Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Į lietuvių įmones investuojantis amerikietis: „Dauguma startuolių žlugs. Tai nieko baisaus“

„Aš esu čia ne tam, kad rasčiau vienaragius – aš noriu juos kurti“, – išskirtinio interviu 15min metu kalbėjo rugpjūčio pabaigoje mūsų šalyje savaitę viešėjęs investuotojas, JAV rizikos kapitalo fondo „Launchpad Capital“ vadovas Ryanas Gilbertas. Potencialių ateities čempionų ieškantis verslininkas investuoja jiems vos pradėjus dygti ir nesijaudina dėl to, kad retas išaugs į stabilią kompaniją. Tą patį jis pataria ir startuolių vadovams.
Ryanas Gilbertas
Ryanas Gilbertas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

San Fransiske veikiančios įmonės įkūrėjas savo viešnagės Lietuvoje metu turėjo daugiau nei 30 susitikimų su komandomis ir antrepreneriais, dirbančiais su finansų technologijomis – trys iš jų įvyko praėjus vos kelioms valandoms po nusileidimo Vilniaus oro uoste.

Rizikos kapitalo fondą „Launchpad Capital“ valdantis R.Gilbertas ieško tik pradėjusių dygti startuolių ir į juos investuoja. Nuo įkūrimo pradžios kompanija investavo į 23 startuolius, du iš jų įsikūrę Vilniuje.

Birželio mėnesį skelbta, kad lietuviškas startuolis „FullReach“ pritraukė 250 tūkst. JAV dolerių, o rugpjūčio viduryje 1 mln. JAV dolerių sulaukė grožio srities inovacijų startuolis „Watalook“.

„Atvykau čia daryti verslo. Mes esame rimtai nusiteikę, turime tikslą dar šiais metais investuoti į 3–5 startuolius. Jei juos rasime ir sutarsime, taip tikrai ir padarysime. Manau, kad tai pirmas ilgos kelionės žingsnis, bet aš dar sugrįšiu“, – interviu 15min kalbėjo jis.

– „Launchpad Capital“ yra nauja kompanija, pirmąjį projektą finansavusi šių metų balandį, todėl tikriausiai plačioji visuomenė apie ją nėra girdėjusi. Papasakokite apie save ir savo bendrovę.

– „Launchpad Capital“ yra ankstyvosios stadijos rizikos kapitalo įmonė, įsikūrusi San Fransiske. Mūsų nuotolinis regiono vadovas, prižiūrinti Europos rinką yra Vilniuje dirbantis Dominykas Stankevičius, anksčiau dirbęs „Investuok Lietuvoje“ agenūroje.

Mūsų tikslas pradėti kaip įmanoma anksčiau finansuoti pradinius technologinių startuolių plėtros etapus. „Launchpad Capital“ pernai pritraukė pinigų, o šiais metais realiai startavo jau nuo sausio.

Aš pats dirbu šiame sektoriuje pastaruosius 22 metus. Į Lietuvą pirmą kartą atvykau prieš dvejus metus ir tada pasakiau, kad čia sugrįšiu. Džiaugiuosi, kad sugrįžau, kad investavome ir kad dirbame su antrepreneriais iš Lietuvos ir Baltijos šalių, nes jaučiu, kad kartu galime nuveikti daug.

– Ką randate Lietuvoje, ko nėra kitose Europos šalyse, tarkime, Čekijoje ar Estijoje?

– Lietuvoje išsiskiria trys dalykai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas