Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvoje kuriami inovatyvūs šilumos ir vandens skaitikliai – pasinaudota ES finansavimu

UAB „Axioma Metering“ yra ultragarsinių vandens ir šilumos skaitiklių kūrėjai bei gamintojai. Pasinaudojusi ES struktūrinių fondų priemone „Intelektas LT-2“, įmonė gavo 3,4 mln. eurų ES finansavimą. Projekto metu buvo sukurti išmanūs kompozitiniai ultragarsiniai šilumos ir vandens skaitikliai.
Axioma Metering skaitikliai
Axioma Metering skaitikliai / Įmonė

Ultragarsiniai skaitikliai pranašesni

Įprasti ir dažniausiai namuose naudojami šilumos ir vandens skaitikliai yra mechaniniai. Bėgant vandeniui, skaitiklio viduje sukasi malūnėlis, parodantis suvartotus litrus. Deja, šie skaitikliai ne visuomet yra tikslūs ir atitinkantys vartotojo poreikius.

Įmonės „Axioma Metering“ inovacijų ir technologijų departamento direktorius Virgilijus Pamakštis pasakoja, kad jų gaminami skaitikliai yra kur kas pranašesni: „Mūsų naujos kartos skaitiklis naudoja ultragarsą – itin tikslų matavimo metodą, kai vandens pratekėjimas išmatuojamas ne mechaninėmis dylančiomis dalimis, bet skleidžiamu ultragarsu. Tokio skaitiklio nebepavyks sustabdyti ar sukčiauti, visą savo veikimo laikotarpį jis rodys itin tikslius, nekintančios kokybės rodmenis“.

Visą savo veikimo laikotarpį skaitiklis rodys itin tikslius, nekintančios kokybės rodmenis.

Pasak jo, ultragarsinio skaitiklio tikslumas leidžia užfiksuoti net itin menkus vandens nuostolius, tokius, kaip varvančius kranus, kitus nuotėkius.

Veikia ateities technologijų pagrindu

Pasinaudojusi ES finansavimu, įmonė pradėjo kurti inovatyvius ultragarsinius skaitiklius, kurie veikia ateities technologijų pagrindu. Jų dizainą sudaro naujos kompozitinės ir nanokompozitinės medžiagos bei integruoti išmanieji sprendimai, kurie atitinka tarptautinės rinkos lūkesčius. Šie šilumos skaitikliai pradėjo naują „Axioma Metering“ šilumos skaitiklių kartą, o vandens apskaitos prietaisai pratęsė „Qalcosonic W1“ produktų liniją.

Kuriant apskaitos prietaisus, buvo atliekami fundamentiniai moksliniai tyrimai, kuriuos vykdė Kauno technologijos universiteto mokslininkai. Taip pat buvo vykdomi ir taikomieji moksliniai tyrimai ir eksperimentinės plėtros darbai, kuriuos „Axioma Metering“ atlikti padėjo Lietuvos energetikos institutas.

Išmani integracija ir tvarus sprendimas

Šie prietaisai leidžia vartotojams prisijungti ir į vadinamąjį daiktų internetą (angl. Internet of Things – IoT). Tai reiškia, kad skaitiklis nereikalauja vartotojo fiziškai nuskaityti duomenų, jis pats dirba daiktų interneto tinkle ir automatiniu būdu gali iš karto siųsti duomenis į komunalinių tarnybų serverius. Remiantis skaitiklio atsiųstais duomenimis, komunalinės tarnybos pateikia vartotojui sąskaitas.

Negana to, skaitiklių gamyba tvari. Naujieji apskaitos prietaisai gaminami iš perdirbtų antrinių žaliavų.

Vykdoma intensyvi plėtra

Šių prietaisų gamybai „Axioma Metering“ metų pabaigoje pradės naujos gamyklos statybas.

„Jau turime projektą bei statybos leidimą. Statybą pradėsime šių metų pabaigoje, o trukti jos turėtų apie metus laiko. Per tuos metus turime pastatyti gamyklos priestatą taip padvigubindami savo jau turimus plotus ir tuose plotuose pastatyti dar dvi naujas linijas skaitiklių surinkimui.“, – teigia Virgilijus Pamakštis.

Į šios gamyklos statybas, vyksiančias Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ), bus investuota apie 20 mln. eurų. Naujos patalpos bei dar dvi gamybinės linijos leis praplėsti techninį gamybos našumą didinant pagaminamų skaitiklių skaičių nuo 2 milijonų iki 4 milijonų. Taip pat iki 2024 metų įmonė žada į naują gamyklą priimti apie 240 naujų darbuotojų.

Skatina bendrus mokslo ir verslo projektus

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos administruojama priemone „Intelektas LT-2“ siekta paskatinti bendrus mokslo ir verslo MTEP projektus, kuriančius didesnę pridėtinę vertę turinčius produktus ir taip padidinti verslo inovacijų potencialą bei skatinti naujų produktų pateikimą rinkai.

Priemone buvo finansuojami įmonių atliekami fundamentiniai tyrimai, MTEP veiklos bei įmonių pradinės investicijos, kuriomis kuriama naujos ar plečiama esamos įmonės MTEP ir inovacijų infrastruktūra.

Iš viso skirtas daugiau nei 12 mln. eurų finansavimas.

Sekite naujienas internete http://www.esinvesticijos.lt/ ir www.eimin.lrv.lt.


Informacija parengta bendradarbiaujant su Ekonomikos ir inovacijų ministerija, jos skelbimas finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas