„McDonald's“ paslapčių šydą praskleidus

Neseniai 15min.lt žurnalistė su brolių latvių ir estų žiniasklaidos atstovais kompanijos „McDonald's“ buvo pakviesta vykti į Lenkiją, kur kompanija praskleidė paslapčių šydą ir leido iš arti pamatyti fermą, kurioje auginami gyvuliai, kurių mėsa naudojama „burgeriams“ gaminti. Taip pat žurnalistų desantas lankėsi mėsos kombinate, kuriame gimsta mėsos skrituliukai – vienas iš pagrindinių „burgerių“ ingredientų.
Lenkijos mėsos kombinatas OSI
Lenkijos mėsos kombinatas OSI / 15min.lt/Kristinos Aksamitaitės nuotr.

„Pasaulio kompanijos retai leidžia pašaliniams įkišti nosį į savo virtuvę. Kita vertus, juk neturime, ko slėpti“, – žurnalistams, kviesdamas į dviejų dienų kelionę, sakė „McDonald's“ vykdomasis direktorius Baltijos šalims Tomaszas Nawrocki.

Kompanija „McDonald‘s“ buvo įkurta 1940-aisiais Kalifornijoje, JAV, o po 27 metų pirmasis „McDonalds“ restoranas duris atvėrė ir už JAV ribų – Kanadoje ir Puerto Rike. Šiandien restoranuose dirba 700 tūkst. darbuotojų. Baltijos valstybėse veikia 30 „McDonalds“ restoranų: Lietuvoje – 9, Latvijoje 11, Estijoje – 10. Visus būtinus ingredientus jiems teikia 27 kompanijos iš visos Europos, tarp jų – ir Lietuvos.

Bene svarbiausias „burgerių“ ingredientas – jautiena. Jautienos paplotėlius teikia tik Lenkija, tačiau tarp žaliavos lenkams tiekėjų yra ir dvi Lietuvos kompanijos. Beje, „McDonald‘s“ tiekėjams keliami kokybės ir saugos standartai yra gerokai griežtesni nei Europos Sąjungos.

Pasaulio kompanijos retai leidžia pašaliniams įkišti nosį į savo virtuvę. Kita vertus, juk neturime, ko slėpti. Sakė „McDonald's“ vykdomasis direktorius Baltijos šalims Tomaszas Nawrocki.

Lankydamiesi Lenkijos mėsos kombinate OSI pirmiausia direktoriaus Valdemaro Kowalkowskio kabinete buvome paprašyti palikti visus aksesuarus, kurie tikrai nepagardintų „McDonald‘s“ produktų, netyčia atsidūrę mėsoje. Buvome paprašyti ir nejungti filmavimo kamerų. Priminsime, kad šių metų vasarą internete buvo patalpintas vaizdo įrašas, kaip įvairūs specialistai, fotografai ir „McDonald‘s“ įmonės vadovai pluša ištisas valandas, siekdami, kad mėsainiai nuotraukose atrodytų visiškai tobulai.

Vis dėlto fotografuoti mums buvo leista. Nuotraukų galeriją rasite čia. Palikę kai kuriuos daiktus, kiekvienas apsivilkome apsauginį kostiumą ir dezinfekavę kojas pakliuvome mėsos kombinato vidun. Čia mus lydėjęs vadybininkas Marcinas Sokolowski pakvietė susipažinti su produkcijos ruošimo grandine.

Pirmasis stabtelėjimas – prie dviejų darbuotojų, kurie atidžiai apžiūrinėja didžiulius mėsos gabalus. Jų kontrolę praėjusi mėsa vežimėliais gabenama į mėsmalę. Sumalta mėsa toliau keliauja į patalpą, kurioje iš jos formuojami mėsos skrituliukai – pagrindinis „burgerių“ ingredientas.

Daugybė tokių suformuotų skrituliukų konvejeriu „plaukia“  iki darbuotojų, kurie juos greitai krauna į dėžes, o šios nukreipiamos į sandėlį. Jame palaikoma minusinė 18 laipsnių temperatūra. Paskutinis stabtelėjimas buvo maloniausias išalkusiems žurnalistams. Patekome į patalpą, kurioje darbuojasi moteris vardu Marta. Ši ant specialaus grilio, staigiai įkaistančio iki 69 laipsnių karščio, kepa mėsos skrituliukus ir juos degustuoja.

Dar karštus, net druska ir pipirais, kaip įprasta, nepagardintus, mėsos skrituliukus kaip mat suvalgė žurnalistai gurgiančiais skrandžiais. Tuo metu Martai degustuojant mėsą tenka atkreipti dėmesį į keletą parametrų: išvaizdą, konsistenciją, skonį ir kvapą. Moteris juokauja, kad jei ragautų taip, kaip žurnalistai, jau senokai būtų gerokai suapvalėjusi – juk per pamainą tenka išdegustuoti mažiausiai 20 partijų bandomųjų skrituliukų.

„McDonalds“ dažnai susilaukia priekaištų dėl prekiavimo nesveiku maistu. Štai dar 2004-aisiais sukurto filmo „Super didelis aš“ („Super size me“ – angl.) pagrindinis veikėjas teigė, kad „McDonald‘s“ maistas prisideda prie visuomenės nutukimo, kurį net prilygino epidemijai. Herojų labiausiai piktino tai, kad įmonė klientams nepateikė jokios informacijos apie savo tiekiamo maisto galimą žalą organizmui.

„Klausimas – kiek jūs valgote?. Ar „McDonald‘s“ verčia žmones persivalgyti?“, – retoriškai klausė T.Nawrocki.

Anot jo, kompanija viena pirmųjų pradėjo teikti lankytojams informaciją apie patiekalų sudėtį bei maistinę vertę, kad žmonės žinotų, kiek jie sunaudoja kalorijų, valgydami tam tikrą „McDonald‘s“ produktą.

Vėl šokame į tuos pačius apsauginius kostiumus, o iš nosį riečiančio kvapo, kurį vėjas mums atneša, suvokiame – esame fermoje, kurioje auginami mėsiniai jaučiai. Dalis jų mėsos teikiama „McDonald‘s“ restoranams.

„Čia auginame dviejų rūšių prancūziški mėsiniai jaučiai ir vienos rūšies – angliškų“, – pasakojo ūkio šeimininkas Vojtekas Strumilas.

Uždaroje vietoje auginamiems jaučiams ir karvėms per dieną galima suėsti ne daugiau kaip dešimt kilogramų specialiai joms paruošto ėdalo, kuriame turi būti pakankamas kiekis mineralų ir vitaminų.

„McDonald‘s“ jautienos paplotėliams naudoja tik priekinio ketvirčio raumenų filė, kur ji kokybiškiausia, be kaulo. Tuo metu likusi mėsa OSI parduodama kitiems pirkėjams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų