Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

LAT: Kelių direkcija turi sumokėti „Eurovia Lietuvai“ netesybas

Lietuvos automobilių kelių direkcija (LAKD) turi sugrąžinti 15 tūkst. eurų skolą Prancūzijos kapitalo kelių tiesimo bendrovei „Eurovia Lietuva“, galutinai nusprendė teismas. Pasak jo, direkcija neteisingai skaičiavo delspinigius už vėluojant parengtą žvyrkelio asfaltavimo projektą Panevėžio rajone.
Lietuvos automobilių kelių direkcija
Lietuvos automobilių kelių direkcija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas lapkričio 11 dieną panaikino šiemet sausį priimtą Apeliacinio teismo sprendimą ir paliko galioti pernai kovą priimtą Vilniaus apygardos teismo nutartį – šis teismas iš dalies patenkino bendrovės skundą dėl netesybų.

„Delspinigių apskaičiavimas ne nuo visos sutarties kainos, o tik nuo pradelstos įvykdyti prievolės vertės labiausiai atitinka sutarties, kuri bendrai buvo įvykdyta tinkamai ir laiku, šalių interesų pusiausvyrą bei netesybų kaip civilinės atsakomybės už konkrečios prievolės neįvykdymą prigimtį“, – rašoma LAT nutartyje.

Ginčas tarp direkcijos ir „Eurovia Lietuvos“ kilo, įmonei 45 dienas pavėlavus pateikti 1,14 mln. eurų vertės penkių kilometrų Ramygalos–Jotainių kelio asfaltavimo projektą, tačiau remonto darbus ji atliko laiku ir tinkamai.

LAKD paskaičiavo netesybas nuo visos sutarties sumos, tačiau pirmosios instancijos teismas nusprendė, kad delspinigiai galėjo būti skaičiuojami tik nuo projektavimo kainos.

Apeliacinis teismas buvo nutaręs, kad projektavimas ir statybos darbai sutartyje yra įvardyti kaip etapai, o ne objektai, todėl LAKD turėjo teisę netesybas skaičiuoti nuo visos sutarties kainos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas