„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Laboratorija kasdien ištiria kelis šimtus mėginių: kokių elementų daugiausia maisto produktuose?

Lenkijoje, Gdansko pašonėje Malborke, įsikūręs tarptautinės tyrimų laboratorijos „Eurofins“ padalinys penkiolika metų tiria mėsos, šaldytų daržovių, pieno ir kitų produktų sudėtį. 15min apsilankė laboratorijoje, jos darbuotojai papasakojo apie visą kelią, kurį pereina pristatytas tiriamo produkto mėginys.
DSC_0626 copy
K.Mikoliūnaitės nuotr./ „Eurofins“ laboratorija Malborke.

2003 metais pastatytame „Eurofins“ padalinyje – laboratorijoje Malborke – dirbo vos 4 darbuotojai, tačiau šiandien čia jų apie šimtas. Įvairius maisto analizės tyrimus atliekanti „Eurofins“ įmonė savo veiklą dar praeitame amžiuje pradėjo Prancūzijoje.

Įmonės paslaugomis naudojasi tarptautinės bendrovės, pavyzdžiui, „Nestle“, „Coca-Cola“, „McDonald's“. Taip pat mažmenininkai „Tesco“, „Carrefour“, „Aldi“, „Lidl“ ir kiti.

Vienas svarbiausių žingsnių – mėginio registracija

Kaip pasakojo „Eurofins“ analitinės laboratorijos vadovas Andrzejus Robaczekas, įprastai mėginius iš įvairių Lenkijos ūkių surenka ir į laboratoriją atveža įmonės darbuotojai. Tuo metu tarptautinių bendrovių mėginius dažniausiai pristato siuntų tarnybos.

K.Mikoliūnaitės nuotr./ „Eurofins“ laboratorija Malborke
K.Mikoliūnaitės nuotr./ „Eurofins“ laboratorija Malborke

Anot A.Robaczeko, į laboratoriją patekęs produktas visų pirma yra užregistruojamas. Jam suteikiamas unikalus brūkšninis kodas (reikalingas, kad informacija apie tiriamą produktą būtų konfidenciali), kuris suvedamas į sistemą. Kodas leidžia sekti atliktus mėginio tyrimus ir išsaugoti gautus rezultatus. Tyrimų pabaigoje sudaroma bendra mėginio analizės ataskaita, kuri saugoma mažiausiai 5 metus.

K.Mikoliūnaitės nuotr./ „Eurofins“ laboratorija Malborke
K.Mikoliūnaitės nuotr./ „Eurofins“ laboratorija Malborke

Užregistruoti mėginiai, prieš pradedant tirti, saugomi šaldytuvuose ir šaldikliuose, kurių temperatūra pritaikoma kiekvienam produktui individualiai. Pavyzdžiui, faršas saugomas žemesnėje temperatūroje nei subproduktai, tokie kaip – inkstai ar širdelės.

K.Mikoliūnaitės nuotr./ „Eurofins“ laboratorija Malborke. Visi mėginiai saugomi šaldytuvuose ir šaldikliuose, kurių temperatūra pritaikoma kiekvienam produktui
K.Mikoliūnaitės nuotr./ „Eurofins“ laboratorija Malborke. Visi mėginiai saugomi šaldytuvuose ir šaldikliuose, kurių temperatūra pritaikoma kiekvienam produktui

Per dieną ištiria kelis šimtus mėginių

Darbuotojai, atsakingi už mėginių paruošimą analizei, juos išskirsto į skirtingus buteliukus, skirtingiems elementams ištirti. Pavyzdžiui, vienas buteliukas skirtas tirti baltymus, kitas riebalus, kitas cukrus ir t. t. Likusi mėginio dalis perpilama į atskirą indą ir yra panaudojama, jei tyrimus prireikia atlikti pakartotinai.

K.Mikoliūnaitės nuotr./ „Eurofins“ laboratorija Malborke. Darbuotojai, atsakingi už mėginio paruošimą analizei, jį išskirsto į skirtingus buteliukus, skirtingiems elementams ištirti.
K.Mikoliūnaitės nuotr./ „Eurofins“ laboratorija Malborke. Darbuotojai, atsakingi už mėginio paruošimą analizei, jį išskirsto į skirtingus buteliukus, skirtingiems elementams ištirti.

Kaip kalbėjo „Eurofins“ analitinės laboratorijos vadovas, mikroanalizės laboratorija yra didžiausia ir svarbiausia padalinyje, kuriame per dieną ištiriama apie 500–1000 mėginių.

K.Mikoliūnaitės nuotr./ „Eurofins“ laboratorija Malborke.
K.Mikoliūnaitės nuotr./ „Eurofins“ laboratorija Malborke.

Didžioji dalis jų tiriama būtent šiame skyriuje, dažniausiai tikrinama ar mėginyje nėra tam tikrų patogenų – salmonelių ar listerijų.

K.Mikoliūnaitės nuotr./ „Eurofins“ laboratorija Malborke. Salmonelės.
K.Mikoliūnaitės nuotr./ „Eurofins“ laboratorija Malborke. Salmonelės.

Alerginiai ir sensorikos tyrimai

Chemijos skyriaus komandos vadovė Basha pažymėjo, kad dažniausiai laboratorijoje analizuojami baltymai ir riebalai. Pasak jos, tokių analizių atliekama labai daug – apie 1000 per mėnesį.

 K.Mikoliūnaitės nuotr./ „Eurofins“ laboratorija Malborke. Chemijos skyriaus komandos vadovė Basha
K.Mikoliūnaitės nuotr./ „Eurofins“ laboratorija Malborke. Chemijos skyriaus komandos vadovė Basha

Patalpoje, kurioje atliekama alergenų analizė, dažniausiai tiriama soja, lazdyno riešutai ir glitimas. Pasak Bashos, patalpa nedidelė, nes atliekama nedaug tyrimų, per savaitę apie 100.

 K.Mikoliūnaitės nuotr./ „Eurofins“ laboratorija Malborke. Patalpa, kurioje atliekami alerginiai tyrimai.
K.Mikoliūnaitės nuotr./ „Eurofins“ laboratorija Malborke. Patalpa, kurioje atliekami alerginiai tyrimai.

Esant reikalui, laboratorijoje tikrinamas maisto produktų skonis, konsistencija, kvapas, atliekami ir kiti sensorikos tyrimai.

Čia stovi stalai, kuriose įmontuotos įvairių spalvų lempos, išryškinančios tikrąją mėginių spalvą.

 K.Mikoliūnaitės nuotr./ „Eurofins“ laboratorija Malborke.
K.Mikoliūnaitės nuotr./ „Eurofins“ laboratorija Malborke.

Kelionę į Lenkiją apmokėjo „Lidl“. Straipsnio turiniui įtakos tai neturėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“