Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvos gynybos verslas valdžią ragina įsigyti tankų: gaminti ginkluotę ir juos aptarnauti galėtų vietinės įmonės

Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacija palaiko krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko iniciatyvą toliau stiprinti Lietuvos saugumą bei svarstymus įsigyti tankų krašto gynybai, rašoma pranešime žiniasklaidai.
JAV kariai atvyko į Lietuvą
JAV kariai atvyko į Lietuvą / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Asociacijos ekspertai atkreipia dėmesį į tai, kad planuojant tokį pirkimą, svarbu numatyti įsigyjamos įrangos priežiūros bei būsimos modernizacijos autonomiją, nepraleisti galimybės į šios ginkluotės gamybos ir aptarnavimo grandinę įtraukti ir Lietuvos įmones.

„Lietuva elgiasi teisingai, investuodama į šalies gynybą ir įsigydama Boxer, HIMARS, Ceasar ar kitas kritinės reikšmės nacionaliniam saugumui turinčias gynybos sistemas. Tačiau planuojant ateities įsigijimus, būtina priimti sprendimus dėl technologijų perkėlimo į Lietuvą. Kartu privalome įtraukti Lietuvos pramonę į gamybos ir aptarnavimo grandinę, taip auginant vietines kompetencijas ir didinant nacionalinės gynybos autonomiškumą galimos geografinės izoliacijos atveju, – sako asociacijos direktorius Vaidas Sabaliauskas.

Asociacija kaip sektinus pavyzdžius įvardina kitų regiono šalių įsigijimus. Pavyzdžiui, dar gegužės mėnesį Čekijos gynybos ministerija po derybų su gamintoju ir Švedijos Vyriausybe pasirašė sutartį dėl 246-ių pėstininkų kovos mašinų CV90 įsigijimo. Kontrakto vertė – 2,2 milijardo dolerių be PVM. Čekija pasiekė, kad 40 proc. sutarties vertės būtų kuriama Čekijoje, įtraukiant vietinę pramonę ir sukuriant darbo vietas (apie 18 tūkst.) įvairiuose Čekijos regionuose. Analogiškus modelius taiko ir kitos valstybės.

„Turime istorinę galimybę ne tik užtikrinti šalies saugumą, bet ir auginti nacionalinę pramonę. Tik tokia sinergija leistų trumpiausiu laiku sukurti tvarią gynybos pramonės ekosistemą ir užtikrinti ilgalaikes saugumo garantijas. Krašto apsaugos ministerija jau ėmėsi svarbaus žingsnio pradėdama rengti Gynybos pramonės įstatymą, todėl kaip tik dabar galime išnaudoti besikeičiančią teisinę aplinką ir įsigydami modernią ginkluotę kartu auginti ir vietinius gamintojus“, – sako V. Sabaliauskas.

Lietuvos gynybos ir saugumo pramonė jau šiandien gali pagrįstai didžiuotis Lietuvoje gaminama įranga, tokia kaip dronai, anti-dronų sistemos, nuotoliniai minų valdikliai, termovizoriai ir optinė įranga, karinės šarvinės liemenės, išminavimo įranga bei išminuotojo apsauginiai kostiumai bei kitais gaminiais ir paslaugomis.

Jie yra ne tik išbandyti Ukrainos mūšio laukuose, bet ir aukštai vertinami jas išbandžiusių karių, rašoma pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas