Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ministerija: Vašingtono arbitražas rašo sprendimą „Veolia“ ir valstybės ginče

Tarptautinis investicinių ginčų sprendimų centras (ICSID) Vašingtone šiuo metu rengia sprendimą Prancūzijos koncerno „Veolia“ inicijuotoje byloje prieš Lietuvą dėl investicijų į šalies šilumos ūkį, o jį tikimasi paskelbti dar šiemet, teigia Energetikos ministerija.
„Veolia“
„Veolia“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Šiuo metu vyksta paskutinė arbitražinio proceso dalis – sprendimo rašymas, kadangi ICSID byla yra sudėtinga ir plačios apimties, arbitražas pateikė reikalavimą padengti papildomas procedūrines išlaidas – 200 tūkst. JAV dolerių. Planuojama, kad ICSID byla baigsis 2023 metais priėmus galutinį sprendimą“, – rašoma ministerijos rašte Vyriausybei.

Ginčas valstybei kainuos dar 190 tūkst. eurų – Vyriausybė trečiadienį šią sumą skyrė jai arbitraže atstovaujančiai Energetikos ministerijai.

2016 metų pradžioje „Veolia“, kuri 2002-2017 metais nuomojo Vilniaus šilumos ūkį, pateikė ieškinį Lietuvos valstybei Vašingtono arbitraže reikalaudama atlyginti apie 79 mln. eurų žalą dėl, jos teigimu, nesąžiningo valstybės elgesio ir investicijų Lietuvoje nusavinimo.

Lietuvos valstybė, savo ruožtu reikalaujanti iš „Veolia“ daugiau nei 240 mln. eurų kompensacijos už jos padarytą žalą valstybei ir vartotojams ir 2017 metais pateikusi priešieškinį arbitražui, 2020 metais jį atsiėmė ir nutarė toliau bylinėtis šalies teismuose.

Vyriausybė šiam bylinėjimuisi 2021 metais skyrė 810 tūkst. eurų. 2018 metais dar 3,2 mln. eurų skirta valstybės atstovavimui Vašingtono ir Stokholmo arbitražuose, kurie nagrinėjo ginčus su „Veolia“ ir Rusijos dujų koncernu „Gazprom“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas