Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ledai yra pakeitę formą? Specialistai įspėja – juos nesaugu vartoti

Vasara ir ledai – du neatsiejami dalykai. Dažniausiai šis skanėstas yra viskas, kuo norisi atsigaivinti karštomis dienomis. Prekybos vietose ledų pasirinkimas milžiniškas. Dažnai sustojus prie ledų šaldytuvo parduotuvėje – sunku net išsirinkti iš siūlomos gausos. Tačiau Valstybinė veterinarijos ir maisto tarnyba (VMVT) ragina atkreipti dėmesį ne tik į ledų skonį ar pakuotės išvaizdą – bet ir į kokybę. Specialistai dalinasi patarimais, kaip įvertinti ledų kokybę ir saugą.
Tirpstantys ledai
Tirpstantys ledai / 123RF.com nuotr.

Specialistų teigimu, pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į ledų formą. Jei ledai praranda formą, tai gali reikšti, kad jie buvo atšildyti, o tai daro juos nesaugiais vartoti.

Renkantis pastebėkite, kad jie nebūtų deformuoti, ledų masė neturi būti sukritusi, neturi matytis aiškių pakartotinio užšaldymo požymių – šerkšnu pasidengusios pakuotės ir/ar ledų paviršiaus. Valgant neturėtų būti jaučiami maži ledo kristaliukai, šalutinis prieskonis ar kvapas.

Specialistai taip pat ragina visada patikrinti ledų galiojimo terminą.

Renkantis ledus taip pat svarbu atkreipti dėmesį į naudojamas žaliavas. Pavyzdžiui, plombyras, grietininiai ir pieniški ledai gaminami iš pieno ir jo sudedamųjų dalių, o vaisiniai ledai ar sorbetas – iš vaisių ar jų sulčių.

Kaip nurodo VMVT specialistai, valgomieji ledai gali būti laikomi žemoje temperatūroje iki dvejų metų. Tačiau, jei temperatūra svyruoja, gali pakisti baltymų ir riebalų struktūra, kas paveikia produkto saugumą. Greitas ledų užšaldymas iki –18 °C padeda išvengti bakterijų dauginimosi ir prailgina ledų saugojimo laiką iki 70 procentų.

Renkantis ledus verta atkreipti dėmesį ir į jų pavadinimą bei sudėtį.

Aukštos kokybės ledai paprastai turi daugiau riebalų (grietinėlės), kas suteikia jiems kreminę tekstūrą ir turtingą skonį, o ledų spalva vartotojui primena skonio pavadinimą.

„Jei norite riebių ledų – rinkitės plombyrą, vidutinio riebumo ledų – grietininius, o mažiau riebių – pieniškus ledus. Sorbete nėra naudojamas pienas ar jo sudedamosios dalys.

Kiti ledai, kuriems nėra nustatyti konkretūs sudėties reikalavimai, vadinami „valgomaisiais ledais“. Tokių ledų sudėtyje gali būti nurodytos papildomos medžiagos, informuojančios apie produkto sudėtį, kokybę ar juslines savybes“, – nurodė VMVT.

VMVT taip pat primena, kad jei įsigijote prekes, kurios kelia pagrįstų abejonių dėl maisto saugos ir kokybės, reikia kreiptis į pardavėją ar paslaugos teikėją, prekę jums turi pakeisti ar kitais būdais kompensuoti žalą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais