Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kūčių vakarienė ne namuose: pasirenkantys dirbti restoranai neprašauna, tačiau tai – ne kiekvienam

Visos dienos plušimas prie puodų vilioja toli gražu ne kiekvieną, tad šalies restoranai ir kitos maitinimo įstaigos ne pirmus metus siūlo Kūčių vakarienės variantą. Tiesa, daugelis restoranų tokiu metu paprasčiausiai nedirba, tad jei dar turite vilties spėti prie „bendro“ stalo, dairykitės restoranų, veikiančių viešbučiuose.
Šeimos Kūčių stalas
Šeimos Kūčių stalas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Viešbučių ir restoranų asociacijos pirmininkė Evalda Šiškauskienė 15min sakė, kad kai kurie restoranai Kūčių vakarą tiesiog nedirba ir išleidžia darbuotojus namo – šie irgi nori pavakarieniauti su savo šeimos nariais.

Tačiau kiti renkasi dirbti ir, pašnekovės teigimu, tą daro sėkmingai.

„Žinau, kad pernai Palangoje du restoranai darė Kūčių vakarienę ir buvo perpildyti. Tiesiog reikėjo labai iš anksto užsisakyti vietą. Tai labai pasiteisina, nes yra daug atvažiavusių emigrantų, kurie gal neturi ir tokių didelių namų, kur pasidaryti tą vakarienę. Arba tėvai atvažiuoja iš rajono į didesnius miestus, arba užsieniečiai. Netgi smagu parodyti tą paveldo dalį, nes tokių Kūčių mažai kur yra“, – kalbėjo E.Šiškauskienė.

Evalda Šiškauskienė / Pauliaus Peleckio nuotr.
Evalda Šiškauskienė / Pauliaus Peleckio nuotr.

Paprasčiausiai, anot jos, yra restoranams, kurie įsikūrę viešbučiuose, kadangi jie dažniausiai vis viena dirba.

Kartu su Kūčių vakarienės ne prie namų stalo variantu, egzistuoja didelė maisto į namus pasiūla – tarsi tarpinis variantas, leidžiantis valgyti vakarienę namuose, tačiau nestovėti prie puodų.

„Tai labai palengvina tą dalią. Manau, kad tokios Kūčios populiarės – anksčiau niekas nenorėdavo išeiti iš namų, nes nepadoru būdavo, o dabar ir Kalėdas daro ne namie. Kalėdojimas ir yra šventimas ne namie, o lietuviai kartais sudramatizuoja per daug“, – komentavo E.Šiškauskienė.

Pašnekovė teigė, kad viena iš prioritetinių grupių tokioms vakarienėms galėtų būti jaunimas, kurie daug mažiau dėmesio skiria šventinio maisto gamybai.

Ji pridūrė nežinanti, ar COVID-19 pandemijos nulemtas karantinas, pripratinęs žmones į namus užsisakinėti daugiau kasdienio maisto, per pastaruosius porą metų padidino ir Kūčių vakarienių užsakymus.

Tačiau E.Šiškauskienė atkreipė dėmesį, kad brangesni restoranai rečiau siūlo tokią paslaugą.

Vakarienė kainuoja nuo keliasdešimt eurų asmeniui

Peržvelgus kai kuriuos šiais metais pateiktus Kūčių vakarienės pasiūlymus ir pabendravus su restoranų atstovais, matyti, kad Kūčių vakarienės kaina gali itin svyruoti nuo 20 iki 50 ir daugiau eurų vienam asmeniui.

Vakarienė vakarienei, žinoma, nelygu. Pavyzdžiui, Druskininkų restorane „Europa Royal“ kaina vienam asmeniui – 39 eurai, o Panevėžio „Romantic“ viešbučio restorane Kūčių vakarienės kaina vienam asmeniui yra 50 eurų.

Vis dėlto druskininkiečiai gerų žinių paskutinės minutės klientams neturi – vietos jau užpildytos. O Panevėžio restoranas dar rastų galimybių.

Tame pačiame mieste esančiose maitinimo įstaigose prieš porą savaičių klientai galėjo užsisakyti Kūčių vakarienę, kuri dviem asmenims būtų kainavusi nuo 40 iki 68 eurų.

Lukas Balandis / BNS nuotr./„Romantic“ viešbutis Panevėžyje
Lukas Balandis / BNS nuotr./„Romantic“ viešbutis Panevėžyje

Skiriasi ne tik vakarienės kainos, bet ir paslaugos organizavimas. Pavyzdžiui, Druskininkų restorane „Europa Royal“ Kūčių patiekalus prie stalo atneša padavėjas, o štai minėtame Panevėžio „Romantic“ svečiai maitinami švediško stalo principu.

„Žmonės gali įsidėti tradicinių lietuviškų patiekalų, tokių kaip kūčiukai, spanguolių kisielius, virtinukai su grybais ir panašiai“, – 15min sakė kalbinta Panevėžio „Romantic“ viešbučio restorano darbuotoja Kristina.

„Vadovaujamės tuo pačiu dvylikos patiekalų principu – visi tradiciniai patikalai ir karštasis patiekalas. Yra žuvis, jokių mėsos gaminių ar pieno gaminių“, – kalbėjo „Europa Royal“ atstovė.

Panevėžio restorano atstovė džiaugėsi, kad Kūčių vakarienė restorane tampa populiarėjančia tradicija.

„Rezervacijų yra daugiau, lyginant su pernai. Restoraną gal žmonės nedrąsiai renkasi, bet ateityje, manau, bus tokių tik daugiau ir daugiau. Žmonės nori kažkur išeiti. Jie ateina su šeimomis ir nori pasimėgauti ramia aplinka. Būna labai įvairiai: ateina poros, ateina po penkis, būna visaip“, – kalbėjo pašnekovė.

Ji teigė, kad ketvirtadienį dar buvo laisvų rezervacijų.

Tai, kad vietų dar yra, patvirtino ir telefonu atsiliepęs Palangos restorano „Žuvinė“ atstovas. Tiesa, daugiau informacijos tuo metu suteikti negalėjo.

Sušiams per Kūčias – taip, bet picos vakarienės stalo dar neužkariaus

Beje, dalis lietuvių jau „persilaužė“ ir palankiai žiūri į idėją, kad per Kūčias galima valgyti ne tik iš močiutės receptų knygos ištrauktus patiekalus.

Pavyzdžiui, lietuviams jau kuris laikas per Kūčias siūloma valgyti sušius – patiekalas, nors ir netradicinis, tačiau atitinka tradicinių Kūčių reikalavimą ant stalo nedėti patiekalų su mėsa.

Štai pasilepinti sušiais jau keletą metų Lietuvos gyventojams siūlo tinklas „Sushi City“, Kūčių ir Naujųjų vakare žadantis ruošti specialius rinkinius.

O Kaune įsikūręs „Liuks Kebabai“ tinklas tautiečius irgi mėgina įtikinti šūkiu „Kūčioms ne tik silkė ir mišrainė“, nors išskirtinių patiekalų tomis dienomis nesiūlo.

123RF.com nuotr./Sušiai
123RF.com nuotr./Sušiai

Tačiau E.Šiškauskienė mano, kad toli gražu ne visi maisto patiekalai, kuriuos valgome kasdien, turi potencialo pakeisti tradicinį ant lietuviško Kūčių stalo dedamą maistą.

„Manau, kad ne visi restoranai tą ir darys – tie, kurie yra specializuoti, pavyzdžiui, picos ar indiškų patiekalų, tikrai nedarys Kūčių vakarienės. – Bet manau, kad yra gražus balansas – bus tokių, kurie vakarienę valgys restorane, o kiti užsisakys į namus. Manau, kad esama pasiūla atitinka paklausą – o jau Kalėdoms visi nori išeiti iš namų“, – kalbėjo pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas