Išimta visa šviežia mėsa
Kaip 15min pranešė skaitytoja, Vilniaus „Akropolio“ prekybos centre esančioje parduotuvėje „Maxima“ be jokio paaiškinimo penktadienio pavakarę iš mėsos skyriaus išimama šviežia mėsa.
„Šviežia sveriama mėsa neprekiaujama“, – naujiena pasidalijo skaitytoja.
„Maximos“ Komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė Ernesta Dapkienė 15min patvirtino, kad prekyba šviežia mėsa ir mėsos pusgaminiais sustabdyta viso tinklo parduotuvėse.
„Kilus įtarimams dėl dalies mėsos kokybės, penktadienį sustabdėme sveriamos šviežios mėsos ir marinuotų produktų prekybą savo tinkle. Šiuo metu laukiame tyrimų rezultatų, apie situaciją informavome Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą“, – informavo E.Dapkienė.
Tiesa, vakuumuota mėsa turėtų likti prekyboje.
„Maxima“ atstovai tvirtino kol kas negalintys atskleisti, kokių įtarimų kilo dėl mėsos kokybės. Įtarimų kilo patiems įmonės darbuotojams, kurie nuolat atlieka mėsos ir kiaušinių kontrolės tyrimus.
„Galime patvirtinti, kad visa tinkle parduodama mėsa, kuri buvo tinkamai termiškai apdorota yra saugi vartoti. Gavę tyrimų rezultatus patikslinsime informaciją dėl galimai nekokybiškų prekių ir esant poreikiui informuosime dėl grąžinimo sąlygų“, – komentuoja E.Dapkienė.
Atnaujinti mėsos tiekimą planuojama šeštadienį
E.Dapkienė tvirtino, kad mėsos tiekimą į parduotuves tikimasi atnaujinti šeštadienį.
„Viskas tvarkoma, dezinfekuojama, ruošiamasi. Visi dirbame non stop“, – tvirtino „Maxima“ atstovai.
„Maxima“ tvirtina priimsianti iš pirkėjų penktadienį pirktą šviežią mėsą, jei ji būtų nekokybiška.
„Kol neturime galutinių rezultatų, kviesti ar raginti grąžinti prekių negalime, bet jeigu klientai atneštų grąžinti nekokybiškas prekes, jas priimtume“, – 15min sakė E.Dapkienė.
Šalyje veikia apie pustrečio šimto prekybos tinklo parduotuvių. Kasdien „Maximos“ parduotuvėse Lietuvoje apsilanko daugiau nei 550 tūkstančių klientų.
„Kalbama apie salmonelę“
Veterinarijos tarnybos atstovė Jurgita Savickaitė 15min patvirtino, kad gautas „Maximos“ atstovų pranešimas apie mikrobiologinę taršą mėsoje.
„Kalbama apie tam tikras bakterijas, greičiausiai salmonelę“, – sakė J.Savickaitė.
„Visų pirma, kreipsimės į prekybos tinklą, prašydami mums suteikti visą turimą informaciją apie atvejį, apie atliktus tyrimus ir gautus rezultatus, taikytus tyrimo metodus, apie gamintojus, produkcijos kiekius. Toliau bus vykdomas produkcijos atsekamumas, atliekami patikrinimai pas gamintojus, taip pat bus imami mėginiai įtarimams patvirtinti arba paneigti“, – kalbėjo ji.
Anot Veterinarijos tarnybos atstovės, pradėtas tyrimas. Bus tiriami mėsos tiekėjai, „Maximos“ parduotuvės. Planuojama pirminius rezultatus gauti pirmadienį.
Kokie gali būti požymiai?
Kampilobakteriozė ir salmoneliozė yra dažniausiai registruojamos per maistą plintančios zoonozės Lietuvoje ir visame Europos regione.
Tai bendros gyvūnų ir žmonių ligos, kuriomis užsikrečiama suvalgius gyvūninio ar kito šių ligų sukėlėjais užteršto maisto, sąlyčio būdu su sergančiais gyvūnais, retais atvejais – nuo sergančio žmogaus.
Lietuvoje kasmet užregistruojama daugiau nei po vieną tūkstantį susirgusiųjų šiomis ligomis.
Zoonozėmis plintančiomis per maistą žmogus gali užsikrėsti visi, tačiau didžiausią riziką turi vaikai iki 5 metų, vyresni nei 65 metų asmenys ir asmenys, turintys lėtinių ligų, dėl kurių yra susilpnėjusi imuninė sistema.
Per maistą plintančios zoonozės dažniausiai pasireiškia gastroenterito požymiais: pykinimu, vėmimu, viduriavimu bei karščiavimu, trunkančiu iki trijų dienų. Dėl karščiavimo, vėmimo ir viduriavimo ligonis netenka daug skysčių, gali išsivystyti dehidratacija.