Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 06 /16:06

Lietuvos Aukščiausias teismas atmetė HISK skundą, lieka galioti V.Puidokui palankus sprendimas

Lietuvos Aukščiausiasis teismas atsisakė priimti UAB HISK (anksčiau – AB „Panevėžio keliai“) kasacinį skundą, palikdamas galioti buvusiam įmonės vadovui Virmantui Puidokui palankius teismų sprendimus. Jais bendrovė HISK buvo įpareigota sumokėti 232 tūkst. eurų išeitinę išmoką vadovui, taip pat buvo nuspręsta netenkinti 626 tūkst. eurų priešieškinio V.Puidoko atžvilgiu. Išeitinę išmoką buvusiam vadovui bendrovė HISK jau sumokėjo bei padengė teismo priteistas bylinėjimosi išlaidas.
Virmantas Puidokas
Virmantas Puidokas / Asmeninio archyvo nuotr.

„Džiaugiuosi, kad prieš Velykas galiu švęsti dar vieną trumpą pergalę, nes pirmoji teismų maratono dalis pagaliau baigėsi. Esu dėkingas Lietuvos teismų sistemai, kuri parodė, kad teisingumo galima pasiekti visose grandyse, turime veikiančią teisinę valstybę, o pasirašytos sutartys ir įsipareigojimai jose galioja visiems vienodai“, – pranešime spaudai cituojamas V.Puidokas.

Vis dėlto V.Puidokas teigia, kad tai dar ne pabaiga, nes šiuo metu nagrinėjama ir kita byla, kurioje bendrovė HISK yra iškėlusi V.Puidokui 21 mln. eurų ieškinį.

Jo teigimu, ši byla buvo keliama su vieninteliu tikslu – priversti atsisakyti išeitinės kompensacijos ir pigiau nei rinkos kaina parduoti turimas akcijas.

Pati įmonė teigia, kad vadovaujant V.Puidokui, nevertinant realaus bendrovės poreikio ir nepamatuotai didelių eksploatacinių kaštų, buvo įsigytas orlaivis, kuriuo V.Puidokas mokėsi skraidyti.

Eidamas vadovo pareigas V.Puidokas taip pat stiprino savo skaldos verslą, toleravo bevertes ir, bendrovės vertinimu, fiktyvias konsultacijas iš įmonės, kurios akcijų buvo įsigijęs ir kurioje pats dirbo, suteikė išskirtines finansines garantijas vyr. buhalterei, sąžiningai neatskleidė jam žinomų interesų konfliktų ir nebuvo rūpestingas, vadovaudamas bendrovei, valdydamas jos turtą, rašoma įmonės pranešime spaudai.

Šiuo metu V.Puidokas tebėra smulkusis bendrovės HISK akcininkas. Į bylų maratoną V.Puidokas sako patekęs po to, kai viešai prabilo apie stambiojo akcininko Gvido Drobužo diktatą, atskleidė informaciją apie spaudimą žemesne nei rinkos kaina parduoti savo turimas akcijas ir atsisakyti reikalauti pagal sutartį priklausančios kompensacijos už vienašališką atleidimą iš darbo.

Įmonės valdyba V.Puidoką atšaukė iš pareigų 2021 m. vasario 8 d. Bendrovės vadovo atšaukimo priežastis – prarastas pasitikėjimas jo gebėjimais tinkamai valdyti bendrovę ir veikti bendrovės interesais.

Bendrovės „HISK“ pretenzija buvusiam direktoriui yra bene didžiausia Lietuvos verslo istorijoje.

LAT nusprendė nepriimti „HISK“ kasacinio skundo

„HISK“ bendrovė nesutinka su LAT nutartimi palikti galioti buvusiam įmonės vadovui V.Puidokui palankius teismų sprendimus.

„Deja, bet LAT nusprendė nepriimti „HISK“ kasacinio skundo, kuriuo ginčijami žemesnių instancijų teismų sprendimai, kuriais buvusiam bendrovės vadovui Virmantui Puidokui priteista 11-os mėnesių išeitinė išmoka“, – komentare žiniasklaidai sako „HISK“ valdybos narė Jurgita Jurkšaitytė.

„Skundu siekėme, kad būtų suformuota verslo bendruomenei svarbi vieninga teismų praktika panašiose situacijose, kai, siekiant motyvuoti vadovą įdėti daugiau pastangų ir pasiekti geresnių įmonės veiklos rezultatų, yra nustatomos didesnės nei įstatyme numatytos išeitinės išmokos ar suteikiamos kitos privilegijos.

Tačiau tokie susitarimai neturėtų būti aiškinami priešingai įmonių pagrindiniam tikslui – siekti pelno. Mūsų vertinimu, bendrovės vadovas turėtų prarasti teises į papildomas nei įstatymas numato privilegijas, nes buvo atšauktas iš pareigų praradus pasitikėjimą jo gebėjimais tinkamai valdyti bendrovę ir veikti bendrovės interesais.

Gerbdama teismų sprendimus ir vadovaudamasi įstatymais, „HISK“ jau yra įvykdžiusi teismų sprendimus ir priteistą kompensaciją atsakovui sumokėjusi. Šiuo metu kitoje civilinėje byloje yra toliau nagrinėjamas bendrovės ieškinys buvusiam vadovui V.Puidokui dėl daugiau kaip 21 mln. eurų žalos priteisimo“, – sako J.Jurkšaitytė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas