Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

LLRI: vaisto pirmo paskyrimo tvarkos pakeitimai suteiks pacientams teisę rinktis

Ketvirtadienį Seime bus balsuojama dėl Farmacijos įstatymo pakeitimo projekto, kurį priėmus, Lietuvos laisvosios rinkos instituto nuomone, pacientai susigrąžins teisę rinktis.
Elektrokardiograma
Vaistai / 123RF.com nuotr.

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką pacientui atsisakius įsigyti pigiausią vaistą pageidaujamo vaisto įsigijimo bazinė kaina jam nėra kompensuojama. LLRI teigimu, tai apriboja paciento galimybes rinktis jam tinkamą gydymą, už kurį jis moka sveikatos draudimo (PSD) įmokas.

„Lietuvos sveikatos priežiūros sistema yra grindžiama informuoto paciento sutikimu, kuris kildinamas iš pagarbos asmens autonomijai, pasireiškiančiai kaip asmens pasirinkimo laisvė ir veiksmų laisvė“, – teigiama LLRI atliktoje ekspertizėje.

Esamas reguliavimas, kuriuo asmeniui, sumokėjusiam privalomojo sveikatos draudimo įmokas, yra privaloma gydymo pradžioje gydytis pigiausiu kompensuojamuoju vaistiniu preparatu, apriboja draudžiamųjų privalomuoju sveikatos draudimu teisę pasirinkti gydymą.

Šiuo metu gydytojui nurodžius žymą „pirmas paskyrimas“, vaistininkas privalo parduoti konkretų vaistą, kuris tuo metu bus pigiausias. Jei pacientas atsisako šio vaisto, kitą kompensuojamą vaistą turės pirkti be valstybės kompensacijos, taigi, už visą vaisto kainą.

„Tai reiškia, kad iš paciento yra atimama galimybė naudotis teisėmis, įgytomis mokant PSD įmokas, tai yra gauti kompensaciją už išlaidas vaistui, nors pacientas nepažeidė jokių reikalavimų, o tik naudojosi savo, kaip lygiaverčio sveikatos priežiūros proceso dalyvio teisėmis“, – teigia LLRI.

Farmacijos įstatymo pakeitimo projekte numatyta, kad vaisto pirmo paskyrimo tvarka būtų perkelta iš Sveikatos apsaugos ministro įsakymo į įstatymą. Pagal siūlomą tvarką, pacientui pirmą kartą arba po pertraukos išrašant vaistus, vaistinėje turi būti išduodamas preparatas su mažiausia paciento priemoka. Pacientas galėtų jo atsisakyti ir įsigyti savo pageidaujamus vaistus sumokant vaisto priemoką.

„Tad minimas Farmacijos įstatymo pakeitimas, kuris leistų pacientui pasirinkti vaistą ir mokėti tik priklausančią priemoką, yra labiau pagrįstas ir geriau užtikrintų pacientų teises“, – pabrėžiama LLRI analizėje.

Projektu taip pat siūloma rečiau keisti Kompensuojamųjų vaistinių preparatų kainyną: vietoje keturių kartų per metus, kainynas būtų keičiamas du kartus. Taip būtų sudarytos sąlygos geresniam kompensuojamųjų vaistinių preparatų prieinamumui ir padėtų išvengti kompensuojamųjų vaistinių preparatų trūkumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas