Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

LAT: su „M-Shipping“ už parduotą laivą „Ivan Lopatin“ atsiskaityta tinkamai

Antstolė, Rusijos ribotos atsakomybės bendrovei „M-Shipping“ sumokėjusi 2,8 mln. eurų už Klaipėdos uoste areštuotą ir aukcione parduotą Murmansko jūrų laivininkystės laivą „Ivan Lopatin“, su ja visiškai atsiskaitė, o užfiksuodama laikino lėšų arešto pabaigą pasielgė teisėtai, galutinai nusprendė Lietuvos teismas.
Laivas
Laivas / 123rf nuotr.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) kovo 9 dieną panaikino antstolei nepalankų Klaipėdos apygardos teismo pernai balandį priimtą sprendimą ir paliko galioti Klaipėdos apylinkės teismo pernai sausį priimtą nutartį, kuria buvo atmestos „M-Shipping“ pretenzijos.

„Apeliacinės instancijos teismas nepagrįstai nusprendė, jog antstolė privalėjo vertinti pateiktus papildomus įrodymus, kuriais grindžiami didesnės apimties nei nurodyti teismo nutartyje dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo laivo hipoteka užtikrinti įsipareigojimai, todėl priėmė neteisėtą nutartį“, – rašoma LAT nutartyje.

Joje nurodoma, kad „M-Shipping“ buvo perėmusi visus Rusijos „Sberbank“ reikalavimus skolininkei Murmansko jūrų laivininkystei – apie 55 mln. eurų, tačiau Lietuvos teismų prašė areštuoti 2,8 mln. eurų – tokiai sumai yra įsiteisėjęs Murmansko arbitražo sprendimas.

Antstolė 2020 metų kovą pervedė 2,8 mln. eurų „M-Shipping“ ir užfiksavo laikino jų arešto pabaigą, tačiau Rusijos bendrovė teigė, jog buvusi laivo „Ivan Lopatin“ savininkė jai yra skolinga daugiau, todėl tokį antstolės sprendimą apskundė teismui.

Teisminiai ginčai dėl laivo „Ivan Lopatin“ prasidėjo 2019 metais, kai Klaipėdos uoste vienos Sankt Peterburgo įmonių prašymu už jo savininko skolas sugadinus krovinį 2017 metais laivas buvo areštuotas, o vėliau antstolių varžytynėse parduotas už 5,05 mln. eurų.

Registrų centro duomenimis, 2010 metų statybos laivo pradinė pardavimo kaina buvo 2,4 mln. eurų.

Pasak antstolės, pardavus laivą pirmiausia buvo atsiskaityta su jį remontavusiomis Lietuvos kompanijomis, taip pat sumokėta už laivo laikymą Klaipėdos uoste.

„Šiuo metu, po visų atsiskaitymų pinigų likutis yra 22 tūkst. eurų, kuriuos kaip ir reikėtų grąžinti Murmansko jūrų laivininkystei, tačiau atsižvelgiant į tai, kad pastaroji įmonė bankrutuoja, dar svarstysiu, kaip tai išspręsti – gal atiduoti tuos pinigus ne rusams, o ukrainiečiams“, – BNS sakė antstolė Vida Daugirdienė.

Portalas ve.lt anksčiau rašė, kad šalia SGD laivo-saugyklos „Independence“ stovintis „Ivan Lopatin“ yra prastos būklės ir kelia grėsmę SGD laivui.

Murmansko jūrų laivininkystė turi apie 20 laivų. Nepaisant prastos būklės, su Rusijos vėliava plaukiojęs „Ivan Lopatin“ buvo vienas naujausių bendrovės laivų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas