Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Lifosa“ teigia, kad laikinasis administratorius atidėlioja daugybę lengvai išsprendžiamų klausimų

Gamybą stabdanti „Lifosa“ teigia, kad laikinasis administratorius Rimvydas Vaštakas buvo laiku ir sąžiningai informuotas apie visas esmines gamyklos problemas, tačiau nesugėjo jų išspręsti ir atmeta Lietuvos žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus, kurie kelia abejonių dėl jos vadovavimo fosfatinių trąšų gamyklai. Kaip 15min jau rašė, rugsėjo viduryje įmonė stabdo gamyklą dėl vienos iš pagrindinių žaliavų trūkumo, o įmonę valdantis laikinasis administratorius valstybės institucijas perspėjo dėl Rusijos šešėlio įmonėje.
Lifosa
Lifosa / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 2 Lifosa, AB Trąšos

Kaip ketvirtadienį pranešė 15min, „Lifosos“ vadovybė dėl vienos iš pagrindinių žaliavų, amoniako, trūkumo priėmė sprendimą laikinai sustabdyti įmonės veiklą 13–15 dienomis.

Tuo tarpu valstybės institucijoms adresuotame konfidencialiame laiške, kurio kopiją gavo 15min, laikinojo „Lifosos“ administratoriaus „Finance Guru“ atstovas tvirtina, kad įmonė tinkamai neteikia informacijos dėl kitų amoniako tiekėjų, neieško jų Vakaruose ir perspėja dėl Rusijos šešėlio bei įmonės administracijos esą išskirtinio dėmesio Rusijos tiekėjams.

Tačiau įmonė tokius kaltinimus atmeta. Kaip rašoma „Lifosos“ pranešime spaudai, patikrinus įmonės el. pašto laiškus aiškiai matyti, kad laikinojo administratoriaus atstovas Rimvydas Vaštakas buvo laiku ir sąžiningai informuotas apie visas esmines gamyklos problemas.

„Negalime leisti teigti, kad „Lifosos“ vadovybė ir jos valdyba elgėsi netinkamai tiek iki administravimo pradžios, tiek ir paskyrus laikinąjį adminstratorių. Mes buvome atviri ir skaidrūs. Taip įrodo įvairūs pastarųjų mėnesių asmeniniai susitikimai. Galiu tik apgailestauti, kad ši bendradarbiavimo dvasia nebuvo abipusė“, – pranešime spaudai cituojamas „Lifosa“ valdybos narys Tomas Luigsas.

AB „Lifosa“ yra viena didžiausių ir moderniausių trąšų gamintojų Europoje, įsikūrusi Kėdainiuose. Bendrovė gamina platų aukštos kokybės fosfatinių trąšų bei pašarinių fosfatų asortimentą, o jos
gamybiniai pajėgumai siekia apie 1 mln. tonų kasmet.

Pasak įmonės, Vyriausybė gegužę paskyrė laikinąjį administratorių, siekdama užtikrinti, kad „Lifosa“ galėtų tęsti gamybą artėjančios maisto krizės fone. Nuo to laiko verslas patyrė daugybę problemų, dėl kurių
gamybos nuostoliai sudaro daugiau nei 300 tūkst. tonų trąšų ir pašarinių priedų.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Lifosa
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Lifosa

Įmonės nuomone, laikinasis administratorius kelia pernelyg sudėtingus reikalavimus klientams, dėl to tik vietiniai pirkėjai gali įsigyti trąšų. O tai sukuria sukuria piniginių srautų ribojimus, įsigyjant būtinas žaliavas gamybai.

„Tarp kelių leidimų, šiuo metu trukdančių gamyklos darbui, Vyriausybės apribojimai stabdo žaliavų, tokių kaip amoniako, tiekimą, o laikinojo administratoriaus klientams visame pasaulyje privalomos 2
atitikties patikros yra pernelyg sudėtingos. Dėl to tik vietiniai pirkėjai gali įsigyti trąšų“, – rašoma pranešime.

„Šios problemos senai buvo žinomos, todėl AB „Lifosa“ ne kartą viešai ir privačiai ragino laikinąjį administratorių kuo skubiau jas spręsti. Deja, ponas R.Vaštakas nesugebėjo šių klausimų išspręsti, nepaisydamas prašymų ir raginimų susitikimams. Tai yra labai neįprasta šiuolaikinės gamyklos valdymo praktika. Šiandien AB „Lifosa“ sandėliuoja pakankamą kiekį pagamintos produkcijos tam, kad sukurtų reikiamą apyvartinių lėšų kiekį. Tuo tarpu laikinasis administratorius atidėlioja daugybę lengvai išsprendžiamų klausimų“, – teigia įmonės „Lifosos“ atstovai.

„Lifosos“ pranešime spaudai rašoma, kad apie galimą gamybinės veiklos sustabdymo riziką dėl svyruojančio ir neekonomiško amoniako tiekimo R.Vaštakas pirmiausia buvo informuotas valdybos ir vadovybės asmeniniame susitikime liepos 28 d., o vėliau – 2022 m. rugpjūčio 31 d. Pats laikinasis administratorius neprognozavo gamybos sustabdymo.

„AB „Lifosa“ patvirtina, kad dėl minėtų kliūčių ilgesnis gamybos sustabdymas yra neišvengiamas", – pabrėžia įmonės valdyba.

„Įmonės „Lifosa“ valdyba pakartoja savo įsipareigojimą bendrovei, tikėdamasi grįžti prie tos pačios tvarios gamybos, kuri buvo vykdoma pastaruosius 20 metų. Tačiau įmonei turi būti leista dirbti darbinėmis
sąlygomis, kaip dirba kitas Europos gamybos padalinys Antverpene (Belgija)“, – teigiama pranešime spaudai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas