Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Linava“ ragina paskubėti: transporto įmonės dar gali susigrąžinti permoką už Vokietijos kelius

Lietuvos vežėjai, mokėję rinkliavas už naudojimąsi Vokietijos keliais, permokėjo milijonus eurų, teigia „Linavos“ vadovas Zenonas Buivydas. Europos Sąjungos (ES) Teisingumo Teismas rudenį nustatė, kad Vokietijos nustatytas mokesčio tarifas už sunkvežimių naudojimąsi keliais neatitinka ES teisės aktų, todėl transporto bendrovės gali susigrąžinti dalį nuo 2017 metų sumokėtų kelių mokesčių. Tiesa, didelė dalis įmonių apie šią galimybę dar nežino, nors norėdamos susigrąžinti permoką už 2017 metus, vėliausiai gali kreiptis iki gruodžio 31 dienos.
Vokietijos greitkelis A4
Vokietijos greitkelis A4 / „Scanpix“ nuotr.

„Nepatikėsite, bet kalbėjau su kai kuriais vežėjais, tai jie susipainiojo tarp mokestinių sąvokų, galvojo, kad tai susiję su PVM. Daug įmonių nežino, kad yra tokia galimybė susigrąžinti permoką Galvojau, kad visi viską žino – kai pats žinai, tai atrodo, kad visi žino“, – 15min sakė „Linavos“ generalinis sekretorius Zenonas Buivydas.

Jis tvirtino, kad Lietuvos vežėjai už Vokietijos kelius per visą šį laikotarpį galėtų būti permokėję milijonus eurų. Vežėjai galės susigrąžinti permokas už ketverius pastaruosius metus, tačiau šių ieškinių dėl žalos atlyginimo senaties terminas yra treji metai.

Zenonas Buivydas
Zenonas Buivydas

Tai reiškia, kad mokesčio už rinkliavas, sumokėtas 2017 m., senaties terminas baigsis 2020 m. gruodžio 31 d. Tad „Linava“ rekomenduoja imtis skubių veiksmų ir nepraleisti šio termino.

Grąžins apie 4 proc. sumokėtos rinkliavos

Norint susigrąžinti permokas už vėlesnius metus, kreiptis galima bus ir kitąmet.

„Mes turime informaciją, kad grąžintina suma sieks 4 proc. sumokėtos rinkliavos. ES Teisingumo Teismas nusprendė, kad Vokietija buvo užaukštinusi mokestį už kelius – įtraukusi išlaidas už policijos iškvietimą ir t.t.“, – tvirtino Z.Buivydas.

Įmonės, norinčios susigrąžinti permoką, gali registruotis „Linava“ interneto svetainėje. Pinigus padės atgauti su asociacija bendradarbiaujančios advokatų kontoros.

Spalio 28 dieną ES Teisingumo Teismas priėmė nutarimą, kad Vokietija pažeidė ES teisės aktus, kai į kelių rinkliavas vežėjams įtraukė ir kelių policijos patirtas išlaidas – pagal galiojančius įstatymus į rinkliavas galima įtraukti tik infrastruktūros išlaidas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas