Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„LiTak-Tak“ į teisinį ginčą prašo įtraukti Ekonomikos ir inovacijų ministeriją

Lietuvos oro gynybos sistemų kūrimo ir gamybos bendrovė „LiTak-Tak“ kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą prašydama į šiame teisme nagrinėjamą bylą trečiuoju suinteresuotuoju asmeniu įtraukti Ekonomikos ir inovacijų ministeriją bei šios ministerijos Komisiją strateginių prekių licencijų išdavimo klausimams spręsti (Strateginių prekių komisija). Apie tai rašoma pranešime žiniasklaidai.
„LiTak-Tak“ gamykla
„LiTak-Tak“ gamykla / „LiTak-Tak“ nuotr.

Bendrovė nurodo, kad pastaroji komisija buvo priėmusi teigiamas išvadas, kurių pagrindu Ekonomikos ir inovacijų ministerija jai buvo išdavusi visus reikalingus leidimus sandoriams, dėl kurių praėjusių metų rugsėjį Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisija (Komisija) pripažino „LiTak-Tak“ neatitinkančia nacionalinio saugumo interesų. Teismas šių metų sausį priėmė „LiTak-Tak“ palankų sprendimą, tačiau Vyriausybė apskundė nutartį.

Bendrovei atstovaujantys teisininkai nurodo, kad tokiu žingsniu siekiama atkreipti teismo dėmesį į paradoksalią situaciją, kai viena įgaliotoji valstybės institucija savo sprendimais įgalina veiklą, o kita – paskelbia, kad būtent toji veikla kelia grėsmę nacionaliniam saugumui.

„Absurdo pojūtį dar sustiprina faktas, kad tiek Strateginių prekių komisijoje, tiek Vyriausybės Komisijoje esama tų pačių valstybės institucijų atstovų. Viena ranka duodama, kita ranka bausdama, valstybė diskredituoja pačią kontrolės sistemą, kurios auka mes tapome. Turėdama visas reikalingas licencijas ir leidimus, „LiTak-Tak“ turėjo teisėtus ir pagrįstus lūkesčius, tačiau per juos pervažiavo Komisijos volas ir didžiausios Lietuvos gynybos sektoriaus bendrovės veikla liko paralyžiuota“, - sakė „LiTak-Tak“ vykdančioji direktorė Rasa Godelaitienė.

„LiTak-Tak“, kurios būstinė ir gamybos cechai yra įsikūrę šalia Vilniaus esančiame Keturiasdešimties Totorių kaime, veiklos nevykdo jau 9 mėnesius. Bendrovė turi gavusi NATO ir ES šalių pasiūlymų įsigyti ar modernizuoti pažangias radarų sistemas už daugiau nei 26 mln. eurų, tačiau negali vykdyti užsakymų dėl Vyriausybės praėjusių metų spalį priimto nutarimo bei su šiuo nutarimu susijusio teisinio ginčo.

Šiuo metu „LiTak-Tak“ sandėliuose yra karinės paskirties įrangos už 15,8 mln. eurų ir dar 4 mln. eurų vertės kitokios paskirties atsargų, kurios buvo skirtos eksportui į užsienio šalis pagal išduotas Ekonomikos ir Inovacijų ministerijos licencijas, tačiau „LiTak-Tak“ nebegali jų perduoti užsakovams.

Įmonės skaičiavimu, po Komisijos sprendimo ir atitinkamo Vyriausybės nutarimo, ji patyrė apie 2 mln. eurų nuostolio (dėl sąnaudų pastatų išlaikymui, darbuotojų atlyginimams ir kitoms būtinoms reikmėms), atleista trečdalis iš 48 įmonėje dirbusių žmonių. Be to, skaičiuojama, kad įvertinus pasirašytų ir neįgyvendintų sutarčių vertę, negautas pajamas iš trečiųjų šalių, kuriose bendrovė dalyvauja tiekimo konkursuose bei atsargų, kurias įmonė sukaupė užsakymams įvykdyti, tačiau negali jų parduoti, vertę, „LiTak-Tak“ dėl Vyriausybės sprendimo gali patirti daugiau nei 140 milijonų eurų nuostolių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas