Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuviška paukštiena skinasi kelią į JAV: leidžiama pradėti procedūrą šių produktų eksporto leidimui gauti

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) gavo oficialų patvirtinimą iš Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) žemės ūkio departamento (USDA) Maisto saugos ir kontrolės tarnybos (FSIS), kad procedūra dėl termiškai apdorotos lietuviškos paukštienos gaminių eksporto leidimo suteikimo į JAV oficialiai pradėta. Gavę prašymą iš paukštininkystės verslo atstovų, VMVT specialistai, praėjusių metų lapkritį kreipėsi į JAV atsakingas institucijas. Šių metų rugpjūčio pradžioje gautas atsakymas – eksporto leidimo gavimo procesas gali būti pradėtas.
Višta ir kiaušinis
Višta ir kiaušinis / 123RF.com nuotr.

Lietuvos gamintojai, šiuo metu, turi galimybę į JAV eksportuoti tam tikrų kategorijų pieno, žuvies, kiaušinių produktus, taip pat jautienos gaminius. Suderintas ir kiaulienos gaminių eksporto leidimas, tačiau JAV jį laikinai apribojo dėl afrikinio kiaulių maro plitimo.

„JAV patvirtinimo laukėme ilgiau nei dešimt mėnesių. Džiugu, kad atsirado galimybė suteikti dar didesnes galimybes Lietuvos gamintojams. Tik reikia nusiteikti, procesas bus ilgas. Mėsos produktų patvirtinimas į JAV užtruko daugiau kaip 8 metus. To neišvengsime ir šį kart. Reikės įrodyti, kad VMVT vykdoma kontrolė atitinka JAV reikalavimus. Dėsime visas pastangas, kad Lietuvos paukštienos gamintojai galėtų kaip įmanoma greičiau išplėsti savo eksporto kryptis“, – komentavo VMVT vadovė Audronė Mikalauskienė.

VMVT duomenimis, daugiausia paukštienos JAV importuoja iš Čilės, Kanados ir Meksikos. Pagrindinė Europos Sąjungos (ES) paukštienos eksportuotoja į JAV šiuo metu yra Lenkija. 

„Esame pirmame iš šešių, JAV taikomų etapų link leidimo gavimo. Tačiau tai išskirtinė rinka, tik joje, sprendimas apie ketinimą įtraukti naują šalį į paukštienos gaminių eksportuotojų sąrašą teikiamas visuomenės pastaboms. Turint omenyje, kad JAV labai aktyviai veikia paukštienos augintojai ir asociacijos, turinčios galią daryti įtaką sprendimams, teigiamos audito išvados nebūtinai gali lemti rinkos atvėrimą. Taigi, proceso sėkmė priklauso ir nuo pačių įmonių, jų reputacijos, nuolatinio ir atsakingo reikalavimų laikymosi. Turėsime nemažai padirbėti bei susitelkti kartu su paukštininkystės sektoriaus atstovais, siekiant naujos ekonominės galimybės mūsų valstybei“, – kalbėjo A. Mikalauskienė.

Lietuvos gamintojų eksportuojamos paukštienos apimtys pastaruoju metu svyruoja dėl labai patogeniško paukščių gripo protrūkių, dėl jų, apribojimus taiko importuojančios šalys. 2022 metais lietuviškos paukštienos eksportuota 10 097 tonos, 2023 metais – 8 763 tonos. Vis dėl to, jau per pirmą 2024 metų pusmetį lietuviškos paukštienos išvežimai beveik pasiekė praėjusių metų apimtis – išvežtos 7 575 tonos.

Pagrindinės lietuviškos paukštienos eksporto kryptys – Vietnamas, Uzbekistanas, Kirgizija, D. Britanija, Prancūzijos Polinezija, Gambija, Mozambikas, Siera Leonė, Japonija, Albanija P. Korėja, Tadžikistanas, Moldova, N. Kaledonija, Beninas, Kongo Demokratinė Respublika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?