Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvos bankui ruošiantis pokyčiams, M.Majauskas kelia idėją dėl stebėtojų tarybos

Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų (BFK) komiteto nariams pristatė planuojamus struktūrinius institucijos pokyčius, po kurių nebeliktų didžiausių padalinių – tarnybų, daugiau atsakomybių įgautų valdyba. Komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas svarstė, kad įgyvendinant pertvarkas turi būti išlaikyta finansinių rinkos dalyvių kontrolė bei pasiūlė įvesti stebėtojų tarybą.
Lietuvos banko pastatas Vilniuje
Lietuvos banko pastatas Vilniuje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

M.Majauskas akcentavo, kad komitetas gerbia Lietuvos banko nepriklausomumą ir kad atliekama parlamentinė kontrolė nėra spaudimas Lietuvos bankui. Politikas kėlė ir kitus klausimus.

„Prieš gerą dešimtmetį skaudžiai nudegėme ir Lietuvos mokesčių mokėtojai labai brangiai sumokėjo už neganėtinai principingą LB priežiūros funkciją. Svarbu, kad įgyvenant pertvarkas būtų užtikrinta principinga komercinių bankų ir finansinių rinkos dalyvių kontrolė. Antra, suprantu, kad plokštinant struktūrą valdybai gali tekti daugiau darbų, tai svarbu, kad neliktų vakuumo strateginiame lygmenyje, nes LB įstatyme įtvirtinta valdybos funkcija turi strateginę reikšmę ir atlieka strateginį valdymo vaidmenį“, – kalbėjo M.Majauskas.

Jis kėlė klausimą, ar tuo atveju, jei valdybos nariai daugiau dėmesio skirs „ūkiniams reikalams“, nevertėtų svarstyti stebėtojų tarybos.

„Ją turi didelė dalis Europos centrinių bankų. Galbūt tokia strateginė papildoma kontrolė galėtų būtų tikslinga“, – tikino Seimo narys.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

Tuo metu centrinio banko valdybos pirmininkas, pristatydamas pokyčius, teigė, kad paskutinis didesnis pertvarkymas institucijoje vyko prieš dešimtį metų, o dabartinė struktūra yra netolygi, kai kuriose vietose yra trys hierarchiniai lygiai.

„Matau poreikį sustiprinti organizacijos valdyseną, didinti efektyvumą. Minėjote, kad yra poreikis, jog nebūtų nudegama priežiūros kryptyje. Pritariu, kad šita veikla turi būti stiprinama įvairiais aspektais, darbuotojų skaičiumi, juolab kad matome kaip išaugo finansų rinkos dalyvių skaičius“, – G.Šimkus.

Jo teigimu, visų pirma, reikėtų atsisakyti perteklinių hierarchijos grandžių, įgalinti vadovus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Šimkus
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Šimkus

„Pirmiausia, norėčiau, kad būtų vadovai įgalinti, kad sprendimai būtų priimami ir atsakomybė priskiriama ten, kur veikla inicijuojama, įgyvendinama, ir yra atskaitingas vadovas. Veikla būdavo vykdoma tam tikru lygmeniu, bet de jure atsakomybė persiduodavo aukščiau, kas reiškia, kad atsakomybė už rezultatą kartais pasiklysdavo“, – aiškino LB valdybos pirmininkas.

Jis tikino, kad centrinio banko valdyba ir toliau išlaikytų strategines funkcijas, o po pertvarkos atsakingiems vadovams būtų sukurtos palankesnės sąlygos fokusuotis į savo veiklos sprendimų paiešką.

„Tai yra geros praktikos standartas. Analizavome Šiaurės šalių bankus ir iš principo mes judame į tą pusę. Bendrą gerąją praktiką pritaikytume ir Lietuvos banke, nesukuriant perteklinių hierarchinių lygių“, – tikino G.Šimkus.

Pokyčiai neaplenktų ir Finansų rinkos priežiūros komiteto – pasak G.Šimkaus, iš patariamojo jis virstų sprendžiančiuoju, jame neliktų pavaldumo santykių.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos banko pastatas Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos banko pastatas Vilniuje

Numatoma, kad šis komitetas būtų sudarytas Lietuvos banko valdybos sprendimu, o ne Finansų rinkos priežiūros tarnybos direktoriaus potvarkiu kaip yra dabar. Jo sudėtį taip pat tvirtintų Lietuvos banko valdyba, jį sudarytų nepriklausomi, vienas kitam neatskaitingi nariai.

O apie stebėtojų tarybą G.Šimkus pasisakė atsargiai.

„Mano galva, dabartinis modelis neveikia blogai, bet galutinis sprendimas yra Seimo narių. Be to, ar reikia tokios tarybos, spręstų įstatymų leidėjai“, – įsitikinęs Lietuvos banko valdybos pirmininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas