Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip išlaikyti darbuotojus? Meksikos įmonė rado receptą

Lietuvos verslas, besiskundžiantis darbuotojų trūkumu, kurį esą sukelia emigracija, galėtų pasimokyti iš kolegų Meksikoje. Pasienyje su JAV esančiame Meksikos Piedras Negras miestelyje įsikūrusi automobilių dalių gamintoja „Rassini“ susidūrė su tokia pat problema, nes darbuotojai emigruodavo į JAV. Naujų darbuotojų apmokymas įmonei brangiai kainavo, todėl ji nusprendė imtis naujos pasiteisinusios taktikos – siūlyti įsigyti būstą itin palankiomis kainomis ir sąlygomis, bei rūpintis darbuotojų šeimų gerove, rašo cnn.com.
Gyvenamieji namai Meksikoje, Hidalgo valstijoje
Gyvenamieji namai Meksikoje, Hidalgo valstijoje / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

„Rassini“ paskaičiavo, kad naujo darbuotojo apmokymas trunka keturis mėnesius ir kainuoja apie 8 tūkst. dolerių. Sudėtingesnius darbus atliekančių žmonių paruošimo kaštai dar didesni – dvylika mėnesių ir 24 tūkst. dolerių.

Sudėtingesnius darbus atliekančių žmonių paruošimo kaštai dar didesni – dvylika mėnesių ir 24 tūkstančiai dolerių.

Ilgą laiką bendrovei ne tik sunkiai sekėsi išlaikyti senus darbuotojus, bet ir samdytis naujus.

Įmonė smarkiai augo ir 1997 m. ji įdarbino apie 700 darbuotojų iš rytinės Verakruso valstijos.

Tačiau 97 tūkst. gyventojų turinčiame Piedras Negras miestelis naujiesiems darbuotojams ir jų šeimoms negalėjo pasiūlyti tinkamų būstų.

Iš pradžių „Rassini“ naujuosius darbuotojus apgyvendino bendrabučiuose, tačiau šis projektas nepasiteisino. Dauguma darbuotojų grįžo į savo gimtąją valstiją arba išvyko į JAV, o metinė darbuotojų kaita šoktelėjo iki 11 proc.

„Reikėjo imtis veiksmų norint išlaikyti savo darbuotojus“, – sakė bendrovės generalinis direktorius Sergio Davila.

Tuo metu „Rassini“ nusprendė pastatyti 850 namų ir juos pardavinėti darbuotojams po 10 tūkst. dolerių. Norėdama šį pasiūlymą padaryti dar patrauklesniu, bendrovė įrengė viešą plaukimo baseiną ir įkūrė bendruomenės centrą.

„Rassini“ nusprendė pastatyti 850 namų ir juos pardavinėti darbuotojams po 10 tūkstančių dolerių.

Kadangi dauguma darbuotojų buvo kilę iš kitų Meksikos dalių, „Rassini“ privalėjo apeiti įstatymą, pagal kurį valstybės laiduojamos paskolos būstui išduodamos tik tiems žmonėms, kurie išgyveno mažiausiai dvejus metus vietoje, kur pastatytas norimas pirkti butas arba namas.

Įmonė nusprendė darbuotojams pasiūlyti dvejų metų nuomos sutartis. Sutarčiai pasibaigus, darbuotojas gautų paskolą, o iki tol mokėta pinigų už nuomą suma būtų nuskaičiuota nuo namo vertės.

Tokia bendrovės programa ne tik paskatino nekilnojamojo turto bumą Piedras Negras miestelyje, bet ir sumažino darbuotojų kaitą. Šiandien „Rassini“ dirba apie 2600 žmonių, o metinė darbuotojų kaita – mažesnė negu 2 proc.

Apie 80 proc. dabartinių „Rassini“ darbuotojų turi savo namus, o 900 yra gavę Meksikos valdžios laiduojamas būsto paskolas.

Automobilių dalių gamintoja ne tik pasirūpino darbuotojų būstu, bet ir suteikia sveikatos apsaugos paslaugas bei padeda jiems įgyti išsilavinimą.

Į gamyklą kviečiami vietos mokytojai, kurie keletą valandų kasdien išsilavinimo neturinčius darbuotojus moko vidurinės mokyklos kurso.

Maža to, „Rassini“ nusprendė skirti stipendijas koledžuose besimokantiems savo darbuotojų vaikams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas