Specialistų teigimu, pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į ledų formą. Jei ledai praranda formą, tai gali reikšti, kad jie buvo atšildyti, o tai daro juos nesaugiais vartoti.
Renkantis pastebėkite, kad jie nebūtų deformuoti, ledų masė neturi būti sukritusi, neturi matytis aiškių pakartotinio užšaldymo požymių – šerkšnu pasidengusios pakuotės ir/ar ledų paviršiaus. Valgant neturėtų būti jaučiami maži ledo kristaliukai, šalutinis prieskonis ar kvapas.
Specialistai taip pat ragina visada patikrinti ledų galiojimo terminą.
Renkantis ledus taip pat svarbu atkreipti dėmesį į naudojamas žaliavas. Pavyzdžiui, plombyras, grietininiai ir pieniški ledai gaminami iš pieno ir jo sudedamųjų dalių, o vaisiniai ledai ar sorbetas – iš vaisių ar jų sulčių.
Kaip nurodo VMVT specialistai, valgomieji ledai gali būti laikomi žemoje temperatūroje iki dvejų metų. Tačiau, jei temperatūra svyruoja, gali pakisti baltymų ir riebalų struktūra, kas paveikia produkto saugumą. Greitas ledų užšaldymas iki –18 °C padeda išvengti bakterijų dauginimosi ir prailgina ledų saugojimo laiką iki 70 procentų.
Renkantis ledus verta atkreipti dėmesį ir į jų pavadinimą bei sudėtį.
Aukštos kokybės ledai paprastai turi daugiau riebalų (grietinėlės), kas suteikia jiems kreminę tekstūrą ir turtingą skonį, o ledų spalva vartotojui primena skonio pavadinimą.
„Jei norite riebių ledų – rinkitės plombyrą, vidutinio riebumo ledų – grietininius, o mažiau riebių – pieniškus ledus. Sorbete nėra naudojamas pienas ar jo sudedamosios dalys.
Kiti ledai, kuriems nėra nustatyti konkretūs sudėties reikalavimai, vadinami „valgomaisiais ledais“. Tokių ledų sudėtyje gali būti nurodytos papildomos medžiagos, informuojančios apie produkto sudėtį, kokybę ar juslines savybes“, – nurodė VMVT.
VMVT taip pat primena, kad jei įsigijote prekes, kurios kelia pagrįstų abejonių dėl maisto saugos ir kokybės, reikia kreiptis į pardavėją ar paslaugos teikėją, prekę jums turi pakeisti ar kitais būdais kompensuoti žalą.