėl jų bendrovės rezultatai yra panašūs, kaip ir pernai.

„Tai negabaritiniai kroviniai, pavyzdžiui, vėjo jėgainių dalys, trąšos, metalų gaminiai ir konstrukcijos, įvairūs chemijos produktai. Šis srautas ir leido mums išlikti panašiame lygyje, kaip ir 2021 metais“, – sakė jis.

V.Šileika teigia, kad per įmonę keliaujančių krovinių eksporto ir importo dalys šiemet nepakito, pastebimas lietuviškos produkcijos eksporto augimas.

„Reikia pasidžiaugti, kad lietuviškas eksportas auga, manau, kad mūsų pramonė ir kiti eksportuotojai daro viską, kad augintų tuos skaičius “, – BNS sakė jis.

Bendrovės vadovas tikisi, kad antroje metų pusėje krovos rezultatai bus geresni, tam įtakos gali turėti ir krovinių srautas iš Ukrainos ir atgal.

„Per Klaipėdą šiuo metu keliauja tiek eksportas iš Ukrainos, tiek importas ten – dauguma išvežama žemės ūkio ir chemijos produktų, įvairių žaliavų, o įvežama daugiausiai naudotų automobilių“, – sakė jis.

Pirmąjį pusmetį KKT aptarnavo 551 laivą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas