2003 metais pastatytame „Eurofins“ padalinyje – laboratorijoje Malborke – dirbo vos 4 darbuotojai, tačiau šiandien čia jų apie šimtas. Įvairius maisto analizės tyrimus atliekanti „Eurofins“ įmonė savo veiklą dar praeitame amžiuje pradėjo Prancūzijoje.
Įmonės paslaugomis naudojasi tarptautinės bendrovės, pavyzdžiui, „Nestle“, „Coca-Cola“, „McDonald's“. Taip pat mažmenininkai „Tesco“, „Carrefour“, „Aldi“, „Lidl“ ir kiti.
Vienas svarbiausių žingsnių – mėginio registracija
Kaip pasakojo „Eurofins“ analitinės laboratorijos vadovas Andrzejus Robaczekas, įprastai mėginius iš įvairių Lenkijos ūkių surenka ir į laboratoriją atveža įmonės darbuotojai. Tuo metu tarptautinių bendrovių mėginius dažniausiai pristato siuntų tarnybos.
Anot A.Robaczeko, į laboratoriją patekęs produktas visų pirma yra užregistruojamas. Jam suteikiamas unikalus brūkšninis kodas (reikalingas, kad informacija apie tiriamą produktą būtų konfidenciali), kuris suvedamas į sistemą. Kodas leidžia sekti atliktus mėginio tyrimus ir išsaugoti gautus rezultatus. Tyrimų pabaigoje sudaroma bendra mėginio analizės ataskaita, kuri saugoma mažiausiai 5 metus.
Užregistruoti mėginiai, prieš pradedant tirti, saugomi šaldytuvuose ir šaldikliuose, kurių temperatūra pritaikoma kiekvienam produktui individualiai. Pavyzdžiui, faršas saugomas žemesnėje temperatūroje nei subproduktai, tokie kaip – inkstai ar širdelės.
Per dieną ištiria kelis šimtus mėginių
Darbuotojai, atsakingi už mėginių paruošimą analizei, juos išskirsto į skirtingus buteliukus, skirtingiems elementams ištirti. Pavyzdžiui, vienas buteliukas skirtas tirti baltymus, kitas riebalus, kitas cukrus ir t. t. Likusi mėginio dalis perpilama į atskirą indą ir yra panaudojama, jei tyrimus prireikia atlikti pakartotinai.
Kaip kalbėjo „Eurofins“ analitinės laboratorijos vadovas, mikroanalizės laboratorija yra didžiausia ir svarbiausia padalinyje, kuriame per dieną ištiriama apie 500–1000 mėginių.
Didžioji dalis jų tiriama būtent šiame skyriuje, dažniausiai tikrinama ar mėginyje nėra tam tikrų patogenų – salmonelių ar listerijų.
Alerginiai ir sensorikos tyrimai
Chemijos skyriaus komandos vadovė Basha pažymėjo, kad dažniausiai laboratorijoje analizuojami baltymai ir riebalai. Pasak jos, tokių analizių atliekama labai daug – apie 1000 per mėnesį.
Patalpoje, kurioje atliekama alergenų analizė, dažniausiai tiriama soja, lazdyno riešutai ir glitimas. Pasak Bashos, patalpa nedidelė, nes atliekama nedaug tyrimų, per savaitę apie 100.
Esant reikalui, laboratorijoje tikrinamas maisto produktų skonis, konsistencija, kvapas, atliekami ir kiti sensorikos tyrimai.
Čia stovi stalai, kuriose įmontuotos įvairių spalvų lempos, išryškinančios tikrąją mėginių spalvą.
Kelionę į Lenkiją apmokėjo „Lidl“. Straipsnio turiniui įtakos tai neturėjo.